čtvrtek 24. ledna 2019

Jak sázet trávník

AROS-osiva vám přináší instruktážní video o tom jak si založit kvalitní trávník. Tyto tipy a rady jsou určeny především pro majitele zahrad. Příprava pozemku pro trávník již na podzim a jak na to. Jaké druhy trávníků volit.


Jílek vytrvalý ( Lolium perenne ), kostřava červená ( Festuca rubra L. ) ,. Ty můžeme rozdělit na trávy přírodní a trávy uměle vyšlechtěné.

Pro okrasné trávníky v zahradách se samozřejmě používají nejvíce trávy uměle vyšlechtěné a to z důvodu vysokých nároků. Správný trávník v zahradě má být hustý, krásně vypadající, nízko sečený a velice odolný vůči sešlapávání a suchu. Kam a kdy trávník sadit Co se týče typu půdy, ideální pro trávník je lehká až středně těžká písčito-hlinitá až hlinitá půda.


Co promyslet, než se pustíte do práce? Máme pro vás návod krok po kroku. Autor : Tomáš Vávra) Tuto otázku si klade mnoho lidí při zakládání trávníku v okolí jejich domů či zahrádek. Jak hodnotíš první půlrok?


O trávník bez plevele se postará Travin, výrobce AGRO (podle balení od 1Kč), moderní hnojivo z řady Floria.

Je vyvinuto speciálně pro udržení trávníku v bezplevelném stavu. Po přihnojení by měla vždy následovat zálivka. Ideální je forma rovnoměrného rozsypání granulí po trávníku. Elena Horálková Dnešní Rada pro tento den poradí, jak a co dělat s trávníkem. U většiny trávníků se na ar plochy (1m2) vysévá kg travního osiva, na travnatá hřiště se používá až kg vhodné travní směsi, pro zřídka sečené trávníky stačí kg směsi.


Zakládáme trávník na míru zahradě Opticky sjednocuje jednotlivé partie zahrady a vytváří mezi nimi nenásilné přechody. Jakmile celou plochu osejete, připravte si válec, kterým požadovanou půdu srovnáte do roviny. Tip druhý - výživný substrát Kvalitní, značkový výživný substrát Vám může v pěstování kobercových rostlin výrazně pomoci. Jsem rá že jsem hrál a hraji, ale měl jsem trošku jiné plány ohledně sebe, protože jsem chtěl, aby se mi dařilo více po individuální stránce. Bez vyrovnané a dostatečné výživy můžete zapomenout na dokonalý trávník.


Výživa totiž ovlivňuje nejen jeho kvalitu, ale také odolnost vůči zátěži, chorobám a letním či zimním stresům. Určitě se najde řada dalších pravidel a doporučení, jak se o trávník starat, například jak odstraňovat plevel, jak se zbavovat mechu či jak řešit nějaký konkrétní problém. Budete-li se však řídit uvedenými základními radami, určitě budete se svým trávníkem spokojeni.


Základem travních směsí jsou kostřavy, lipnice, jílek, přidává se poháňka či bojínek a jiné trávy, aby směs vyhovovala různému zatížení. A aby zůstal krásně zelený, odolný a přečkal ve zdraví celou zimu, ho nestačí pouze sekat. Jste majiteli zahrádky a rádi byste si založili nový kvalitní trávník? Dozvíte se, jak připravit půdu pro výsev nové trávy, jak a kdy na samotný výsev trávy.


Je za minut dvanáct, skoro bych to nechal na jaro.

Mimochodem, tráva se seje, nesází. Přečetl jsem na téma hnojení trávníku spoustu článků a musím říct, že jsem se nedozvěděl vlastně nic. Z hlediska počasí máte právě teď dobrou příležitost pustit se do sázení stromů. Zahradníci doporučují sázet stromy na podzim či na jaře. Trávník chystat na zimu a po ní ho kvalitně obnovit.


Velkým pomocníkem je pro vás vertikutátor, který nemusíte nutně kupovat, dá se i jen vypůjčit. Je to stroj, který půdu provzdušní, aniž byste museli rozrývat celý trávník, a pomůže vám zbavit se plevele a mechu atp. Toto by se mělo provádět dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. A tomu je pak třeba přizpůsobit i výběr vhodného osiva. Například chcete-li založit zelený koberec v písčité a vysychavé půdě, kde je málo vláhy, zato hodně slunce, v travní směsi musí převažovat druhy, jako jsou kostřava ovčí a kostřava červená.


Směs vybírejte vždy podle konkrétního problému. Rubriky Co a jak sázet.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky