středa 10. května 2017

Červotoč ochrana

Ako náhle zistíte, že v nábytku doma či na záhrade máte červotoča, je potrebné s ním čo. Těší nás, že jste se nás rozhodli kontaktovat! Na Váš dotaz či problém budeme reagovat v co nejkratší možné době.


C dochází k teplotnímu šoku. Rovněž hyne při nízkých teplotách kolem -°C. Jak se proti červotočům bránit?

Jak na prevenci proti červotočům? Při 34°C nedochází k embryonálnímu vývoji a vajíčka hynou. Hyne též pří nízkých teplotách kolem -18°C. Optimem pro vývoj larev je teplota až 16°C při vlhkosti dřeva - a relativní vlhkosti vzduchu až.


Kdokoliv kupuje stavbu s dřevěnými krovy, podlahou či historickým nábytkem, měl by se důkladně přesvědčit, že spolu s nemovitostí si také nevytáhl Černého Petra v podobě červotoče a zvláště jeho neustále hladových larev. Spoznáte ho podľa svetlo až tmavohnedého zafarbenia a bodkovaných rýh. Tento červotoč ostáva tam, kde sa vyliahol alebo v blízkosti tohto miesta.


Samičky kladú vajíčka (až vajíčok) do drobných poškodení nábytku alebo do starých výletových dierok a najviac mu chutí ihličnaté drevo.

Kromě chemických přípravků se dá červotoč, ale i tesařík, který také škodí dřevu, zahubit i gama zářením. To rozehřívá vše, co v sobě má vodu - na suché dřevo tedy nepůsobí, ale na larvy červotoče v něm ano. Pokud však využijete dostupných prostředků a možností, můžete si být jisti, že boj proti tomuto škůdci bude úspěšný. Nejdůležitější radou však je reagovat rychle, protože červotoč je schopen ničit podlahu systematicky každý den. Jde o černohnědého brouka velkého až mm, který má na konci krovek žluté skvrny.


Ochrana dřeva před červotočem – prevence a ošetření dřeva, které napadl červotoč Dřevo je dlouhodobě osvědčeným stavebním a truhlářským materiálem, který má mnoho pozitiv v souvislosti se svou kvalitou. Velikost – mm, má válcovité tělo, z horního pohledu je hlava málo zřetelná – je překrytá štítem. Je hnědý až černý, tykadla a nohy jsou světlejší.


Krovky má protáhlé a rýhované s tečkami. Larva je dlouhá mm, smetanově bílá ve tvaru C. Najznámejším predstaviteľom drevokazného hmyzu, ktorý zvykne ničiť drevené konštrukcie krovov, je akiste červotoč (Anobium striatum Olivier, Anobium pertinax Linnaeus). Ochrana dřeva a krovů proti dřevokazům, jako je dřevomorka, červotoč, tesařík, houby, plísně a dřevokazný hmyz.


Do dřevěného nábytku, krovů či trámů se vám pustil červotoč. Bez jeho pokud možno okamžité likvidace bude se dřevem zle. Drevostavby, či už domy alebo chaty a chalupy, ale i samostatné drevené prvky v murovaných domoch radi napádajú aj.


To platí najmä pre zvyčajne neprístupné priestory medzi podlahou a stropom nižšieho poschodia (konštrukčná ochrana dreva). Dôležité je aj časté vetranie. Aj preto neobývané stavby napádajú huby oveľa častejšie.

Larvy několika druhů vrtají ve dřevu a to broukům přineslo jméno červotoč. Několik druhů jsou škůdci, poškozující nábytek nebo dřevěné stavby domů. Největší výhodou oproti jiným technologiím je její dlouhodobá ochrana (až po dobu životnosti stavby).


Mezi další nesporné výhody tlakové injektáže řadíme o nižší spotřebu elektr. Světlehnědý až tmavohnědý škůdce dorůstá délky až milimetry, na krovkách má rovné rýhy. Právě podle nich dostal své jméno. V našich klimatických podmínkách se vyskytuje několik druhů červotoče. Mezi ty nejrozšířenější patří červotoč proužkovaný a červotoč umrlčí.


Zvyčajne nás spomedzi drevokazného hmyzu najviac trápi červotoč. Komplexnú ochranu dreva a muriva proti drevokaznému hmyzu a hubám. Moderný prípravok pre preventívnu ochranu dreva proti napadnutiu biotickými. Iba používajte na určený účel iba tam, kde je potrebná ochrana dreva.


PRODUKTY – Ochranné a likvidačné prostriedky – proti červotočom. Podle podmínek klade samice až 1vajec a může mít až tři generace do roku. Biologie červotoče spížního.


Patří do stejné čeledi jako červotoč proužkovaný. Tí však narozdiel od dvojnohých, prichádzajú často veľmi nenápadne. Preto sa neraz stáva, že škody po nich objavíme až vtedy, keď už nadobudnú veľký rozsah.


Ne všechny dřeva se dají injektovat. S injektáží se provádí i tlakový postřik dřeva. Ošetření dřeva je dlouhodobé až trvalé, přípravek se ve dřevě nerozkládá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky