pátek 5. července 2019

Jak zpracovat černý rybíz

Třebaže rybíz nepatří zejména u malých dětí mezi pochoutkové malé ovoce, má v naší kuchyni a bezesporu také v naší zahradě neodmyslitelné místo. Pěstuje se velmi jednoduše a jde o poměrně dekorativní keřík nebo stromek. Rybíz otrhejte od stopek a důkladně proberte.


Odstraňte opravdu všechny nahnilé bobulky a properte. Rybíz buď rozmixujte s cukrem nebo cukr rozpusťte ve vylisované šťávě.

Můžete přidat i skleničku rumu, ale nevařte a nalijte rovnou do sklenic. Skladujte na chladném a tmavém místě. Kromě vitamínu C obsahuje také značné množství pektinových, aromatických a barevných látek. Rybíz patří mezi nejoblíbenějších druhy letního ovoce. Nejen, že obsahuje velké množství vitamínu C, ale má blahodárné účinky na lidský organismus a řadí se také mezi rostlinné antioxidanty.


Až vás omrzí zobání čerstvých bobulek, můžete si zkusit připravit lahodné dezerty a nápoje. C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.

Jak to děláte vy, když už vám rybíz leze i ušima? Uvažovala jsem o variantě sirupu s rybízem a meduňkou, ale zase se mi nechce v téhle oblasti zbytečně exmeprimentovat, ab mi pak výsledek nepodléhal zbytečně zkáze. Rybíz ( černý , červený, bílý) propláchneme a prolisujeme ve strojku na ovoce.


Až začne marmeláda rosolovatět, nalijeme ji do nahřátých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Charakteristickou vůni dávají bobulím a listům černého rybízu některé složky, hlavně éterické silice. Ať je červený, bílý nebo černý, rybíz obsahuje spoustu vitamínu C, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zvyšuje pružnost cévních stěn.


Pokud chcete mít vitamíny ze zahrady, tak je ideální jej vysadit. Rybíz se dá vysadit na kteroukoli zahradu, jelikož nezabere až tolik prostoru. Vybrat si lidé mohou jak rybíz keříkovým tak i rybíz, který jakoby tvořil menší stromečky.


Pěstování této rostliny není nikterak složité, nicméně určitě nezaškodí si přečíst několik zajímavých ra které se jej týkají. Dobrý den všem, ráda bych Vás poprosila o nějaký vhodný recept jak zdravě zpracovat černý , bílý a červený rybíz - popř. Další z receptů po mé babičce, takto rybíz připravujeme leta letoucí a ještě se nestalo, že by zkvasil nebo se do něj pustila plíseň. Poradíme, jak černý rybíz pěstovat a jaké odrůdy si vybrat.


A taky prozradíme ty nejlepší recepty na domácí černorybízový likér, koláč nebo marmeládu i pečený čaj na posílení imunity. Kříženec černého rybízu a angreštu dostal jméno josta.

Získává si stále větší oblibu, protože plody jsou větší než černých rybíz , mají jemnější chuť i aroma, ale jejich přínos pro zdraví zůstává zachován. Nezavařujeme, vydrží více jak rok. Jak u červeného a bílého, tak u černého rybízu v prvním roce po výsadbě zakrátíme jednoleté výhony na tři pupeny. Díky tomuto řezu vyrostou silné výhony pro založení koruny keře. Ve druhém roce vybereme pět nejsilnějších a nejvhodněji postavených výhonů.


Přebytečné a zvláště krátké a slabé výhony těsně u země odstřihneme. Rybíz neboli meruzalka je keř, který v minulosti nechyběl na žádné – i sebemenší – zahrádce. Jak zpracovat rybíz Od jezzina 2. Jak toto ovoce zpracováváte vy - pane Jardo?


Děkuji Vám předem a všem přeji hezký den. Já ho nemám nikdy tolik, aby se nám nepovedlo ho sníst tak jak je, přímo ze stromků. Kdy a jak řezat červený rybíz. Můžete ho konzumovat jenom tak, jak ho utrhnete, ale dá se z něj udělat mnohem více. Proto vám přinášíme několik variant, jak zpracovat černý rybíz.


Rybízová šťáva za studena Během letních dnů bude rozhodně. Jak a proč tedy zpracovávat rybíz? Známe asi odrůd rybízu nejrůznějších barev, vůní a kyselostí, přitom pěstitelé v různých zemích ustavičně vyvíjejí další kultivary. Kouzelný rybíz Jak vidíte, fantazii se meze nekladou.


Pokud máte svůj vlastní, osvědčený recept, neváhejte a napište nám ho do komentářů! Ostatní se jistě rádi inspirují! Stejně ho ale seřízneme.


Později z keřů vyřezáváme čtyřleté výhony a pro kvalitu sklizně necháme keř zahoustnout slabými pruty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky