středa 15. května 2019

Jak susit bylinky

Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít. Jak sušit bylinky v sušičce. Jednou z moderních vychytávek pro sušení bylinek je sušička na bylinky.


Jednodušší zařízení seženete za několik stovek, za kvalitnější sušičky na byliny pak dáte i několik tisíc korun. U každého přístroje je postup sušení bylinek trochu jiný, proto se držte informací na obalu. Zakládáte si svou vlastní zelenou lékárnu?


Nasbírat kvalitní bylinky je polovina úspěchu. Bylinky jsou dokonalým doplňkem pokrmů. Poradíme vám, jak na to! I když máte možnost trhat čerstvé celý rok, potřebují před koncem sezóny posbírat ve větším množství a nasušit. Jak poznat dobře usušenou bylinu: Květy jsou na omak tvrdé a lámavé, při lehkém dotyku se rozpadají na jednotlivé části, zbarvení jako v původním stavu, pouze poněkud tmavší.


Listy jsou zkroucené, chrastí, jsou lehce drobitelné, zbarvení ve většině případů beze změny, ochlupení na spodní straně je tvrdé a křehké. Z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak bylinky uchovat pro pozdější využití je jejich sušení. Sušení je skvělým způsobem, jak uchovat bylinky pro vaření. V tomto článku se dozvíte, jak sušit byliny tak, aby si zachovaly svoji chuť a vůni, jak je správně sbírat a jak je skladovat.


Veškeré naše sběratelské úsilí přijde nazmar, když sebrané léčivé bylinky správným způsobem neusušíme a pak neuskladníme. Pro jaké bylinky se hodí tento způsob sušení. Jedním z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak bylinky uchovat pro pozdější využití je jejich sušení.


Proces sušení funguje nejlépe u bylinek, které nemají vysoký obsah vlhkosti – příkladem je bobkový list, kopr, majoránka, oregano, rozmarýn a tymián. Jak na bylinky aby nám vydrželi co nejdéle? Když už se rozhodnete vyzkoušet bylinky místo léků, pravděpodobně budete také chtít bylinky sami sbírat, sušit a správně skladovat, aby se v nich zachovalo maximum prospěšných látek.


Stačí věnovat práci s bylinkami trochu pozornosti. Minule jsem psal o tom, jak správně sbírat bylinky. O tom, jak bylinky pěstovat se dozvíte od Ing. Velmi zajímavé téma budou i Bachovy esence s Mgr. Bořánkovou a abychom nevynechali naše čtyřnohé mazlíčky s MVDr.


Szemánovou si budete povídat o bylinářství a homeopatii pro zvířata. Z drátu nastříháme dostatečně dlouhé kusy, které připevníme k dřevěným trámům. Vespod vytvoříme očka, do kterých zavěsíme buď další drátky, nebo dřevěné tyčky, a to rovnoběžně se stropem. Upevníme, aby se nám systém nerozpadl a bylinky nepoškodily. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Katka Horakova Domácnost , Inzerce , Jídlo , Zahrada Pěstování je jedna věc, ale sušení a zejména skladování je už věc jiná.


Máte jednu z posledních příležitostí nasušit si ještě letos květiny, koření a bylinky. V zimě, jako když je najdete, bylinkový čaj nebo vlastní. Není sice možné je potom použít stejně, jako kdyby byly čerstvé či sušené, ale ocet i olej budou díky bylinkám krásně aromatické. Ideální je použít tymián, rozmarýn, bobkový list, hřebíček, kopr, ale i bazalku či oregano.


Stačí se jen nebát – a my vám poradíme, jak nejlépe na to! Pokud jde o klasické bylinky, které budete používat v kuchyni, tak ty byste měli sbírat ideálně za teplého, suchého dne. Nejlépe ráno, když jsou aktivní látky v rostlinách nejvíce koncentrované.


Lidé vždy hledali v přírodě způsoby jak použít různé bylinky a rostliny pro vylepšení zdraví. U bylinek, lidé také používaly na vylepšení chutě. Nedovedete si představit dobrý pokrm bez přidání bylinek?


To všechno bylinky umějí. Sušené bylinky si zachovají živiny a další účinné látky, optimální teplota pro zachování enzymů je v rozmezí 45°C – 48°C. Sušení bylinek je nejlepší způsob jejich uskladnění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky