čtvrtek 16. května 2019

Trnovník akát

V Severní Americe je akát nazývaný Black Locust , v Německu Robinie , Falsche Akazie (falešná akácie), Scheinakazie nebo Silberregen (stříbrný déšť). V září dozrávají plody – ploché, 5-10cmdlouhé hnědé lusky, s 4-tmavě hnědými, hnědooranžovými semeny. This video is about tree that isn´t native European tree species,but comes from the Appalachian Mountains of North America and Mexico. Trnovník akát dorůstá výšky až 25m a dosahuje věku až 2let.


It was brought to Europ. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos.

Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Status: Invazní neofyt, tvoří metapopulace. Patří mezi nejinvazivnějších druhů mediteránní oblasti, 100.


Akáty - trnovníky jsou rychle rostoucí a opadavé keře či stromy. Je to medonosná rostlina, vyjma nektaru je však celá jedovatá. STANOVIŠTĚ: Lesy, podél cest, aleje, náspy, zahrady, parky, města, na půdách chudých i výživných, hlinitých, převážně sušších, stanoviště světlé. Robinia pseudoacacia Čeleď : bukovité Výskyt : Evropa, Asie zejména v teplejších oblastech Koruna : nepravidelná rozložitá široká koruna Borka.


Tehdy vysadili první trnovník akát (Robinia pseudoacacia) na pařížském náměstí Dauphine. PĚSTOVÁNÍ: Pěstuje se v několika kultivarech, na půdu není náročný, měla by ale být spíše sušší, může být i chudá, vápnitá a kamenitá, stanoviště slunné.

Stromy s kulatou korunou, jako je javor mléč (Acer platanoides ’Globosum’), kulovitý trnovník akát (Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’) a katalpa. Nevadí to pouze bezu černému a vlaštovičníku většímu. Celá rostlina, kromě květů, je jedovatá. Akátové dřevo je těžké, tvrdé a velmi odolné.


Obsažené flavonoidy dřevo chrání proti rozkladu po dobu delší, než 1let. O sto let později už máme první zmínky o jeho růstu i na našem území. Od té doby se z trnovníku stal jeden z nejrozšířenějších druhů, který dokonce byl zapsán na černou listinu invazních druhů.


Zasahuje se proti ní specifickým způsobem - kácením na tzv. A právě toto si (mimo jiné) žáci během kurzu vlastníma rukama vyzkoušejí. Tento strom pochází ze Severní Ameriky, odkud byl zavlečen k nám. Dnes je zvláště v nížinách hojný a často vytlačuje ostatní stromy a keře.


V maďarských nížinách vytváří dokonce souvislé, husté porosty. Jemné listy jsou složené ze zakulacených lístků. V květnu kvete vonnými bílými květy. Právě si zobrazuješ nalezené výsledky hledaného výrazu akat.


Pokud k tomuto spojení nevidíš správný výsledek a znáš ho, pomoz nám obohatit tento slovník a vlož jeho definici díky jednoduchému formuláři. Jako každým rokem i letos na podzim bychom návštěvníky pražských lesů rádi upozornili na probíhající akátové těžby, které budeme ve vybraných. Dalšími agresivními invazními rostlinami na českém území jsou křídlatka japonská, trnovník akát a netýkavka žláznatá.

Umístění a pěstování Trnovníku akátu Trnovník je opadavý, může se pěstovat jako keř nebo jako strom. Některé akáty jsou bez trnů. Je to strom nebo i menší keř, který se často. Tato botanická rarita je veřejnosti prakticky neznámá.


Vlastnosti: Strom s malou korunou, vhodný do předzahrádek. Pochází ze Severní Ameriky, u nás zdomácnělý. Dorůstá výšky až metrů, má až m širokou nepravidelnou korunu.


Volně v přírodě pravidelně a bohatě nasazuje množství kvě. Podle znalců je akátový med jeden z nejchutnějších medů vůbec a má příznivý vliv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky