úterý 14. května 2019

Pěstování banánů

Od sazeničky až do vašeho nákupního košíku. Proč v Latinské Americe říkají, že banánovník je jako žena? A proč se banány sklízejí zelené?


Pěstování vlastních, chutných, zdravých banánů může být úžasným koníčkem, samozřejmě pokud máte dostatek času a trpělivosti. Pokud žijete v tropickém klimatu nebo máte dostatečně velký, vytápěný skleník, čtěte dál a naučte se, jak pěstovat banánovníky.

Pěstování citrusů v květináči: rady pro začátečníky Banánovníky vyžadují na živiny bohatou propustnou půdu (vhodná je kompostová zemina, rašelina a písek v poměru 2:1:1). Prospěje jim pravidelné hnojení (1x za týden až dní hnojivem pro zelené pokojové rostliny). Všechny druhy banánovníků v naší nabídce se hodí pro pěstování v interiéru.


Vláda tehdy chtěla, aby se poněkud diverzifikovaly zdroje financí, které přicházely do státního rozpočtu. Banány se začaly pěstovat ve sklenících u termálních pramenů a vulkánů. Jejich teplo vyhřívalo skleníky a vytvářelo potřebné podmínky pro pěstování těchto subtropických plodin.


Poměrně dlouhou dobu se tomuto způsobu pěstování dařilo. Světlo: Banánovník potřebuje dostatek světla, ale permanentní úpal mu škodí, proto se hodí místnost směřující na jih, popřípadě na jihovýchod.

Získávali jsme zde podklady pro velkou interaktivní stránku Příběh banánů, která mapuje cestu banánů od pěstování až po nákup. Například u Kostariky už v důsledku pěstování banánů odumřelo na korálů! Vedle pesticidů je problémem také igelit.


Když se vyvíjí trs banánů , zemědělci na něj navlékají igelitový pytel, který jej chrání před hmyzem a ptáky. Po sklizni igelit obvykle končí rovněž ve vodních tocích, kde se stává pastí pro živočichy. Slupka banánů prozrazuje přesnou fázi jejich zralosti. Jak dozrávají do konzumní zralosti, barva slupky se mění ze zelené na žlutou.


Během tohoto procesu se škrob transformuje na cukry a banány tak získávají svou typickou lahodnou chuť. Ačkoli islandské hospodářství stojí hlavně na rybolovu, cestovním ruchu a výrobě hliníku, produkce ovoce a zeleniny ve sklenících je rostoucím sektorem. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Dva týdny jsme cestovali po Kostarice a Panamě a mapovali otřesné podmínky na banánových plantážích.


Současně jsme ale navštívili i plantáže, kde funguje banánový byznys jinak. Na pěstování banánů je závislé živobytí několik set tisíc lidí. V tomto odvětví však dochází k nerespektování lidských práv a také ničení životního prostředí.


Pěstování běžných banánů, které jsou ke koupi v supermarketech, doprovází nedostatečné finanční ohodnocení pracovníků a fakt, že jsou nuceni pracovat v chemikáliemi zamořeném prostředí, které přímo ohrožuje jejich zdraví a život. O dopadu na životní prostředí, které leží pěstitelům takových banánů na srdci ještě méně, není třeba se rozepisovat.

Majitelé půdy tam stále více přesouvají svůj zájem od pěstování banánů a cukrové třtiny k pěstování ořechů, které se používají v nejrůznějších sladkostech počínaje zmrzlinou a sušenkami konče. Poprvé se v Jihoafrické repu. V diktátu banánů Jestliže jsou banány prokletím pro životní prostředí, to samé obvykle platí pro zaměstnance plantáží a potažmo pro většinu obyvatel banánových republik. Banánová republika je hanlivý název pro země střední Ameriky a Afriky, kde se banány ve velkém pěstují.


Kolonizátoři sebou přináší evropské obiloviny (především pšenici), tropickou kávu či plantážní způsob pěstování banánů. Dle místních klimatických podmínek se během staletí ustálila produkce jednotlivých zemědělských komodit až k současnému stavu. Značné omezení při používání pesticidů: např. SCB in vitro a ve školkách bez GMO, díky čemuž jsou více odolné vůči chorobám.


Každodenní péče o banánovníky je v drtivé většině prováděna ručně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky