středa 15. května 2019

Netřesk pěstování

Pestrá paleta druhů a kultivarů. Na zahradách se pěstují původní druhy i jejich kříženci. Vytváří velké růžice, které mohou v průměru dorůstat až do cm.


Pěstování netřesků Ve volné přírodě netřesky rostou v chudé, štěrkovité půdě s minimálním množstvím humusu. U šlechtěných kultivarů bychom měli dodržet pár zása aby rostliny neztrácely na velikosti, zbarvení a svojí atraktivnosti. Roste v jakékoliv půdě a potřebuje spíš slunné stanoviště.

Více o pěstování , růstu, kvetení a množení na mém videu. Jde o originálně a hodně dekorativní květiny, které nejsou náročné, a i proto jde o velmi populární pěstované rostliny. Web Zahrada-centrum si klade za cíl stát se Vaším přehledným rádcem a pomocníkem v příjemných chvílích volna strávených venku na zahradě.


Doporučuji jej vysévat do nádoby, protože je málo konkurenceschopný vůči jiným rostlinám. Netřesk dokáže vypěstovat. Květ vyrůstá ze středu nejstarší a největší růžice a po odkvětu tato rostlinka uhyne.


Nahradí ji ale mnoho dalších. Betonový květináč je originální, praktický a levný. Vyrobte si ho podle našeho návodu.

Malé, velké, vysoké, nízké, originální i úplně obyčejné. Už méně známá věc je, že netřesk a jeho léčivé účinky tekutiny obsažené v listech, se dají srovnávat s Aloe vera. Dříve se věřilo, že chrání před bleskem, proto byl pěstován na střechách.


Odtud pochází jeho jméno. Domovinou netřesku jsou Alpy. U nás ho můžeme najít i ve volné přírodě na zdech a pustých, skalnatých místech. Nejvíce se mi osvědčilo pěstování na suťovisku mezi štěrkem a kameny.


Mladé rostlinky přenáším na pískoviště a větší růžice nechávám na suti a. Toto tvrzení zřejmě vzniklo díky pozorování na přírodních nalezištích , na kterých jsou netřesky nacházeny. Co byste měli vědět o pěstování netřesků Jak jsme už psali, netřesk je sukulent. Má rád slunná místa, díky slunečnímu svitu mají pak netřesky krásné zbarvení.


Ale také má velmi bohaté využití v léčitelství – zmírňuje stres, zlepšuje koncentraci a fyzicky posiluje. Není divu, že se ji lidově přezdívá zlatý kořen. Vždyť některé jeho druhy mají velmi podobné účinky jako aloe vera.


Snáší sucho i nedostatek živin, stačí mu minimální prostor ve spárách s minimem zeminy. Miluje slunce a nevadí mu ani celodenní úpal mezi rozpálenými kameny. Jana Sramcikova Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři.


Podobné články: Lewisie Lewisia Péče a pěstování Lewisie Lewisie je trvalka vhodná do skalky. Potřebuje dobře propustnou půdu a umístění na slunce.

Upozornění: netřesk obsahuje malé množství piperidinových alkaloidů, proto se nedoporučuje vnitřní užívání těhotným a kojícím ženám, dětem do. Jako sukulenty jsou netřesky suchomilné rostliny, které si vystačí s minimální zálivkou a snesou i největší sluneční žár. Malé rodinné zahradnictví specializující se na pěstování a prodej netřesků.


V nabídce máme i další druhy skalniček a trvalek. Naši předkové dokonce věřili, že netřesk ochrání střechu před blesky. Choroby a škůdci je fakticky nenapadají. Milují sluníčko stejně jako ostatní sukulentní rostliny.


Jediný problém může tkvět v přemokření, kdy růžice nej. Na pěstování jsou floxy skutečně nenáročné a většina druhů je vhodných hlavně jako skalničky. Nemusí se ani často a pravidelně přihnojovat, stačí za sezónu jen velice mírně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky