úterý 14. května 2019

Uskladnění česneku

Palice česneku by měla být pevná, se slupkou jako papír. Neměly by z ní koukat žádné výhonky. Změklé stroužky znamenají, že česnek je přezrálý a byl už uskladněn příliš dlouho.


Vyhněte se scvrklému česneku a nekupujte ani ten, který byl v obchodě uskladněn v lednici. Tak budete mít jistotu, že nezplesniví. Ideální je stodola, půda, veranda domu … necháme důkladně proschnout. Z česneku před sušením nemusíte odstraňovat ani nečistoty, ani nať, na všechno přijde správný čas, až česnek vysušíte.


Nikdy česnek nemyjte, vaším úkolem teď je řádně ho vysušit. V dobrých podmínkách sušení česneku trvá přibližně měsíc. Uskladnění česneku jako dekorace Pro toto uskladnění česneku je důležité koupit velmi čerstvý česnek i se zeleným stvolem.


Takový neseženete v supermarketech, musíte pro něj na trh, kde se může prodávat i zapletený, který vypadá velmi pěkně. Radujte se co nejdéle z ne zrovna levného nákupu českého česneku. Poslechněte si na videu pár ra jak na jeho skladování, aby neplesnivěl a nevyčpěl. Univerzální rada k bezpečnému uskladnění neexistuje. Nejlepší je česnek usušit.


Dlouhodobé skladování česneku vyžaduje pořádné vysušení. Jedině tak bude mít česnek výraznou chuť a aroma. Protože jsem sklidil česneku víc, než stíhám prodat, tak už i já musím řešit problém s tím, jak uskladnit česnek (nejenom přes zimu), aby vydržel, byl. Tady nad Davli v Okrouhlu se moc česneku nedaří, ale mám vždy od Vás novou sadbu a hlavně bez zbytečných caviků, vše je v pohodě,objednání, popřípadě změna obj. Když je potřeba na vaření jednoduše potřebný počet odeberu.


V lednu takto uschovaný je doteď beze změn. Při sklizni česneku mají vnější slupky ještě pevně obalovat hlávku, povrch stroužků má však pod nimi být zřetelně patrný. Hlávky vyrývejte opatrně, odstraňte zeminu, která na nich ulpívá, a pak je vysušte. Ostatní uskladnění česneku na zimu.


Poměrně oblíbené je naložení česneku do soli. Jednoduše se rozetře a smíchá právě se solí a určitým množství tuku. Není problém česnek také nakládat a zavařovat. Vaření-jídlo Někdy člověk nemá k dipozici vhodné prostory k uskladnění česneku nebo česnek není natolik kvalitní, že vydrží uskladnění na zimu. Naštěstí je několik meto díky kterým můžeme trvanlivost česneku prodloužit.


Kvůli optimálnímu uskladnění je důležité nenechat copy projít chladem (cca pod °C), to znamená dát je hned po usušení do tepla (kuchyň, spíž), nebo je v opačném případě skladovat v co nechladnějších podmínkách (ideálně 0–°C nad nulou) při vlhkosti vzduchu cca. Krátkodobý a mírný mráz česneku neublíží. Důležité je hlavě česnek po sklizni řádně vysušit.


Stoprocentně spolehlivé skladování česneku v domácnosti neznám z důvodu velkého výskytu vlnovníka česnekového, jak konečně sám uvádíte. Podstatou uskladnění česneku na zimu jeho důkladné osušení, kdy ho necháme zavěšený alespoň jeden měsíc v místě, kam slunce nedosáhne, ale dostatečně tam proudí vzduch. Poté česnek ostříháme (palíčák) nebo ukroutíme (nepaličák).


Zároveň musíme zastřihnout i kořínky. Uzdravující síla česneku 07. Pokud není napadený vlnovníkem česnekovým, vyhovuje mu pokojová teplota a sucho.


Pokud napadený je, pak se právě při pokojové teplotě tento roztoč rychle množí a způsobí vyschnutí stroužků. Pak by byla lepší teplota okolo nuly při nízké vlhkosti,“ říká Ing. Jan Kozák z firmy Šlechtění česnekové sadby.


Zásadní pro jeho uchování je, aby byl dostatečně vyschlý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky