pátek 5. července 2019

Choroby meruněk

Hnědnutí listů meruňky Napadení se na listech meruněk začíná projevovat v průběhu června tvorbou žlutozelených neohraničených skvrn. Vážení, v příloze tohoto mailu Vám zasílám fotografie našich plodů meruněk, které v letošním roce jsou postiženy zvláštní skvrnitostí. Pokud včas poznáme, jakou chorobou trpí, je možné zachránit celou úrodu meruněk. Protože tato choroba přezimuje v napadených plodech a větvičkách, které zůstanou na stromě, postižené části stromu odstraňte a bezpečně zlikvidujte (nejlépe spalte).


Plody meruněk dozrávají v závislosti na teplotě, nejčastěji koncem července a během srpna. Po řezu je důležité ošetření ran - tím předejtete nebezpečí napadení dalšími chorobami.

Bakteriální a houbové choroby meruněk Mezi bakteriální a houbové choroby patří rakovinné odumírání větví, moniliový úžeh a moniliová hniloba, hnědnutí listů meruněk , skvrnitost (strupovitost) plodů. Nejen sucho, ale i choroby se výrazně odrazí na množství a kvalitě úrody meruněk a broskví. Deformují plísně listy nebo dokonce i květy vašich ovocných stromů a vy nevíte, jak zakročit? Trápí-li vás některý z problémů spojený s chorobami broskvoní a meruněk, přinášíme vám jejich možná řešení.


Mrtvici meruněk startují některé dřevokazné houby oslabující mladé stromy. Moje meruňky letos velmi rychle (téměř během týdne) odkvetly. Ochranný postřik proti monilióze plodů nebylo v této době možné provést pro deštivé a větrné počasí.


U meruněk se projevuje vizuálně na listech – světle zelené nepravidelné skvrny a prstence, na plodech stejně jako u broskvoní, a hlavně na peckách, kde se objavují nápadné bělavé prstence.

Meruňky – choroby a škůdci meruněk Kateřina Řehořová 01. Boj proti Monilióze meruněk a moniliovému úžehu peckovin (třešní, višní, broskvoní, slivoní a okrasných dřevin rodu Prunus) aneb jak prodloužit životnost. Nejčastější houbová choroba zasahující, jak už název napovídá peckoviny. Je tomu tak zejména v územích, kde se pěstuje broskvoň ve velkoskladech.


Nejvíce jsou napadány plody meruněk , ale i broskvoní a mandloní. Na plodech se vytvářejí drobné (až mm), okrouhlé, šedé až šedočerné skvrny. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.


Choroby jádrovin, rady a návody na Hobbyzahrada. Choroba přezimuje v napadených plodech a větévkách. Rakovinné bujení K rakovinnému odumírání větví a kůry dochází většinou po neošetřeném řezu. I tato choroba je šířena živočišnými škůdci – křísy.


Jestliže napadené keře neodstraníte, můžete během jediného roku přijít o celou výsadbu. Odborníci tuto zákeřnou chorobu nazývají apoplexie, mezi pěstiteli je známá spíš jako mrtvice meruněk. Stejně jako ta lidská udeří v době, kdy ji.


Meruňky milují děti i dospělí, jsou skvělé k přímé konzumaci, na koláče a buchty i do marmelád. Jaká odrůda by se hodila do vaší zahrady?

Houbovými chorobami napadené listy se pokrývají skvrnami, postupně zasychají a předčasně opadávají. Plody jsou skvrnité, deformují se a ztrácejí svou hodnotu. Tato choroba se projevuje převážně na starších listech. Charakteristické pro ni jsou kulaté hnědé schnoucí skvrny, které později z listů vypadnou.


Listy pak zůstávají děravé jako ementál. Vhodná teplota je kolem 12ºC, přičemž stačí pouze hodin vlhkého prostředí, a infekce je na světě. Dalším faktorem pro vznik choroby může být i nevhodná doba řezu, nedostatek vláhy nebo špatné podmínky pro pěstování daného druhu ovocného stromu. Houbová choroba ovlivňující růst, kvalitu a množství sklizně a vyzrávání letorostů. Oslabené stromy mohou být poškozeny chladem.


V letech kdy jsou v květnu a počátkem června srážky minimální a nevytvoří se vhodné podmínky pro primární infekce může být výskyt choroby omezený.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky