čtvrtek 11. července 2019

Skalničky kvetoucí v létě

Ale jak říkám, s podzimním kvetením je problém. Z běžných skalniček mi teď kvete snad jen Solidago cutleri, takže s tím problémem nejste sama. Anebo na vedro vyzrajte a vsaďte na rostliny, které u nás nejsou doma, ale horké a suché léto doslova milují. Trvalky kvetoucí v létě Trvalky jsou ozdobou květinové zahrady celý rok.


Už brzy na jaře nakvétají čemeřice či kamzičníky, podzim patří astrám, jiřinám a chryzantémám.

O pivoňce netřeba mnoho psát, tu každý zná a ví, že jejím krásným květům konkuruje jen růže. Skalničky kvetoucí na jaře – znáte je? Každý, kdo má na své zahradě skalku, dobře ví, že rozkvetlá skalka je přímo přehlídkou jarní krásy.


Polštářovité trvalky – nádher. Kvete v létě , hodí se do skalky i květináčů. Mezi nejcharakterističtější žlutě kvetoucí skalničky patří Aurinia saxilis (tařice skalní) pocházející ze střední a jihovýchodní Evropy.


Vytváří spíše řídké kopečky stálezeleného polokeře o průměru až cm.

Pro nenáročné druhy stačí vzít obyčejnou hlínu ze zahrady smíchanou s pískem nebo jemným pískem. Důležité je i pH, protože většina skalniček vyžaduje zásaditou půdu. V době kvetení (často už v dubnu) jsou nepřehlédnutelné, proto jim vyhraďte viditelné místo i dostatek prostoru, jelikož se rychle rozrůstají do okolí. Rozmnožují se v létě dělením. Většinou ji známe jako velmi léčivou trvalku, jejíž rozkvetlá nať se sbírá a suší v létě.


Od července do září vykvétají i. Tato výsadba vypadá velmi efektně, zvláště na jaře, kdy zahrada hraje barvami. Vysazujeme je na slunečné stanoviště do dobře propustné, písčité nebo kamenité půdy. Obdobím plného léta rozumíme červenec a srpen, i když samozřejmě nemusí nastat přesně 1. Některé vyšší druhy působí i solitérně nebo jimi lze zdůraznit určité partie apod. Tento půvabný keř pochází z Číny.


Jeho výška se nejčastěji pohybuje mezi 2-m. A protože lákají celou řadu motýlů, komuli se lidově říká motýlí keř. Stromy a keře již dávno schovaly větve pod sytou zelení svých listů a nám se zdá pohled do zahrádky trochu fádní.


Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče. Pěstovat skalničky a trvalky není obtížné.

A přece nemuselo dojít k tomuto omylu a zklamání. Máme dnes již k dispozici v našich zahradnictvích mnoho skalniček i trvalek, které uspokojí naprostého začátečníka a při trošce péče — ne větší jakou věnujeme jiným trvalkám — dobře rostou a bohatě kvetou. Přitom se z nich dají udělat pěkné scenérie s harmonií a kontrasty barev a tvarů ve vkusném skalním rámci. Skalku obvykle není nutné zalévat ani v létě.


Ovšem Při dlouhotrvajícím suchu a horku, jaké nás postihlo, trochu vláhy potřebuje. Velmi povedený kultivar, který oživí každý záhon či skalku. Trvalky začínající latinsky na C. Zahradnictví Arónie nabízí keře a trvalky kvetoucí v létě. Veškeré trvalky, které máme skladem a jejich první písmeno v latinském názvu je C, najdete v této sekci.


Popis: Nápadná kompaktní trsnatá trvalka s úzkými listy v přízemní růžici, ze které v létě vyrůstají přímé olistěné lodyhy s hustým klasovitým květenstvím. Nízký druh šuškardy kvetoucí odshora dolů. Vhodná na skalky, do trvalkových záhonů a větších nádob. Pěkná je výsadba do malých skupin, dobře vyniknou v sousedství okrasných trav.


Okrasné keře kvetoucí v létě V létě na zahradách rozkvétá množství okrasných keřů nádhernými pestrými barvami, z nichž většina i nádherně voní. Jejich pěstování stojí minimální námahu, která spočívá v občasném tvarování, některé potřebují na zimu přikrýt chvojím, výjimečně vyžadují zálivku a hnojení. V létě tvoří na dlouhých nevětvených stopkách vonné světle fialové květy uspořádané v hustých, dlouhých klasech. Listy a květenství se často suší k použití ve vonných sáčcích.


Dřeviny kvetoucí v létě : Hydrangea macrophylla Miss Hepburn - hortenzie velkolistá Pokud budeme při plánování zahrady myslet i na dřeviny kvetoucí od června do srpna, odmění nás v létě zajímavými květy a příjemnou vůní a třeba i spoustou motýlů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky