čtvrtek 8. srpna 2019

Smetánka lékařská kořen

Léčivé účinky kořene smetánky Nejléčivější částí smetánky je kořen, používají se i listy a květy. Sbíráme kořen před rozkvětem rostliny (březen - duben), listy (květen - září, nať s kořenem (březen - duben). Jedná se o prehistoricky starou a velice známou rostlinu, která je hojně rozšířená. Sílu jejich léčitelských schopností v ní objevili již Staří Řekové.


Užívá se hlavně kořen a list, který se sbírá brzy na jaře, kořen se sbírá před rozkvětem nebo na podzim po skončení doby květu.

Podle studií ničí extrakt pampeliškového kořene rakovinné buňky prostřednictvím procesu nazývaného apoptóza (proces, který nutí rakovinné buňky, aby spáchaly sebevraždu). Kořen, listy i květy pampelišky jsou jedlé a vysoce výživné. Má nápadné žluté květenství , tzv. Smetanka lékařská se považuje za posilňující prostředek s příznivým účinkem hlavně na metabolismus. Taraxacum officinale Charakteristika Na silném dutém stvolu můžeme napočítat až dvěstě žlutých květů se zahnutými okvětními lístky.


Sušený kořen Smetanky lékařské. Kořen je vřetenovitý, hrubě vrásčitý, bezlistý stvol je zakončen úborem žlutých jazykovitých květů. Celá rostlina je prostoupena mléčnicemi s bílou šťávou.

Plodem jsou nažky s chmýrem, tvořící v konečném stadiu kouli. Kvete od května do září. Nebo také můžete zalét čajové lžičky 2ml studené vody, přes noc necháte louhovat a druhý den přivedete k varu a poté scedíte. Kořen pampelišky povařte - minut v poměru čajová lžička na 1ml vody. Detailní popis produktu.


Obsahuje hořčiny, sliz, třísloviny, pryskyřice, vitamíny A, B, C, D a další složky. Smetánka lékařská neboli kořen pampelišky je doplňkem, který podporuje trávení a zároveň působí močopudně a žlučopudně. Z oddenku vyrůstá růžice přízemních listů, z jejíhož středu vyrůstají lysé, duté stvoly zakončené žlutými květními úbory. Kořen sbíráme buď na jaře, nejlépe před rozkvětem rostliny, nebo při květu, případně na podzim. Lze jej užívat čerstvý, přebytky uchovat do zásoby.


Sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do teploty °C, a to dokonale, jinak snadno zplesniví. Je tedy skvělou podporou při jarní detoxikaci jater a žlučníku. Výhodou prášku je velice snadná příprava.


Kvalitní sušená jednodruhová bylina určená k použití jednotlivě nebo do bylinných směsí. Pampeliškové listy se dají použít do salátů, hrst listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny. Květy pampelišek sbírejte v bezprašném prostředí, v plném květenství.

Jak její přívlastek napovídá, tato. Botanický název pampelišky zní smetanka lékařská. Název rostliny mluví sám za sebe: léčebné účinky pampelišky jsou lidstvu známy už několik tisíciletí. Pampeliška neboli smetánka lékařská je bylina dorůstající výšky až cm.


Zužitkovat se dá úplně celá rostlina, tedy květ, list i kořen. Přízemní listy jsou v růžici. Kořen sbíráme v době, kdy rostlina nekvete, převážně v březnu až dubnu nebo na podzim v říjnu a listopadu, vydloubáváme ho ze země pomocí rýče nebo malé lopatky.


Kořeny snadno plesnivějí, proto je po sběru ihned omyjeme a dáme sušit, nejlépe umělým teplem, teplota nesmí přesahnout 50°C, dobře usušený kořen se lehce láme a na lomu je bílý. Kořen vydolujeme ze země, pořádně opereme a očistíme, nakrájíme na kousky a sušíme venku ve stínu nebo v dobře větrané místnosti. Pro skladování kořene je důležité hlavně sucho, aby nezplesnivěl, to znamená v dobře uzavřené nádobě. Smetanka je známa převážně svým blahodárným působením na trávicí soustavu. Zároveň tato bylina pomáhá čistit ledviny a působí mírně močopudně.


Kořen se sbírá na jaře před rozkvětem (březen, duben), po omytí se rychle suší ve stínu nebo i na slunci, případně za umělého sušení při teplotách do °C. Nedostatečně usušený kořen snadno plesniví, naopak suché kořeny bývají napadány červy nebo myšmi (proto skladovat v dobře uzavřených nádobách). Z jejich středu se k nebi tyčí dutý stonek se zlatavým květním úborem. Ten je složen z přibližně 2jazykovitých květů, které jsou velmi hustě vměstnány do jednoho květního lůžka.


Ve všech částech smetanky jsou přítomny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky