pondělí 5. srpna 2019

Rýmovník pěstování

Video recept příprava čaje z rýmovníku: podívejte se na náš recept, je to opravdu jednoduché – recept na čaj z rýmovníku zde. Sem tam proto bude potřeba, abyste s květináčem pootočili. Prostě jen proto, aby se dostalo na všechny listy a rostlina rostla rovnoměrně. Tato bylinka se využívá zejména pro své protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti – a jak už název napovídá, také při rýmě.


To také snižuje přebytečné množství soli, tuku a vody v těle a díky tomu udržuje chod ledvin a lymfatického systému bez problémů.

Bylina rýmovník a její pěstování. Pěstování rýmovníku, molice. Jako pravá tropická rostlina vydrží rýmovník (kubánské oregano) po celý rok na okenním parapetu, proto je pro bytové zahradničení zvláště atraktivní. Současně nemá rád ostré polední slunce. Pokud do něho navíc přidáte trochu písku nebo agroperlitu, uděláte dobře.


V podstatě, kam se hodí šalvěj, můžete dát i tyto chlupaté tlusté aromatické listy. Těžká masa, pečené hovězí nebo jehněčí nebo do marinád ke grilovaným masům.

Výborná je tato bylinka zejména ke zvěřině nebo k přípravě pikantních paštik. Cenné rady, jak rýmovník pěstovat a jak ho použít, najdete v našem článku. Zapomeňte na všechny ty nosní kapky i spreje, neutrácejte za zásoby papírových kapesníků. S ucpaným nosem můžete zatočit i jinak.


Měli bychom mu dopřát dostatek světla, ale zároveň ho chránit před ostrým poledním sluncem. Půda pro pěstování rýmovníku by měla být neutrální, lehká, propustná s obsahem písku (běžný substrát pro pokojové rostliny, bylinky a podobně). Blahodárně působí také na dýchací cesty, za tímto účelem není nezbytné rýmovník konzumovat, ale například si jen utrhnout lístek a průběžně k němu kdykoliv během dne přičichávat. Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná rostlina.


Samotný rýmovník pěstování nevyžaduje v nijak extra náročné podobě. Potřebuje na jednu stranu dostatečné množství světla a na stranu druhou nemusí přímý sluneční žár. Zalévat je třeba rostlinu s mírou, hlavně v zimě je přemokření docela problémem, který nemusí být vinou uhnívání kořínků řešitelný. Můžete si jej namnožit i sami.


Je to výborný pomocník při rýmě a nachlazení. Tato rostlinka velmi rychle roste a není problém ji rozmnožit třeba z řízků. Ty stačí dát do sklenice s vodou nebo je přímo zasadit do substrátu a květináč ukrýt pod igelitový pytlík, který v něm během následujících několika týdnů vytvoří podmínky rovnající se pařeništi.

Rostlinu rýmovník bychom v herbářích asi hledali obtížně. Možná bychom ji našli v rejstříku lidových pojmenování. Dnes poměrně populární aromatická bylina rýmovník se v atlasech rostlin skrývá pod názvem moud či molice, latinsky plectranthus.


Jestliže tedy chcete ulevit svému nachlazení, vyplatí se ji mít doma. Možná, že tuto bylinu znáte pod různými názvy, její účinky jsou stále stejné. Není to přitom nijak těžké.


Listy rýmovníku jen promnete v prstech a budete pomalu inhalovat. Jak na rýmovník a pěstování ? Pokud se však mladá rostlinka od počátku zaštipuje (viz obrázky a článek o chybách v pěstování ), což vřele doporučujeme, velmi dobře se rozkošatí, zahustí a vytvoří kompaktní voňavý keříček. Věděli jste, že si doma může vypěstovat užitečnou pokojovou rostlinu, která vám pomůže třeba proti rýmě a dalším dýchacím obtížím? Pomáhá s nachlazením, bolestí v krku a horečkami.


První pomoc při popáleninách. Vždy si na jaře koupím nový v květinářství. Má rád světlo a teplo, hodí se proto pro celoroční pěstování v interiéru.


Odvar je možné udělat tak, že jeden průměrně velký list přelijeme 2ml převařené vody. Při vnějším používání listy pomáhají hojit rány a spáleniny. Snadné pěstování i množení Jestli chcete, aby se vám doma rýmovník pěkně zelenal a byl k užitku , věřte že to nedá žádnou námahu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky