pátek 12. května 2017

Pýr v trávníku

V minulosti se používal např. Pýr a ostatní plevele nám začnou v trávníku bujet, když je jeho růst vývoj nějakým způsobem oslabený. Nejčastější důvody oslabení jsou nedostatečná výživa, plstnatění povrchu trávníku (plsť se odstraňuje vertikutací ), absence chemické ochrany v případě výskytu chorob a škůdců, absence závlahy v období sucha a špatně prováděné sečení trávníku. Ak je v trávniku výskyt pýru len v určitej časti je to lepší prípa ako ked je celý porast už viac pýrový ako trávnikový.


Avšak treba postupovať tak, že daná časť pýrového trávnika sa kompletne postrieka totálnym herbicídom napr.

Pýr plazivý v trávníku působí esteticky rušivým dojmem zejména proto, že roste rychleji než rostliny trávníku a jeho listy jsou širší. Dobře snáší častou a nízkou seč, mechanickou zátěž a ke svému množení využívá biotické i abiotické faktory poškození jiných rostlin v trávníku. Pýr je v trávníku tráva jemná zhruba jako ostatní složky trávníku , má kulaté stéblo, jen má širší list). Pýr nedělá trsy, při vytrhávání se.


Roundupem a druhotný efekt na trávníku. Komu se někdy rozlezl pýr do všech záhonů, až tak,. Zvlášť, pokud se vyskytuje na více místech, má. Odpověď je taky velmi jednoduchá.

Jedině likvidace trávníku s opakovanou likvidací pýru totálním herbicidem. Založení nového a doufat. Likvidovat pýr v již založeném trávníku je práce přímo Sisyfovská. Nezbývá nic jiného než pýr likvidovat bodovou aplikací totálního herbicidu. Pýr opět necháme vzrůst do fáze 4-lístků.


Na tyto jednotlivé rostliny aplikujeme totální herbicid. Po aplikaci trávník min. Poradí mi někdo jak zlikvidovat pýr , který se mi rozmnožil v okrasném trávnku?


Najlepšie je vygugliť si niečo na pýr,či existuje niečo citlivejšie. V případě, že se pýr na pozemku vyskytuje, je nutné provést důslednou chemickou ochranu. Doporučené jsou minimálně postřikovací cykly za použití totálních herbicidů. Zatímco v květnaté louce jsou tyto druhy vítány, protože zlepšují jeho estetickou působnost, druhovou diverzitu a ekologickou stabilitu, v intenzivně udržovaném trávníku k této otázce přistupujeme zcela jinak. Intenzivní trávník se skládá pouze z kulturních druhů trav, které jsou z botanického hlediska jednoděložné.


Tento fakt je při hubení dvouděložných plevelů stěžejní. Většina herbicidů je totiž zaměřena na likvidaci dvouděložných rostlin. Existuje profesionální přípravek DUKE – např.

Hledáte-li jeden z nejodolnějších a nejnepříjemnějších plevelů, které se na zahradě nacházejí, pak jím bude stoprocentně pýr plazivý. Tato vytrvalá bylina dokáže vytvořit v trávníku doslova spoušť. Ničí trávovité plevele, pýr, ale i bambusy a samozřejmě i trávník. Pýr v trávníku potlačíte jen sekáním, nebo zničit vše a založit nový trávník.


Postřik neničí širokolisté - dvouděložné rostliny. V júli som založil nový trávnik, ktorý bol strihaný 3-krát. Nakoľko hlina nebola pred výsadbou postriekaná herbicídmi, tak v trávniku mám dosť buriny (hlavne pýr a púpava). Použili by ste bez obáv Bofix alebo nie? A po asi koľkom strihaní by ste ho použili?


Pýr se vyskytuje na celé severní polokouli, včetně severní Afriky. U nás je to nepříjemný plevel, který najdeme na zahradách, na polích, v příkopech, na úhorech a podobně. Steblá sú riedko porastené úzkymi, čiarkovitými, drsnými listami, ktoré vyrastajú z pošvových kolienok. Z tejto skupiny sa najčastejšie v záhradách objavujú medúnok vlnatý, lipnica ročná alebo už vyššie spomínaný pýr plazivý. Druhú skupinu tvoria dvojklíčnolistové buriny, z nich najznámejšie a najfrekventovanejšie sú púpava lekárska, pupenec roľný, rebríček obyčajný a predovšetkým kysličkovec rožkatý alebo kyselnička.


V přírodě ČR se vyskytují dva poddruhy pýru plazivého. Mnohem hojnější je Mnohem hojnější je pýr plazivý pravý ( Elytrigia repens (L.) Nevski subsp.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky