středa 7. srpna 2019

Jak hubit slimáky

Ti, kteří nemají s řáděním plzáků španělských problémy, si mohou gratulovat. Slimáky by tato pochoutka měla nalákat – a jednoduše se v ní utopí. Nemusíte použít ani meloun, můžete zapustit i jinou nádobu, například plastový půllitrový kelímek, jen v ní musí být minimálně pět centimetrů nejlevnějšího piva. Slimáky jednoduše zavřete do malého gastroboxu (plastové svačinové krabičky s víčkem) a dejte je přes noc do mrazáku. Několikahodinový pobyt v mrazu se postará o jejich nebytí.


Smrt navíc probíhá klidně, slimáci postupně zpomalí a nakonec vypnou všechny své životní funkce.

Jen pozor, abyste si tuhle svačinku nepřibalili ráno do práce. Mírné zimy následované vlhkými a chladnými jary jsou pro slimáky a plzáky požehnáním. V takových podmínkách může dojít k lokálnímu zamoření. Kdy a jak plži škodí Plži, slimáci škodí nejvíce v noci , kdy vylézají ze svých stinných a vlhkých skrýší.


Plži jsou všežravci, co se týče rostlin. Zasázejte jiné rostliny, které odpuzují slimáky. Určité rostliny od sebe slimáky odpuzují, proto, že slimáci nemají rádi buď jejich strukturu, nebo chuť. Rostliny, jako je mangol zázvor, česnek, pažitka, máta, červené zelí, čekanka, náprstník a rooibos udrží vaši zahradu bez slimáků.


Přečtěte si rady a zkušenosti na téma jak vyhubit slimáky.

Tipy na zahubení slimáku, pokud je to vůbec možné. Aspoň jak je trochu eliminovat. Nejjednodušší způsob, jak slimáky dostat ze záhonů, je ruční sběr. Vypravit se na ně však musíte v nočních hodinách, kdy opouštějí úkryty, Stále živé je v nádobě odneste někam daleko a doufejte, že se nevrátí. Když je však vysypete hned za plot, máte je za chvíli zpět.


Jak na slimáky na zahradě? Předchozí článek Další článek Slimáci jsou doslova pohromou zahrádkářů, likvidují zahrádky, zeleninu a květiny. Slimákům se u nás v posledních letech díky mírným zimám daří a tak je potřeba dopředu myslet na to, jak se před jejich devastací chránit.


Slimáci jsou známí tím, že neúnavně útočí na naše pečlivě udržované záhonky a zahrádky, kdy během několika málo dní zlikvidují například c. Kelímek od jogurtu zapusťte do země a nalijete do něj pivo. Záhonky obsypejte centimetrů širokým pruhem pilin, které se pak polijte kávou s lógrem nebo kolovým nápojem. Kofein je pro plže smrtelným nervovým jedem a rovněž je odpuzuje. Drastický, ale účinný způsob hubení, kdy se reakcí chloridu sodného s tkání tělo slimáka rozpadá.


Můžete slimáky den co den vzorně sbírat do kbelíku a posypat je solí nebo ovesnými vločkami, čímž je zahubíte také. Je to tedy každodenní utrpení, ale co byste pro svoje rostlinky neudělali. Slimáci nemají rádi bylinky, pokud je to možné, vysázejte si kolem sazenic například měsíček, mátu, šalvěj, petržel či česnek. Toto téma asi nás trápí všechny, kdo máme zahrádku. Slimáky nechejte ve vodě několik dní kvasit a vznikne vám opravdu odpudivý lektvar, který však nebude odpudivý jen pro vás na pohle ale především pro slimáky.


I v srpnu a září, kdy už nám na zahradě žádné velké škody nepůsobí, je jejich likvidace důležitá.

Právě v tomto období totiž kladou vajíčka. Z nich se vylíhne další generace slimáků, která nám bude znepříjemňovat život příští rok. Pozvěte slimáky na pivo Osvědčenou metodou, jak hubit plže, je pivní past. Její výrobu zvládnete doma sami: vezměte plastovou misku, třeba kelímek od jogurtu či odříznutou PET lahev, do ní nalijte zředěné pivo a zakopejte ji na zahradě tak, aby pár centimetrů zůstalo nad povrchem půdy.


Pro slimáky je vhodný každý úkryt před sluncem a přítomnost vlhka, takové místo bude ideální pro nakladení vajec. Nevím jak velké akváriu máte, ale nejlepší způsob jsou ryby, které se šneky živí. Například rybky roku Botia, Rájovci a Čtverzubci.


Těm Ti malí hnědí šneci moc chutnají.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky