středa 17. července 2019

Molice na ibišku

Na domácím Ibišku okrasné růži mám bílé mušky vespod listů pravděpodobně molice a nedaří se mi je zahubit. Zkzsil jsem Mospilan a nepomohl. Jal se zbavit molic na ibišku už rozebírají maminky na webu eMimino. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Skusil jsem postřik Careo Ultra, ale pomohl jen částečně. Mospilan je silnější ráže - používám ho především na molice na fuchsiích, na které Pirimor ani většina jiných prostředků nezabírá.

Na mšice na ibišku mi spolehlivě zabírá Pirimor, koncentrace je dána už výrobcem. Musí se ovšem postřííkat důsledně, když vynecháte třeba ruby listů, tak je problém velmi rychle zpět, protože zbytky populace přežijí. Jen mm velké larvy jsou pohyblivé pouze v nejmladším stádiu vývoje, potom se pevně přisají k rostlině a chrání se štítkem.


Vedle škod způsobených sáním znečišťují molice rostliny medovicí. Molice sedí většinou na spodní straně listů. Na molice skutecne existuji jiz popsane pripravky.


Pred par lety jsem vetsinu vyzkousela- byl to dlouhodoby, ale marny boj! Nakonec bylo nutno vsechny rostliny vyhodit- mnozi se dabelsky rychle! Dnes velmi prohlizim rostliny, neb molice , dle mych zkusenosti, nelze ani pri prepeclivem postupu uspesne zlikvidovat.

Listy napadených rostlin ztrácejí barvu, kroutí se a mohou být pokryty lepivým trusem, na kterém se může uchytit černá plísen. Začala jsem to používat jako prevenci a lék na plíseň u kytek, zjistila jsem časem, že to funguje i na některé škůdce - na mšice teda určitě. Nejčastěji se vyskytují na listech rostlin a to hlavně na spodní straně.


Pokud s rostlinou mírně zatřeseme obvykle dospělci vylétají a tak jejich výskyt zjistíme nejčastěji. This feature is not available right now. A ty se najdete když už kolem létají dospělý jedinci. Když se tak stane lepím kolem rostlin žluté lepivé destičky.


Výborné na odchyt zejména létavých dospělců. Jednoduše zapíchnete do květináče a lepivý povlak již vykoná své. Lepidlo vydrží i několik týdnů, měsíců. Vhodné také pro zjištění výskytu škůdců (tzv. monitoring).


Existuje mnoho výrobců, víceméně se od sebe neliší. Máte problém se mšicemi, molicí skleníkovou, sviluškami nebo třásněnkami na pokojových rostlinách, na balkónových rostlinách, na zelenině ve skleníku. Skvelým tipom ako odhaliť prítomnosť molice v počiatočnom štádiu, je používať lepice dosky. Nicméně, správně vybraný postřik na molice je potřeba několikrát opakovat. Protože zabírá jen na živé jedince, a nikoli na vajíčka, přičemž živé molice mají třídenní dobu líhnutí.


Napadené části se deformují a žloutnou. Na ibišku a fialce se mi objevili škůdci.

Jsou to miniaturní bílé čárečky, lepí a nejdu nijak snadno setřít, nijak se nepohybují. Pro začátek jsem omyla listy ibišku mýdlovou vodou, ale fialky se nemají máčet, tak si nevím rady. Na listech ibišku mám parazita, který na první pohled není vidět. Ibišek napadá většinou třasněnka západní - larvy i dospělce. Rady pro pěstování ibišku.


Rostliny mohou být na první pohled zdravé, ale škůdci se mohou skrývat pod záhyby listů. Ať už se jedná o svilušky, molice, mšice, třásněnky nebo červce, vše je to savý hmyz, který z rostlin saje buněčnou šťávu. Následkem toho rostlinám schnou listy a může uhynout i rostlina celá. Na louce najdeme rostlinu řeřišnici luční, které se lidově říká slepička. Kytici, kterou natrháme, trochu posekáme a necháme vylouhovat v pěti listrech vody na slunci celý den a noc.


Ráno nezředěným nálevem potíráme štětcem shluky mšic krvavých, vyskytujících se převážně na jabloních. Dospělci i nymfy škodí sáním na spodní straně listu, kde také můžeme najít vajíčka molic, která mají černou barvu. Nejvíce se jim líbí ve sklenících či fóliovnících.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky