pondělí 15. července 2019

Pěstování tymiánu v květináči

Semena jsou navíc i levnější (pytlíček za 9-Kč). Pěstování tymiánu v květináči nebo truhlíku za oknem může každý. Jak pěstovat tymián venku v květináči společně s rozmarýnem? Velice jednoduše, jelikož obě rostliny mají stejné nároky na pěstování.


Troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikant.

Až v květináči nebo truhlíku vyroste tymiánový les (pokud se tymiánu daří, tak pro houšť jeho listů ani nedohlédnete na zeminu), můžete sklízet a pochutnávat si na báječné chuti okořeněného masa nebo omáčky. Jednou z nich je i rozmarýn. Přečtěte si jak zásady jeho pěstování, tak i využití v kuchyni.


Rozmarýn a jeho pěstování. Při pěstování v květináči je tak důležité nechat přezimovat rostlinu v chladné a temné místnosti, třeba na chodbě, kde jsou teploty od 0°C do 10°C. Na pěstování je tymián nenáročný a zvládne jej každý.


Potřebuje chránit před prudkým větrem, proto při pěstování v květináči na parapetu v bytě, na balkoně nebo terase se rozmarýnu bude dařit.

Růže odvozené od odrůdy Rosa chinensis „Minima“, tedy rozličné zakrslé odrůdy růží, lze pěstovat jako pokojové rostliny, většinu však nikoli celoročně. Používá se rovněž i do paštik nebo do čaje (zejména ten citronový). Za zmínku stojí i pozitivní účinky tymiánu na naše zdraví. Například působí protizánětlivě, zlepšuje trávení a podporuje krevní oběh.


Olej z tymiánu se přidává do mastí proti artritidě. Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudé půdě. Má rád především propustnou písčitou zeminu s dostatečnou zásobou vápníku.


Výhodné je stanoviště uprostřed dvorku, kde sálá horko z dlažby, nebo na skalce, kde stejnou službu dělají kameny. Nevhodná jsou místa se zamokřenou a kyselou půdou. Levanduli nebo tymiánu se bude dařit na parapetech, balkonech, verandách, v květináčích, žardinkách, korejtkách či závěsných koších.


Všude tam lze tyto rostliny pěstovat. Vybírejte trpaslicí nebo beztrnné odrůdy, které se dobře hodí pro pěstování doma. Tip: Bylinky z vaší zahrady, na co se těšit na jaře.


Tato výtečná, aromatická bylina pocházející ze Středomoří, má užitek nejen v kuchyni. Ale také, jak sám její název rozmarýn lékařský vypovídá, jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou k nezaplacení.

Můžete ho mít doma v květináči i venku na zahrádce, pěstování je hračka, poradíme vám jak na to. S našimi rady a tipy ušetříte nejen čas, ale i peníze. Kateřina Lulková Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Použití tymiánu v kuchyni Tato nesmírně aromatická bylinka patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. V květníku doma mají bylinky v květináči menší množství substrátu, který rychleji vyschne.


Bazalka, máta, petržel a pažitka potřebují dostatek vláhy. Pokud je přelijete, uhnijí vám. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek.


Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Vybírejte však takový kontejner, který je dostatečně prostorný. Tymián je velmi aromatická a hodně používaná bylinka. Každá rostlinka má ráda dostatek prostoru.


Zobrazení Z ákladem správného pěstování je rozhodně půda, a konkrétní stanoviště. V truhlíku nebo květináči nám majoránka vydrží až do jara. Pažitka a petrželka nemohou chybět snad v žádné domácnosti.


Používají se do polévek, k masu, grilování, ale mnohdy i do některých omáček. Sazenice šalvěje prodávané zjara v hobby a jiných marketech jsou dovezené. Do doby převozu pobývaly ve skleníkové atmosféře, kde byly rychleny a vyživovány tak, aby mohly co nejrychleji na trh.


V bytech a na balkonech pak obvykle strádají, až zajdou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky