pondělí 28. ledna 2019

Gladioly sázení

Gladioly jsou rostliny náročné na sluneční paprsky. Jen na dobře osluněném stanovišti se vytvoří výstavní dlouhé a krásné klasy, na kterých budou dobře vyvinuté květy. Dařit se jim bude i na plném slunci.


This feature is not available right now. Jednak jde o velmi oblíbené květiny, které se v zahradách celkem snadno pěstují, a jednak sortiment odrůd se neustále obohacuje o další překrásné odrůdy nových typů. Dorůstají do závratných výšek a snadno se tak stanou impozantní dominantou vaší zahrady.

Mečíky – jak je správně pěstovat. Pěstování mečíků není nijak složité. Vyhovuje jim světlé stanoviště s hlubší propustnou půdou. Popis sázení mečíků po zimě. Přinášíme rady, typy a informace pro všechny milovníky zahrádkaření a pěstování.


Pěstitelé jsou však občas zklamaní, když z vysazených hlíz vyrostou. Zem je nejlepší propustná, dobře zpracovaná slabě kyselé nebo neutrální reakce, která vyhovuje většině běžně pěstovaným rostlinám v zahradě. Sázení Výsadba mečíků by měla být hotová do konce měsíce května.

Při sázení dávejte vždy hlízy begonie vypouklou stranou směrem dolů. Známo je na 2druhů všech barevných odstínů. Patří mezi nejkrásnější letní květiny, které vykvétají v červenci až srpnu či září. Nejprve do zeminy na stanovišti chráněném před větrem zapravíme plné hnojivo, například Cererit. Před výsadbou z hlíz opatrně, abychom nepoškodili klíček ani rašící kořínky, odstraníme slupky.


Na venkovní záhon můžeme mečíky vysazovat již od konce dubna. Zasadíme-li je mělko, rostlina se bude vyvracet. U ostatních hlíz by hloubka měla být nejméně cm. Při výsadbě můžeme přidat oporu proti vyvracení.


Vítejte na našem webu Jako dlouholetá pěstilelka gladiol bych Vám chtěla nabídnout své nejkrásnější výpěstky. Při jarním sázení je nutné pravidelně zavlažovat, aby nedošlo k přeschnutí sazenic a zastavení růstu. Doporučuje se sázet na vzdálenost cm. Holandské výběrové cibuloviny. Na jaře kvetoucí cibuloviny a trvalky se vysazují od září do prosince.


Kultivary vybíráme na plantážích u. Expedice jarních cibulovin začne v 2. Doba sázení : březen – květen.

Půda by měla být hlinitopísčitá. Sázení mečíků Půdu pro mečíky na podzim hluboko zryjeme a vyhnojíme uleželým kompostem. Nabízíme pestrobarevné gladioly neboli mečíky.


Na jaře před výsadbou přihnojíme plným hnojivem (Cereritem). Hlízy nejlépe dní před sázením přeneseme do suché teplé místnosti, aby narašily. Jarko, gladioly mají hlízy,to znamená,že to,co se po odkvětu vyrývá,není už původní hlíza,ta se úplně vstřebá a na ní postupně narůstá nová.


Pokud nebude mít dost času na květ a pak znovu na reprodukci nové hlízy,přijdou mrazíky a sklidíš menší,než jsi sadila,. Osobně bych hlízky uložil do sklepa a počkal na jaro. Listy mečíků mají mečovitý tvar. V červenci až srpnu rozkvétají jednostrannými hrozny květů v nejrůznějších. Jejich nepřeberná pestrost barev a tvarů nás doslova nabádá k tomu, abychom i my pěstovali.


V současné době patří gladioly k velice rozšířeným rostlinám pěstovaným v letním období v našich zahrádkách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky