čtvrtek 18. července 2019

Množení lísky

Z oříšku - pokud projdete pozemek nějakého známého, který má lísky na svém pozemku, bezprostředně pod keři naleznete mnoho semenáčjů v různé velikosti růstu, Pokud je budete vykopávat, nebojte se, pokud nebudete vykopat celý kořenový systém, líska to přežije. Keře lísky rozmnožíte spolehlivějším způsobem. Brzy na jaře odříznete těsně nad zemní jednu nebo dvě krajní větve vaší oblíbené lísky a pahýl zasypete zeminou do výšky asi cm.


Do podzimu se vedle keře objeví nové malé výrůstky, vhodné na přesazení. I a) Ministère de la Région Wallonne 1 chaussée de Louvain DGA - Direction de la Qualité des produits Bât. Použili jsme doporučený postup na množení lísky i pro naši zahradu.

Pak jsme konce zasypali jemnou zeminou z kopostu. Ačkoli je u nás pěstování lísky na komerční produkci spíše okrajovou záležitostí, existují dobré důvody pro její výsadbu zejména na větších pozemcích, chceme-li zvýšit jejich rozmanitost, odolnost vůči živlům (vítr, voda, eroze) a mít z nich zároveň užitek ve formě jídla a topiva. Květem jsou jehnědy, které se tvoří již během léta, ale vykvétají koncem února.


Ušlechtilé odrůdy dobře opyluje také planá líska, která běžně roste v našich lesech. Já myslím, že kdo chce, tuto problematiku pochopí. Kdo nechce, je marný mu to furt vysvětlovat a přesvědčovat. Vědec umístil hlodavce do příjemného prostředí, dal jim neomezené množství potravin, maximální ochranu před všemi druhy nemocí. Z lísky využijete každou část Málokde najdete strom nebo keř, který má tak široké využití jako právě líska (latinsky Corylus).


Se svými maximálně osmi metry se perfektně hodí na různé živé ploty a větrolamy.

Na správný způsob množení a pěstování klatovských karafiátů se můžete podívat loňském krátkém videozáznamu. Snáší mráz až –°C, ovšem nebezpečné jsou mrazíky v době květu. A Vánoce si bez nich snad ani nelze představit. Máme plody červené lísky a chtěli bychom ji pěstovat na zahradě. Nevíme však, jak zajistit, aby oříšky spolehlivě vzklíčily.


V ovocnářské praxi se osvědčilo hřížení révy vinné, rybízu, angreštu, malin, ostružin (a jejich kříženců), kanadských borůvek, lísky , kdoule a také podnoží jabloní. Z okrasných rostlin si hřížením můžete namnožit například rhododendron, azaleu, hederu, cotoneaster, juniperus, buxus a jiné. V historii československého a zejména novodobého českého ovocnářství se nikdy nenašel prostor pro uplatnění lísky – zplanělé domácí dřeviny. V současné době se výměra a produkce lískových sadů (plantáží) v České republice vůbec neeviduje. Areál původního rozšíření je po celé severní polokouli v celém mírném a subtropickém pásu.


Lísky rostou v severním mírném pásmu. Corylus colurna (Líska turecká): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej. Nepomyslíme na ně celý rok, dokud z nich nezačnou na podzim padat oříšky s chutnými jádry. Vysazením na zahradě si za nějaký čas vypěstujeme dostatečně velké keře, které budou každoročně rodit chutné plody. Pro vegetativní množení hřížením se hodí pouze zdravé větve, které nesmějí vyrůstat z podnože, jež byla použita pro roubování.


Nesmí být také starší než dva roky, jinak by borka byla příliš silná a kořeny by jí těžko pronikaly. Praktický kurz jarní řez a množení ovocných stromů a keřů - roubování, přeroubování aj. Praktické ukázky jarního řezu kmenných tvarů peckovin.


Narozdíl od naší domácí lísky obecné je to strom se symetrickou kuželovitou korunou.

U každého zboží si můžete zjistit i jeho dostupnost nebo třeba. Dobrý den, mám asi 5letou lísku tureckou , Je to už pěkný vzrostlý stromek, ale zatím nemá žádné plody. Větve je dobré umístit do nádoby s vodou (např. sklenice), čímž prodloužíme jejich trvanlivost. Hnízdní materiál předkládáme po celou dobu hnízdění, jelikož samice si postupně své hnízdo opravuje.


Naší hlavní činností je šlechtění , množení drobného bobulového ovoce. Pěstujeme a zkoušíme širokou škálu vlastních i zahraničních odrůd angreštu, rybízu, maliníku, ostružiníku, jeřábu a lísky. Výsledky publikujeme na předn. Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea L.) je rostlina z čeledi vřesovcovitých, jejímž plodem jsou malé červené plody nazývané brusinky. Dřevo lísky je poměrně měkké, ale dobře ohebné.


Používá se hlavně v řezbářství a košíkářství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky