úterý 2. července 2019

Hnojení borůvek na jaře

Vyhnojili jsme jámu před výsadbou, ale tím to nekončí. Na jaře má mít víc látek pro růst, na podzim pro vyzrávání větviček, aby byly odolné zimě. Většinou to bývá psané na krabičce, nebo poradí v obchodě podle stávajícího sortimentu. Tekutá hnojiva se používají tehdy, když mají účinkovat rychle (přes kořeny to trvá déle).


Dobrý den, ráda bych se zeptala na podzimní hnojení borůvek. Mám v plánu během září koupit několik borůvek na terasu (cca 3-4) a přesadit je do větších kontejnerů.

Zhruba od července se hnojení vyvarujeme. Hnojení borůvek provádíme pouze brzy na jaře, při tvorbě poupat a po odkvětu. Hnojíme speciálními kyselými hnojivy bez obsahu chloru. V dnešní době si lze již vybrat z hnojiv určených přímo pro borůvky, ať již granulovaných, či kapalných. Agormin Borůvka, nebo Hoštické hnojivo s guánem na Borůvky.


Hnojivo na azalky nepoužívám. Na jaře a na podzim po odplevelení borůvkám přisypávám trochu rašeliny. K okyselení ještě na jaře zalévám roztokem ze síranu amonného, podpoří to i růst.

Keříky vysazujeme na jaře , ale můžeme i na podzim, na stálé stanoviště do sponu 1×metry. Nejlépe je zasadit kanadskou borůvku rovnou do směsi rašeliny a lesní hrabanky. Výsadba borůvek na balkóně. Pro pěstování borůvek si připravte dostatečně velkou nádobu, zpočátku alespoň o objemu litrů.


Na jaře se vysazují keře, které jsou citlivé na chla jako například třezalky či komule, nebo popínavé rostliny (vistárie, plamének). Březen je vhodný k vysazování maliníků (při vysazování je seřízněte) či borůvek , na konci měsíce lze vysadit jahodník. Dokončete výsadbu všech typů živých plotů, aby se stačily ujmout ještě dříve, než nastane suché. Dusíkem zásadně nehnojíme od července. Od konce srpna již nehnojíme, aby nedošlo k ohrožení vyzrání dřeva.


U granulovaných hnojiv stačí borůvku vyživovat třikrát ročně – brzy na jaře , při tvorbě poupat a po odkvětu. Po granulovaném hnojení vždy musíte borůvku dostatečně zalít, aby se živiny dostaly do půdy až ke kořenům. Vody se nemusíte bát, kanadskou borůvku není téměř možné přelít.


Na jaře v prvním roce života semenáčků je polovina zkrácena silnými větvemi a slabé jsou zcela odříznuty. Ve druhém roce není prořezávání prováděno. Pěstování borůvek na mříži. Vysokohorské borůvky mohou být pěstovány nejen keřami, ale také na mřížcích - Konstrukce mřížky, která podporuje větve rostliny.


Jarní hnojení je především otázkou aplikace dusíkatých hnojiv a dále síry, případně hořčíku, mikroprvků, a také některých organických hnojiv.

V tomto příspěvku se zaměříme především na problematiku hnojení dusíkem. Nejen na jaře, kdy máme radost z toho, že po zimě znovu můžeme začít pěstovat květiny a zeleninu, je třeba hnojit. I po sklizni se musíme o zahrádku a záhony starat.


O zákonitostech a směrech podzimního hnojení, které musíme dodržet, abychom byli úspěšní, si dnes povíme. Vše o hnojení jahod na jaře : kdy, jak a jak hnojit jahody na jaře Pravděpodobně je těžké najít osobu, která nemá ráda šťavnaté, voňavé a sladké bobule - jahody. Kultivujte tento zázrak v různých klimatických zónách, na různých půdách, při použití různých agrotechnických technik. Hnojení maliníku je téměř shodné s rady pro ostružiník. Pokud si chceme usnadnit práci, je možné zakoupit hnojivo na maliny a ostružiny a aplikovat jej každý rok na začátku a na konci vegetace.


Maliny jsou hodně náročné na živiny a rozhodně tedy nedoporučujeme zanedbávat hnojení malin. Potřeba hnojení maliníku narůstá se stářím plantáže. Prořezávání borůvek To, čemu musíte věnovat pozornost u starších keřů, je prořezávání. K tomu je nejlepší přistoupit na jaře (březen) a nejprve odstranit všechny nemocné, odumřelé, staré a poškozené výhony. Nanejvýš otrháte pár lístečků, což rostlinám rozhodně neškodí.


Pokud však uvažujete, že si budoucí teplejší dny zpříjemníte, a rozhodli jste se, že něco uděláte se svou zahradou, pak je nyní ta nejlepší doba začít vše plánovat tak, abyste už na jaře mohli sedět ve své zahradě a užívat si její krásu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky