středa 30. ledna 2019

Orchidej pěstování

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Jetzt neu oder gebraucht kaufen.


Cymbidium – orchidej s velmi trvanlivými a bohatými květy v zimě potřebuje nejlépe 15°, snese i teplot nižší (kolem 10°). Dendrobium – například Dendrobium nobile vyžaduje v zimě rovněž teploty kolem 15°.

Jejich pestrobarevné květy prozáří každý byt či dům. Bytové orchideje patří jen zřídka k epifitickým, rostoucím na stromech. Pěstujeme je tedy ve vysokých nádobách. Obaly mívají velmi hezké v mnoha obchodních řetězcích (IKEA, OBI, Baumax).


Co všechno by měl květináč na orchidej ještě splňovat? Ve videu nám poradí kurátor tropických rostlin z pražské Botanické zahrady Jan Ponert. Autor: David Vozdecký Head of Communications Company Spokesman WWW.


Tlusté pseudohlízy volají po pěstování na hrubých kusech kůry nebo lávové horniny a šetrném zalévání.

Rostliny, které pseudohlízy netvoří a měly by, potřebují více vody. Zavlažujte častěji, nebo je přesaďte do substrátu s mechem či kokosovým vláknem. Při pěstování orchidejí musíte být trpěliví. Pokud jste zkomírající rostlinku právě zachránili od jisté smrti tím, že jste jí upravili podmínky dle výše uvedeného, nečekejte, že Vám do týdne vykvete.


Ve správných podmínkách si rostlinka nejdříve vytvoří hodně nových kořenů, poté vyraší nové listy a až nakonec se mezi listy objeví nové květní. Phalaenopsis roste v přírodě jako epifyt, přesto byl pro snazší pěstování převeden zahradníky do nádob se speciálním substrátem, který. Pořídili jste si na Vánoce krásně rozkvetlou orchidej, ale chřadne vám před očima.


Nebo vám dokonce začaly padat listy. Dost možná děláte při jejím pěstování nějakou zásadní chybu. Když to nezměníte, uhyne. Proč právě Phalaenopsis? Pěstování žádné jiné orchideje není tak snadné a přitom tak zábavné.


Při minimálním úsilí můžete mít po většinu roku. Rádi byste někomu věnovali k Vánocům orchidej, ale vůbec netušíte, kterou a podle čeho vybrat? Tento článek je určen vám, ale i těm, kteří dosud s pěstováním orchidejí nezačali.


Jeho součástí je i praktický návod na pěstování, který po vytisknutí přiložíte k darované orchideji. I když někteří pěstitelé říkají, že péče o orchideje je snadná, může to být i výzva.

Je důležité dbát na to, aby byly udržovány v teplém, ale ne horkém, vlhkém prostředí s nepřímým slunečním světlem a velkým množstvím vlhkosti, ale nikdy ne mokré. Pěstování ze semínek se může na první pohled zdát velice složitá věc a možná pouze na specializovaných pracovištích za laboratorních podmínek. Orchideje mají určité environmentální požadavky. Existuje mnoho druhů orchidejí, avšak v našich končinách se nejčastěji pěstuje Orchidea Phalaenopsis nazývaná i můrovec.


Bez ohledu na to, jaký materiál si vyberete, musí mít drenážní otvory. Díky tomu proniká dostatek světla ke kořenům a lépe tak uhlídáte stav a vlhkost kořenů. Pokud se rozhodneme stonek zastříhnout je nejlepší, když si najdeme ke květu nejbližší kolýnko(rozšírený stonek) a zastřihneme orchidej tam. Zaschne-li nám stonek sám je nejlepší ho odstříhnout co nejblíže spodku rostliny. Než orchidej znovu zalijete, sáhněte si na substrát, jestli už proschl.


Jinak počkejte se zálivkou. Já zalévám v rozmezí cca 1-2týdny. Základní podmínky pro pěstování v bytě. Všechny výše uvedené druhy orchidejí jsou vhodné pro pěstování v interiéru, kde je stálá teplota.


Syn rosil pouze některé orchideje jako třeba Vandy a zaléval ostaní kytky co mám v ZZ. Speciosu ani citrinu nerosil ani nenamáčel. Pokud ani po přesazení orchidej nezačne projevovat první známky dobré kondice, musíme ji vyjmout a kořeny ještě jednou zkontrolovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky