úterý 29. ledna 2019

Pnoucí jahody pěstování

Pro pěstování jahod na balkóně lze použít odrůdu Mara de bois, nebo Super star, případně. Co se týče pnoucího jahodníku, takový opravdu neexistuje. Lahodné jahody může pěstovat úplně každý. Pnoucí jahody jsou větší a velmi chutné, v závěsných nádobách je můžeme pěstovat i na balkónech.


Jsou potom i krásnou ozdobou. Můžeme si je vypěstovat sami, a to ze semene.

Při dobré péči plodí jahody z únorové setby už v roce výsevu. Semena jahod jsou velmi drobná, a proto vyžadují kvalitní, jemný substrát, mělké setí a stálou a rovnoměrnou vlhkost. Jahody už zdaleka nejsou jen výsadou zahrádek. Díky mnoha pnoucím druhům, které jsou vhodné k pěstování v nádobách, se nyní z vlastních čerstvých plodů můžete těšit i na balkoně. Keříky pnoucích jahod jsou navíc velmi dekorativní, protože kvetou a samozřejmě i plodí v podstatě od jara do podzimu.


Stačí zvolit pnoucí stáleplodící odrůdu, například Maranell. Jejich největší výhodou je, že plody neleží na zemi, a tak nehnijí a neplesniví. Ovšem to vše za cenu, že je musíte vyvazovat.


Takové pnoucí jahody vypadají opravdu pěkně a zakryjí kdejakou nehezkou holou zeď.

Napříkladodrůda Elkat garantuje bohatou úrodu, silný vzrůst a plodí jedenkrát ročně. Alpské jahody plodí velmi malé jahody , které jsou ale velmi chutné a ideální pro zavařování a výrobu marmelád. Plodí na dlouhých šlahounech, takže je můžete vysadit do truhlíků či závěsných nádob, kterými na balkoně či terase ušetříte místo. Výsadbu jahod je třeba provést včas, ať už jde o převislé jahody , popínavé jahody , nebo klasické jahody.


Mám strach je stříkat, když už mají nasazené plody. Pnoucí jahody – v jejich případě se jistě zaradovalo mnoho těch, kteří nemají zahrádku a těšili se, jak jim budou balkony zdobit vodopády a girlandy jahod. Bohužel reklama je matoucí a předražené sazenice nesplňují očekávaní. Existuje několik pofiderních firem, které ve své nabídce nabízí „ pnoucí “ jahody pod názvem Mount Everest. Ano, pěstovat jahody v truhlíku není vůbec složité, a pokud zvolíme tu správnou odrůdu, bude to pravděpodobně jednodušší než pěstování některých druhů balkonových květin.


Dokorativní mohou být tyhle truhlíky svými plody, protože květy jahod ( obvykle žkutý střed s bílými okvětními lístky) je celkem nevýrazný, a v záplavě zelených listů zaniká. Zahrádkáři někdy hledají i popínavé jahody nebo dokonce pnoucí jahody. Voňavé, červené, samotné nebo se smetanou.


A ty čerstvě utržené ze záhonu chutnají nejlépe. Jen jim musíme věnovat péči. Po vynikajících zkušenostech z minulé sezony Vám je můžeme vřele doporučit. Dodáváme sazenice v kontejneru. NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ Jedná se o novou odrůdu jahodníku, která je vhodná zejména pro pěstování na balkóně v závěsných květináčích.


Pěstování balkónových květin a rostlin. Jak proměnit nevzhledné balkony a terasy v příjemná místa se záplavou květin?

K vyzrávání plodů vyžadují jahody i plné slunce a teplé stanoviště. Možné je zakoupit i substrát přímo na jahodníky. I hnojivo přímo určené pro jahodníky zajistí vyváženou výživu rostlin. Vždy je ale nutné se řídit dávkováním uvedeným na obale výrobku uváděného přímo od výrobce. Aby popínavé jahody dobře plodily , je třeba velmi dobrá zálivka a hnojení, z chudé půdy Vám jahody nevyrostou.


Poprvé jsem si pořídila převislé jahody , ale nevím co se stále rostoucími šlahouny. Musím je během léta nějak zkracovat nebo redukovat? Podívejte se na rady k vaření a pečení a přidejte do diskuze své zkušenosti. Nejlépe si pochutnáme vždy na čerstvé zelenině a dvojnásob na té vlastnoručně vypěstované. Podívali jste se na vaše jahody a zjistili, že už krásně kvetou?


V souvislosti s kvetením jahod také přichází podkládání jahodníků. Nevýhoda: Opory a provázky musíte po odplození jahod zase odstranit. Zachránit jahody před ušpiněním i před všudypřítomnými slimáky může i dostatečné a hlavně správné mulčování.


Ideální jsou větvičky jehličnatých stromů, které zabrání slimákům i rozblácené hlíně dostat se k jahodám. Pnoucí růže a obecně popínavé rostliny patří mezi zahrádkáři k nejpopulárnějším rostlinám. Můžou za to krásně barevné načechrané květy a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky