pondělí 7. ledna 2019

Klejicha hedvábná cena

Klejicha hedvábná není ohroženým druhem. V České republice roste v teplejších oblastech, v Čechách v Polabí, na Moravě v okolí Brna, na Hané a Ostravsku. Je nepůvodní, jedná se o potenciálně nebezpečný plevel především v teplejších oblastech. Kvete v létě růžovým velkým květem.


Používáme do trvalkových záhonů.

Není náročná na pěstování a nevymrzá. Původní domovina klejichy hedvábné je Severní Amerika. Rozšířila se však do celého světa díky pěstování. Oblíbené je mají včelky v době květu ( říka se jí také medonosná ). Trvalka patřící k rodu vytrvalých bylin, jenž čítá na stovku druhů, má prapůvod v Severní Americe. Vzhledem k tomu, že je po staletí pěstována jako zahradní okrasná rostlina , zdomácněla i ve volné přírodě , kde se z ní stal nevítaný plevel.


Patří mezi medonosné květiny, protože krásně voní. Je po staletí pěstována jako zahradní okrasná rostlina , leckde zplaněla do volné přírody a stal se z ní nevítaný plevel.

V latexu je dále obsaženo asi až kaučuku, semena obsahují až až polovysýchavého oleje. Asclepias tuberosa, neboli klejicha , nádherná kompakrtní trvalka neobvyklého vzhledu. Její zářivá, oranžová květenství prozáří každé zahradní zákoutí. Blízkou příbuznou je klejicha mléčicí (Asclepias syriaca), jejímž domovem je také severní Amerika.


Najdeme ji však i naturalizovanou v Evropě. Je využívána jako dekorace. Cena této rostlinky je 9- kč, samozřejmě plus poštovné. KLEJICHA HEDVÁBNÁ – ATRAKTIVNÍ TRVALKA. Rozšírenie: Pôvodne východná časť Severnej Ameriky.


V ČR a SR miestami splaňuje v teplých oblastiach. Rostliny přitahují včely. Nejste přihlášen(a) atlas - fotogalerie. Do ČR byla klejicha introdukována úmyslně jako textilní a okrasná rostlina.


V současné době se u nás vyskytuje ve formě zbytků kultur (je někdy pěstována jako okrasná trvalka) a jako zplanělé rostliny podél cest, železnic, v okolí zpracovatelských textilních závodů, na rumištích u zahra okrajích vinic, v travních porostech. Jako polní plevel zatím vystupuje. Vařením se eliminuje hořká chuť listů, přesto se nedoporučuje konzumace, protože jsou jedovaté (bílé mléko, latex).


Kořen obsahuje jedovatý glykosid asclepiadin, kaučuk, hořčiny.

V lidovém léčitelství se dříve používala na vyvolání zvracení. Prospívá na slunečném stanovišti v propustné, hlinito-písčité zemině. Sazenice upřednostňujeme často zavlažovat. Fialové květy rozkvetou od června do července. Listy mají zelenou barvu.


Zelené listy na zimu opadávají před zimními měsíci. Dorůstá do výšky 1— 2cm. Med lipový (sklenice 9g,prodáváme a posíláme celý rok) Běžná cena 1Kč. V minulosti byla klejicha hedvábná pěstována pro vlákna (jako přadný materiál), která však vzhledem k velkému množství mléčnic a přílišné dřevnatosti nebyla valné kvality. Chmýr ze semen se používal jako vycpákový materiál (např. za 2. světové války).


Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky