čtvrtek 24. ledna 2019

Sloupovité jabloně zkušenosti

Starkl roubuje sloupovité jabloně na podnož M ty své jsem kupoval u nás v zahradnictví na podnoži MM106. Spíš bych se na Vašem místě domluvil s oním zahradníkem a vysadil jen pár stromků na zkoušku přímo od něj. Tyto sloupovité tvary se vysazují stejně jako jiné ovocné stromky – ve stejné výšce, jak rostly v pěstební školce nebo v kontejneru. Nezahrnujeme je tedy při výsadbě hlouběji!


Místo štěpování (zesílená „bulka“) je vždy nad úrovní povrchu půdy.

Nejčastěji se vysazují v delší řadě, mohou, ale nemusí mít podpůrnou drátěnku. Jabloně označované jako sloupovité (někdy též columnární, kolumnární, balerina či ballerina) jsou v posledních letech velmi žádané zvlášť majiteli menších zahrádek. Množství označení využívají (a někdy i zneužívají) někteří prodejci k hrátkám se slovíčky a prodávají i tzv. Na internetu se dá vygůglit spousta fotek, ze kteých je patrné, že zas tak ubohé to nebude.


Receptáři byla řeč, že tak vypadat nikdy nebudou, mají sloupovitost opravdu v genech, tedy nepotřebují žádné extra úpravy, aby takto rostly. Můžete mi prosím potvrdit z osobní zkušenosti že Sonet opravdu dozraje na stromku ve žluté jablko? Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Jak pěstovat sloupovité ovocné stromky Irena Forejtová Ovocné stromky nízkého vzrůstu jsou ideální do malých zahrad s omezeným prostorem, do nádob nebo jako živá stěna oddělující ovocnou a okrasnou část zahrady a prodávají se pod názvem Ballerina.

Vážení zákazníci, v současné době pracujeme na nové nabídce ovocných stromků pro podzimní sezónu, postupně budeme přidávat nové odrůdy. Termín dodání stromků je přibližně od 20. Rozsáhlá diskuzní fóra pro rodiče. Těhotenství, poro miminka a batolata. Diskuze podle narození i regionu.


Výhodou je jejich štíhlý růst, kdy se dají použít jako odstínění mezi zahradami, jako žívý plot u cest s užitkovým efektem. Které jabloně jsou vhodné? Pravých sloupovitých jabloní už koupíte desítky.


Jako základ posloužila šlechtitelům odrůda ‘McIntosh Wijcik’, z níž vznikly ‘Bolero’, ‘Waltz’, ‘Polka’ či ‘Flamenco’, které se dnes už prodávají naprosto běžně. Horská ovocná školka je rodinná firma s více než 1letou tradicí. Zkušenosti s pěstováním jabloní v náročném prostředí vysokých poloh. Vyznačuje se velmi sladkou, aromatickou chutí. Je velmi dobře odolná vůči mrazu a chorobám.


Plody sbíráme koncem září, dají se uskladňovat do prosince. Pokud se vytvoří konkurenční výhony rostoucí stejně svisle jako terminál, zakracujeme je za 3. Ruská podzimní odrůda sloupovité jabloně.

Odolnost proti plísním je velmi dobrá. Výhoda je zvýšená odolnost proti mrazu. U sloupovité jabloně udržujeme řezem jednak výšku terminálu v rozumné délce. Plodonosný obrost kolem kmínku by neměl být příliš hustý a měl by mít.


Jabloně - Jabloně jsou v našich podmínkách nejrozšířenějším ovocným druhem. Podle doby zrání a využití se jabloně dělí na letní, podzimní a zimní. Ovocné stromky z této nabídky nelze z technických důvodů posílat poštou společně s ostatními (menšími) rostlinami. Balerín a sloupovitě rostoucích ovocných stromků.


V posledních letech se staly sloupovité jabloně neboli Baleriny fenoménem. Myšlenka spočívá ve vyšlechtění odrů které rostou vzpřímeně z terminálního pupene a co nejméně vytvářejí postranní dlouhé větve. Bohužel gen sloupovitosti v současné době mají jen ( sloupovité ) jabloně ,potomci odrůdy 'McIntosh Wijcik'.


Sloupovitost (sloupcovitost) stromků je dána geneticky. Květy jabloně jsou narůžovělé, pětičetné, s kalichem a korunou, oboupohlavné, sdružené v chocholíky. Květní lístky srůstají v pohárek, ze kterého se vyvíjí dužina plodu.


Plodem je jablko – malvice s asi 5–semeny v jádřinci, jde o plod dužnatý, dozrávající v přírodních podmínkách v období srpna – září.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky