středa 23. ledna 2019

Pokojový břečťan

Přemoření ani přísušky nesnáší. Dalším kamenem úrazu bývá zálivka. Suchý vzduch způsobuje hnědnutí a stáčení listů a stejný vliv má i přesušení. Jakmile se listy břečťanu jednou zkroutí, už se nenarovnají.


Platí však zásada, čím je břečťan zelenější, tím stinnější a chladnější stanoviště vyžaduje.

Zavěšen břečťn u stropu má nejspíš vysokou teplotu. Světlé, polostinné až stinné místo místo. Barevné kultivary potřebují více světla. Teplota pokojová, snese i chladnější místo. Můžeme se sním setkat buď jako s pokojovou i ale venkovní rostlinou.


Na tmavém a teplém místě rostlině opadávají listy. V létě přihnojujeme každé dva týdny. V zimě rostlinky vyžadují nižší teplotu a vyšší vlhkost.

Můžeme celoročně, ale nejlepší období je od prosince do ledna. Při teplotě 18–22°C a zvýšené vzdušné vlhkosti nám zakoření. Slunce břečťan totiž snáší velice špatně. Břečťan se nejlépe množí řízkováním.


Všeobecně platí pravidlo, že čím více zelená odrůda břečťanu, tím více stinné místo by to mělo být. Pakliže si chcete zkusit vypěstovat břečťan ze semen, vysévejte jej již na podzim. Na jaře pak výpěstky prokličkujte a odstraňte všechny nežádoucí výhonky. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung!


Stříhat se může vpodstatě kdykoliv a jakkoliv. Kavkazský (perský) břečťan , je velice atraktivní druh, který se oproti běžným břečťanům honosí velkými listy, jež mohou být větší než dlaň. Zbyněk Mlčoch, bylinky pro všechny. Jaký strom kvete později než všechny - zajímavé fakty o přírodě.


Pokojový břečťan je nenáročný také, co se týče teploty. Během roku vyžaduje pokojovou teplotu , v zimním období spíše chladnější prostředí , tedy teploty ideálně pod °C. Důležitá je ale častá zálivka.


Od pradávna patří k léčivým bylinám, i když jeho plody a mladé listy jsou toxické.

Obklady z rozdrcených listů se přikládají na oteklá a zanícená. Především pestrolisté druhy upřednostňují dobře osvětlené místo a nemají rády změny v umístění, zvláště co se týká zdroje světla. V zimě je nutné umístit je na nějaké světlejší místo. Celý květináč pak ponoříme do vody, kterou pak necháme volně odtéct. Tímto způsobem zalévání se sníží možnost napadení škůdci.


Platí zásada, čím světlejší list, tím více slunce a vyšší teplota v zimě. V letním období můžeme břečťan přihnojit (u panašovaných odrůd se vyhneme dusíku), dobré je sprchování a rosení na list. Jejich neatraktivní tmavě zelená až modrofialová barva spíš odrazuje, než láká.


Pokud ale děti nebo mazlíčky neuhlídáte a snědí několik plodů, mohou jim plody způsobit zvracení nebo průjem. U malého množství se jinak není čeho bát, pomůže živočišné uhlí. Ty mohou být dvakrát větší než listy domácího druhu. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji.


Známé jsou odrůdy mnoha barev i tvarů listů, může být popínavý nebo převislý. Většina větviček má už kořínky puštěné. Když se podíváte na větvičku břečťanu, tak takové to bílé ze spodní strany větvičky jsou malé kořínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky