středa 9. ledna 2019

Kdy se sází brambory

Doba, kdy se brambory sází , se řídí především počasím. Je třeba, aby odezněly ranní mrazíky a teplota neklesala pod nulu. To nastává většinou ke konci dubna nebo začátkem května.


Kdy , kam a jak vysadit brambory ? Kdo jednou propadl chuti dobrých brambor, nerad se spoléhá na dodávky v obchodech. No brambory se sází jakmile je teplota půdy 6°C a dovolí to vlhkostní podmínky stanoviště. No naklíčené brambory pěstované pod. Brambory lze sázet na jaře i počátkem léta. Zkuste zasadit třeba jen pár rostlin pro lahůdkové mladé hlízy.


Díky osvědčeným trikům se můžete dočkat. Pokud máte brambory pozdní. Nyní je hodně chladno, tak ne. Jakmile se oteplí a půda se prohřeje do hloubky, tak můžete sázet.


Já nechávám brambory mírně naklíčit a teprve poté. Kdy vysadit brambory Termín výsadby se odvíjí především od aktuálního počasí a teplot. Obvykle se pohybuje od konce března až po druhou polovinu května. První české velmi rané brambory se obyčejně dostávaly na trh okolo 10. Tak to by nebylo v zelinářské oblasti s tou druhou výsadbou tak pozdě.


V průběhu pěstování brambor je potřeba, abyste brambory okopávali (ručně anebo traktorem). Hodně záleží v jakém klimatickém pásmu by se měli brambory sázet. Zajímavé otázky v kategorii Příroda a životní prostředí.


Kdy se sází a sklízí velmi rané brambory ? Je fialka naše původní rostlina? Mě se to nezdá, protože vysoká nať = velký listový prostor, kde se můžou tvořit zásobní látky = velké brambory. Nať máme vyoskou každý rok a brambory průměrné. Nikdy jsme malou nať neměli, takže nemám srovnání. A jak na to, poradí Loskuták.


Konzumní brambory pozdní sklízíme v plné zralosti , kdy zasychá nať, hlízy odpadávají od stolonů, slupka je pevná a neodlupuje se. Při napadení natě plísní bramborovou zničíme předčasně nať rozbíječem nebo chemicky, abychom zabránili přenosu infekce na hlízy a necháme je ještě alespoň dní v půdě, aby se slupka zpevnila. Kdy brambory vysadit Doba výsadby závisí na teplotě a stavu půdy (půda by se neměla lepit na nářadí). Naklíčené brambory se sází do půdy teplé – °C, kterou jste předem dobře prokypřili do hloubky - cm. Ve vyšších oblastech prohřátí půdy uspíšíte použitím netkané textilie či fólie.


Lze předpěstovat sazeničky pro časnou sklizeň (např. ranný salát, celer, paprika, lilek, rajčata, petrželka, cibule, brokolice) a případně se dají naklíčit brambory (světlé místo, až 15°C). Venku na zahradě ještě nic samozřejmě sázet ještě nelze. Dobrý den, brambory se sází podle teploty půdy. Do slámy jsem je sázela v přibližně stejnou dobu, jako do půdy. To dělení na rané, pozdní,… je podle toho, jak dlouho brambora roste.


Rané rostou kratší dobu, dříve jsou ke sklizni,což je často dřív, než se začne šířit plíseň bramborová, ale zase jich nestihne narůst tolik jako pozdních, mají nižší výnos. Stačilo mi jen stručné info ( kdy se sází a kdy sklízí pšenice), chci to zmínit ve dvou třech větách, ne na tom stavět celou knihu. Jenže vodnaté brambory kuchaře ani strávníky nepotěší.


Stroužky sázíme na konci podzimu, kdy ideálně denně hlídáme teplotu, protože bychom ho měli vysadit těsně předtím, než půda zamrzne. Proto se může stát, že ho vysadíte až v prosinci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky