čtvrtek 10. ledna 2019

Ibišek jedlý

Krásné, výrazné sírově žluté květy s výrazným červeným „okem“ vyrůstají v úžlabí listů. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Jana Sramcikova Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři.


Je oblíbenou surovinou indické a turecké kuchyně.

Přečtěte si více o její historii a pěstování. Sklízí se velmi mladé a kunzumují jak syrové, tak. Má dekorativní listy i květy. Je snadko tvarovatelný a pro jeho krásnou barvu dotvoří jakoukoliv zahradu.


Ibišek je rostlina, která dorůstá do výšky až dvou metrů. Střídavé, velké, dlanité listy s pěti nepravidelnými cípy. Oboupohlavní, krásně výrazné sírově žluté květy s výrazným okem.

Ibiškovec jedlý z čeledi slézovitých. Vlastně se v tomto případě jedná o rostlinu z čeledi slézovitých, jejíž správný název je Abelomoschus. Nezralé plody, okra, jsou zejména v Asii a Africe široce využívány jako zelenina. Rostlina poskytuje také vlákna podobná jutě.


Konzumují se plody cca dny po odkvetení rostliny. Nedozrálá semena nahrazují hrách. Má žluté květy s červeným okem uprostřed. Pěstuji ibišek , který pravidelně krásně kvete.


Plodem je dlouhá kuželovitá tobolka. Prý však existuje i jedlý ibišek , jehož plody lze konzumovat. Jedlý je tento okrasný druh takzvané čínské růže: Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) Krásné a smyslné květy ibišku sice dlouho nevydrží, ale zato rozkvétají postupně a keře ibišku jsou jimi obsypány. Je znám též jako okra , ibišek jedlý nebo pod zavádějícím názvem proskurník jedlý. Je to jednoletá bylina s dlanitě laločnými listy a velkými žlutými květy.


Ibišek můžeme jíst také syrový v salátech nebo se studenými omáčkami. V tomto případě plody omyjeme a opatrně odřízneme oba konce, pak okru namočíme na minut do vody s několika kapkami citrónové šťávy, aby nebyly plody lepkavé. Nakonec ibišek vyjmeme, opláchneme a necháme oschnout.

Ibišek (Hibiscus) je rod vyšších dvouděložných rostlin z čeledi slézovité (Malvaceae). Jsou to dřeviny i byliny s nápadnými květy, rozšířené v tropech a subtropech celého světa. Jak pěstovat jedlý ibišek v našich podmínkách U nás lze pěstovat jedlý ibišek jen tam, kde jsou trvale lepší teplotní podmínky anebo ve sklenících. Jedná se o značně teplomilnou rostlinu, takže výsev provádíme do skleníku nebo do kelímků a předpěstujeme si rostlinky doma. U nás jej lze pěstovat jen v teplých lokalitách nebo ve skleníku.


Komentář k článku Aristolochia clematitis - podražec křovištní: Dobrý den Julie,nalezla jsem Váš komentář k podražci. Jsem sice ze Slovácka, z. Použitelné části ibišku jedlého: Mladé nezralé tobolky, stonky, semena, kalichy. Pro oplodí, která i zralá mají zelenou barvu, se pěstuje v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Tato teplomilná rostlina pochází z Indie nebo z Afriky, známá byla již ve 2. Nepěstujeme ji sice mnoho, zato ve všech t. Prosím, použijte minimálně znaky!


Slyšeli jste již někdy o okře? Okra, neboli ibišek jedlý , který můžete znát i pod označením „lady´s fingers“, je velice zajímavá rostlina.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky