pátek 9. srpna 2019

Molice vlaštovičníková postřik

Pupária molice bavlníkové, parazitovaná vosičkou jsou jantarová, na rozdíl od černých parazitovaných pupárií molice skleníkové. Tyto problémy v ochraně proti molici bavlníkové způsobují, že pokud se ve skleníku rozmnoží, lze se jí zcela zbavit jen obtížně. V průběhu roku vytváří molice několik generací v závislosti na teplotě a hostitelské rostlině. Suché a teplé počasí výskyt molic podporuje. Molice vlaštovičníková je polyfág má širokou řadu hostitelů.


Kromě jahodníku velkoplodého a zeleniny (především z čeledi brukvovité ), poškozuje i okrasné rostliny.

Ve střední Evropě se vyskytuje jako běžný parazit na bylinách. A molice vlaštovičníková poškozuje především zeleninu. Jak proti molici zabojovat, poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář. Název: Účinnost insekticidů na vajíčka molice vlaštovičníkové. Skleníky jsou příhodným útočištěm molic, zejména proto, že se v nich p. Vloni při prvním výskytu jsem nasadil Mospilan, první postřik snad ještě generaci molic zredukoval, druhý už byl k ničemu.


Rané košťáloviny došly ke sklizni, ale pozdní už škůdce zlikvidoval a opět žádná úroda nebyla. Letos je tu mám zas, opět máme na sousedním poli řepku, a molice v kalamitním stavu. Zkusil jsem Karate, nulový efekt.

U košťálovin, jako například kapusty, mšice kapustová (Brevicoryne brassicae), molice vlaštovičníková (Aleyrodes proletella), bělásek zelný. Molice se většinou objeví na podzim po návratu do bytu, ale mospilan je vcelku bezpečně zahubí. Mám vyzkoušené, že tento přípravek vydrží účinný i několik měsíců naředěný dle návodu, takže jej mám stále k dispozici.


Příznaky: na rubu zelných listů sedí bílá zvířátka podobná mouchám. Vyskytuje se při suchém a teplém počasí. Larvy škodí přímým sáním, vylučováním medovice, která znehodnocuje rostliny a je druhotně.


Napadené části se deformují a žloutnou. Postřik na molice Molice (Aleyrodidae) silně poškozují rostliny tím způsobem, že je sají a přenášejí až různých virů. Jejich tělo je žlutavé, je pokryto bílými voskovými šupinkami a dorůstají do velikosti – mm. Jedná se o okřídlený hmyz, který má dvě křídla.


Ať už se jedná o svilušky, molice , mšice, třásněnky nebo červce, vše je to savý hmyz, který z rostlin saje buněčnou šťávu. Následkem toho rostlinám schnou listy a může uhynout i rostlina celá. Můžete zakoupit přípravek k postřik.


Molice môžete účinne zlikvidovať mydlovým postrekom. Postrek nastriekajte na rastliny pod silnejším prúdom a nezabúdajte na spodné strany listov, kam molice kladú svoje larvy. Nicméně, správně vybraný postřik na molice je potřeba několikrát opakovat.


Protože zabírá jen na živé jedince, a nikoli na vajíčka, přičemž živé molice mají třídenní dobu líhnutí. Listy napadených rostlin ztrácejí barvu, kroutí se a mohou být pokryty lepivým trusem, na kterém se může uchytit černá plísen. Hledat v článcích: molice vlaštovičníková.

Molice skleníková poškozuje okurky, papriky i rajčata Na plodové zelenině se může silně rozmnožit v prostorách, které jsou aspoň zčásti zakryty, a všechny druhy silně poškodit. Ve venkovních výsadbách se také vyskytuje, ale významnější škody většinou nezpůsobuje. Molice přezimují na brukvovitých rostlinách, mléčích, aj. Samice klade až 1vajíček, z nichž se líhnou pohyblivé larvy prvního instaru, druhý a třetí instar je nepohyblivá nymfa, která se mění v pupárium.


Přípravek je vyloučen z použití v ochranném pásmu II. Trialeurodes vaporariorum) Autor: Shutterstock. Po vychladnutí stříkáme tento neředěný přípravek na listy rostlin i půdu kolem nich. Kromě proti mšicím působí tento prostředek i housenkám a larvám různých škůdců.


Jak na mšice: Je lepší chemický, nebo biologický postřik ? Na mšice je nutné reagovat urychleně, protože mohou na rostliny přenést různé choroby.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky