čtvrtek 18. července 2019

Řepík lékařský obklady

Kunhuty, řepíček, konopěnec, starček, starčec, stonček a úrtobník. Zavedením přírodních bylinných koupelí a obkladů sledujeme zkvalitnění léčebné péče o naše pacienty. Bylinky mají příznivý vliv na celkový stav. V dobách, kdy ještě lidstvo věřilo na čarodějnice , zlé duchy, mágy a skřítky, měl je před kouzly a kletbami chránit právě řepík lékařský. Agrimoinia eupatoria) svůj věhlas jako léčivka získal již v Antice.


Pro metabolismus buněk je to doslova poklad.

Obsahuje řadu významných látek. Díky nim a jejich osvědčeným kombinacím se dá řepík využívat v širokém spektru blahodárných účinků. Lodyha je přímá, zpravidla nevětvená, drsně chlupatá a listnatá jen ve spodní části. Konigskraut – královská bylina naznačuje s jakou velkolepou léčivou rostlinou máme co dělat.


Roste na slunečných a suchých místech, na okrajích lesů a cest, na mezích a chodnících, na kopcích a svazích, v prosvětlených lesích i na rumištích. Malé žluté kvítky tvoří dlouhé hrozny, podobné divizně (ale na rozdíl od divizny má zcela jiné listy!). Agrimonia eupatoria) Formou obkladu ze sušené rostliny uklidňuje a desinfikuje poraněnou kůži. Lodyhu má přímou, většinou nevětvenou, drsně chlupatou a listnatou pouze ve spodní části.


Tak přesně to je řepík , přesněji řečeno řapík lékařský , jenž uleví od průjmů, bolestí v krku, zánětech horních cest dýchacích nebo zánětů sliznic – a samozřejmě mnoho dalšího.

V dnešní době už o řepíku tak často neslýcháme, co že je škoda, protože dokáže opravdu pomoci při mnoha zdravotních problémech. Listy jsou pilovité a podlouhle vejčité. Kvítky jsou drobnější, žluté a mají kořeněnou vůni.


Jejich čas přichází zejména v průběhu letních měsíců. Plodem je číška kališní. Z účinných látek jmenujme hořčiny, třísloviny, silici, flavonoidy, vitamín C či saponiny. Léčivé účinky řepíku jsou až zázračné.


Kostivalové obklady – recept, použití, léčivé účinky Kostival lékařský je pro své léčivé účinky velmi oblíbenou bylinkou v domácím lékařství. Zevně se používají kostivalové obklady, připravené z jeho kořene nebo čerstvých listů. Repík lekársky je trvalá liečivá bylinka. Takový světlík lékařský , měsíček lékařský či řepík lékařský jsou skvělí jako akutní záchrana, pokud očí bolí, jsou zarudlé nebo podrážděné. Z těchto bylinek si stačí udělat výluh a scedit jej.


Obklad nechte působit přibližně minut. Predstavíme vám liečivé účinky repíka. Nemá vedlejší účinky a může se proto i těhotenství a při kojení.


Hodí se na všechny potíže v krku a ústní dutině jako kloktadlo. Při cestování pomáhá proti průjmům a zevně jako první pomoc pro ošetření ran. Při nespavosti se přidával do bylinných polšářků.

U nás je rozšířenou rostinou na loukách, v houštinách, podél cest a na stráních. Ve starém Egyptě sloužil k léčbě očních onemocnění, věhlasný perský lékař Avicenna ho zase používal jako čisticí prostředek při onemocnění jater. V lidovém léčitelství byl řepík doporučován jako lék na mužskou. Květy jsou trochu podobné divizně, také žluté, ale drobnější.


Po dozrání se z nich tvoří chlupaté kuličky, které se dobře chytají na oblečení. Pozdní léto přeje výletům do přírody a na rozkvetlých loukách a mezích můžete najít i žluté drobné kvítky řepíku lékařského. Bylinka, kterou byste měli mít doma takzvaně pro každý přípa to je řepík lékařský. Repík je trvácna bylina so vzpriamenou, chlpatou stonkou vysokou do m. Patří do čeledi hvězdnicovité, latinský název je Calendula officinalis, latinský název čeledi je.


Při akné jde především o zánětlivé procesy na kůži. Proto je základem vsadit na bylinky, které s nimi umí zatočit. Velmi dobrou volbou je právě řepík lékařský.


Hojivý odvar se připraví louhováním podobně jako čaj, pouze silnější a přikládá se na postižená místa.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky