pátek 25. ledna 2019

Pěstování lilií

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Pro pěstování na balkonech se hodí nižší, vícekvěté kultivary lilií.


Takové jsou vyšlechtěny ve skupině botanických hybridů. Po odkvětu lilie nezaléváme. Rod lilie má osmdesát volně rostoucích druhů, které najdeme na různých stanovištích v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule.

Pěstování lilií není tak úplně jednoduché. Nejznámější je lilie tygrovaná, lilie bělostná či lilie královská. Některé druhy se liší v požadavcích na péči – viz dále. K pěstování lilií na zahradě si můžete vybrat jak slunné stanoviště, tak polostín. Budete-li se o rostlinku dobře starat, na jednom místě vám vydrží až let.


Vysazují se na vyvýšené záhony anebo v mírném svahu. Vážení pěstitelé lilií ! Vloni na jaře jsem zasadil první cibule a jelikož mě jejich květy tak uchvátili.

Těžké půdy můžeme vylepšit přídavkem hrubšího písku, eventuelně se postarat o drenáž z hrubšího materiálu. Osvědčují se i vyvýšené záhony, které podle potřeby můžeme drenážovat celé. Lilie jsou na pěstování. Vaše chvíle pohody v pravé nedělní poledne! Oblíbený magazín pro pěstitele, chovatele, chalupáře, kutily a všechny, kdo chtějí pěkně a pohodlně.


Jejich květy nevoní, jsou vhodné pro řez a záhony. Obohatí rabata s trvalkami, selské zahrádky a růžové záhony. Základem pro úspěšné pěstování je udržovat cibule v chladu, zatímco květy stojí na slunci. Takové podmínky zajistíme, pokud zem přikryjeme mulčí a spolu s liliemi pěstujeme nízké trvalky nebo letničky, jež cibule lilií ochrání před horkými paprsky. Odkvetlé květy pravidelně odstraňujeme a po odkvětu stonek odřízneme až u země.


Na zimu je dobré cibule. Při pěstování v zahradě je správné semeníky po odkvětu lilií odlamovat, aby tvorba semen nevysilovala cibule. Ponecháme–li však na rostlině 1–semeníky dozrát, získáme semeno, které můžeme použít k dalšímu pěstování.


Zralý semeník poznáme podle toho, že začne měknout, hnědnout a později pukat. Cibule lilií sázíme od poloviny září do konce října. Vysoké stvoly vyvazujeme ke kolíkům.


Pokud vše budete dělat správně, lilie budou zdobit vaši zahradu po mnoho let. Běžný způsob pěstování lilií je výsadba do volné půdy.

Jedná se o vytrvalé pozemní byliny, s cibu. Rostlina je vhodná k pěstování v okrasných záhonech, i květináčích a. Dosavadní neúspěchy s pěstováním lilií byly zaviněny z největší části tím, že lilie měly bud zaschlé anebo, lilie dovážené z Japonska, zkrácené kořeny. Taková lilie sice vykvetla ze zásob v cibuli, ale následkem ztráty spodních kořenů se vyčerpala, uhynula a to bylo příčinou nedůvěry k pěstování lilií.


Tato zásada však neplatí pro všechny druhy, některé druhy lilií přímo vyžadují půdu vápenitou. Jako vhodná zemina je doporučována směs zahradní zeminy, kompostu, rašeliny a písku v poměru 1:1:2:2. V našich zahradách zdomácněla lilie zlatohlavá, která spolu s lilií bělostnou roste v půdách neutrálních i mírně zásaditých a vyžaduje přítomnost. Je potěšitelnou skutečností, že mezi zahrádkáři stále stoupá zájem o pěstování nových druhl okrasných i balkonových květin. Archiv lilií způsobuje renesanci pěstování lilií v českých.


Chci se podělit svými zkušenostmi s množením lilií šupinováním. PET lahve se šupinami jsem uložil do přepravky a ponechal venku na slunci. Stargazer ze skupiny orientálních hybridů. Ideální je si v tomto případě pořídit již rozkvetlou rostlinu, která se přímo v květináči prodává a je tedy určena pro pěstování v nádobě.


Novými centry pěstování se v posledních letech stává i východní Asie (Korea a Japonsko), Jižní Amerika (Kolumbie) aj. Původně botanické lilie jsou z velké části nahrazeny hybridními odrůdami prošlechtěnými pro dané účely. Za účelem registrování názvů hybridních odrůd lilií byla vypracována zahradnická soustava hybridních lilií s osmi sekcemi, kterou v roce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky