čtvrtek 16. května 2019

Červivost třešní

Víte, v jakém ovoci tradiční jíme červíky, a přijde nám to normální? Ano, vaše odpověď je správná, jedná se o třešně. Popravdě řečeno, nejedná. Brouci vylézají v květnu až začátkem června ze země na lískové keře a kladou do mladých oříšků vajíčka.


Ochránit úrodu třešní před červivostí lze chytrými triky jako jsou žluté papírky, které pokryjete neschnoucím lepidlem nebo existuje i účinná chemie, která se aplikuje v době, kdy kvete černý bez. Nejjednodušší je ale vybrat si odrůdy třešní, které jsou proti červivosti odolné jako je raná srdcovka Karešovka.

Poškození se běžně označuje jako červivost třešní. Dorostlé larvy opouštějí plody , padají k zemi a kuklí se v půdě. Podrobný návo jak vybrat a následně pěstovat třešně i višně. Poslední jmenované způsobují typickou červivost třešní. Ta každoročně způsobuje červivost plo- dů třešní a višní.


Daleko horší než červivost je v posledních letech napadení třešní moniliózou. Velmi rané a rané třešně jí tolik netrpí („utečou“ jí), ale u ostatních odrůd každý rok čím dál tím více plodů hnije a plesniví přímo na stromech. Rhagoletis cerasi), konkrétně samice tohoto hmyzu z řádu dvoukřídlých.

Ta klade vajíčka již pod slupku nedozrálých plodů pomocí ostrého kladélka, z vajíček se líhnou larvy mající podobu malých, bílých červíků. Postižené místo poznáme při pečlivé prohlídce podle malé prohlubně a otvůrku. Hnědé kukly přezimují v půdě pod stromy, v květnu se z nich líhnou mouchy, jejichž samičky kladou vajíčka do plodů poloraných a pozdních odrůd třešní.


Dužnina napadených plodů pak hnědne a zahnívá. Třešeň je již pokácená, ale taky jsem se snažil omezit červivost. Bylo to nějakým postřikem ( možná bych to dohledal a možná se vyrábí jiný) a vím. Dalším škůdcem je hmyz, který do třešní klade vajíčka a způsobuje červivost plodů. Larvy nemají moc šancí na vývoj, pokud okolní zemi zryjeme nebo posypeme páleným vápnem.


Kdo má slepice, může je nahnat k třešni a nechat je, ať si na červících pochutnají. Velice důležitým krokem je pak důkladné odklizení veškeré úrody, včetně popadaných a nehezkých plodů. Co dělat v zahradě proti padlí na okrasných rostlinách. Vysoké denní teploty a chladno v noci podporují rozvoj padlí.


Najdeme ho na listech růže, hortenzie. Přezrálé plody jsou pochopitelně již hodně prolezlé, takže je třeba řešit „jak se zbavit červů v třešních“. Plody určené k zavařování odčervíme velmi jednoduchým způsobem.


Laicky se mi osvědčil termín 1. Co všechno bychom měli vědět o vrtuli třešňové.

Jedním z faktorů, které rozhodují o tržní kvalitě třešní , je červivost způsobená larvami vrtule. Vajíčko totiž u těchto třešní zůstane pouze na jejich povrchu a nedostane se dovnitř. Pokud máme okolo stromu třeba slepice, pak se můžeme těšit na nižší červivost.


Způsobuje červivost plodů. Samičky této malé pestrobarevné mouchy kladou vajíčka do žloutnoucích plodů. Plody v místě napadení měknou, hnědnou a zahnívají. Uvnitř plodu můžeme najít drobnou bílou larvu, která se živí dužninou.


Choroby a škůdći třešní. Přehled chorob a škůdiců třešní - Skvrnitost listu třešní , moniliová spála třešní , moniliová hniloba třešní , suchá. Malá pestrá moucha jejíž larvy způsobují známou červivost třešní a višní. Kromě toho škodí na dřínu, skřemše, mahalebce a zimolezu.


Tento nejzávažnější škůdce třešní způsobuje jejich vnitřní hnědnutí, měknutí a posléz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky