čtvrtek 24. ledna 2019

Pokojové rostliny do stínu

Potřebujete pokojové rostliny , kterým nevadí nedostatek slunce, takže zvládají polostín i stín? Ať už máte okna na sever nebo jsou tak daleko a malá. Pěstování rostlin ve stínu. Chcete-li pěstovat rostliny na méně osvětleném místě v interiéru, pak vězte, že i stínomilná rostlina potřebuje.


Do suchých teplých místností jsou vhodnější rostliny s menšími nároky na vlhkost.

Vhodné rostliny K nejvhodnějším rostlinám pro oživení míst s malou intenzitou světla patří většina pralesních druhů, žijících ve svém přirozeném prostředí ve stínu hustých porostů, přes které se sluneční svit nedostane. Stále máte na výběr z množství těch pokojovek, kterým ke zdárnému růstu postačí stín nebo polostín. Stínomilné rostliny navíc mají tu přednost, že vynikají svojí nenáročností.


To velmi ocení ti, kteří se poohlížejí i po nějaké nenáročné pokojové rostlině do svého interiéru. Navíc nejsou tolik náchylné na výkyvy počasí, stejně tak půda ve stínu nevysychá tak rychle. Patří mezi pokojové rostliny okrasné listem.


Vzorované listy mohou být nažloutlé, narůžovělé či do běla.

Tahle pokojovka si potrpí na vlhkost vzduchu i půdy, nejraději má rosení. Na druhou stranu ovšem nepotřebuje světlo. Sluneční paprsky jí mohou uškodit, hrozí vyblednutí a zmenšení listů. Mezi rostliny do stínu se hodí i tzv.


Ty jsou na jaře ještě bez listů a na půdu pod nimi dopadá maximum slunečních paprsků. S přibývajícím teplem, kdy stromy začnou rašit a pozvolna zastiňovat podrost, jsou už hajničky téměř odkvetlé. Tuto vzájemnou přizpůsobivost rostlinných druhů je možné.


Rostliny do stinných a polostinných míst. Do chodeb a na schodiště se hodí fíkus, který dokáže dorůst do úctyhodných rozměrů. Nároky pokojových rostlin na světlo jsou rozdílné.


Rozlišují se tři základní skupiny - světlomilné, snášející stín a stínomilné. Nejste-li si jisti, zda budou rostliny v hlubším stínu , či spíše v polostínu, vybírejte druhy méně náročné na světlo. Jako náhrada za trávník se hodí trvalky s výškou kolem třiceti centimetrů (bez květu). Vyprodáno Velmi odolná, výběžkatá, domácí kapradina do polostínu až lehkého stínu.


Snese i větší sucho a oslunění, když dobře zakoření. Vyžaduje písčitohlinitáo zahradní půdu (případně s kompostem).

Do úplného stínu na schodiště můžete dát popínavý břečťan. Takový stín snese i kořenokvětka (aspidistra , zvaná též domácí štěstí ). Můžete sem pořídit filodendron nebo monsteru , ale pozor: ty potřebují zároveň teplo a vlhko. Ostatní stínomilné rostliny. Pokojové květiny do stínu. Do polostínu se hodí použít podražec velkolistý, který dorůstá do výšky metrů.


Je to ovíjivá rostlina s opadavými srdčitými listy velkými až cm. Působí dekorativně jen během vegetace. K ovíjení potřebuje pevnější opěrnou konstrukci. Je to plevelná popínavka, vysemenila se nám do kamínků u zdi, výsledek je velmi dobrý, příští rok zeď takto cíleně osadíme, je zcela ve stínu. Balkonové rostliny přezimující v bezmrazé místnosti začneme otužovat.


Vyneseme je na venkovní stanoviště, nejprve do stínu či polostínu a teprve. Chcete-li společně s netýkavkou v jednom květináči pěstovat více druhů rostlin, není to problém, jen je potřeba vybírat takové, které nemají rády přímé slunce, vyhovuje jim kyselejší půda a pravidelná, ale ne přílišná zálivka. Inspirujte se ve fotogalerii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky