úterý 16. července 2019

Rakytník řešetlákový účinky

Správné dávkování a jeho vedlejší účinky jsou velmi individuální. Pravděpodobně vám roste na zahradě. K dispozici tak máte i rakytníkové masti, různé potravinové směsi, případně některé nápoje ( čaje , likéry, šťávy apod.).


Sazenice rakytník řešetlákový Elizaveta odrůda - kelímek 9x- Adavo Drsné hory, vysoká nadmořská výška a dlouhotrvající zimy. Takové podmínky panují v horách Číny, Ruska a části Evropy, odkud původně pochází nenápadný keř zvaný rakytník.

Pro své jedinečné vlastnosti a blahodárné účinky se v současnosti rozšiřuje do celé Evropy. Pochází z oblastí severovýchodní Asie, jeho původním domovem je Čína, Kavkaz, Mongolsko, Nepál, Indie, ale také Sibiř. V současnosti je rozšířený po celé Evropě. Rakytník rešetliakový a jeho účinky Jednou z najdôležitejších zložiek rakytníka je už spomínaná kyselina palmitoolejová. Rakytník řešetlákový je trnitý keř se zelenostříbrnými listy, který dorůstá velikosti až metry.


Táto omega-7-mastná kyselina má mnohé pozitívne účinky na organizmus – udržiava zdravú pokožku aj vnútorné membrány dýchacieho, tráviaceho a urogenitálneho traktu. Rakytník kvete zjara během března a dubna a plodí na konci léta, od srpna do října. Rakytník a denní doporučená dávka vitamínu C Denní dávka vitamínu C pro člověka ve formě plodů rakytníku se pohybuje v rozmezí – 70mg.

Není totiž pouze okrasným keřem, který pravidelně vídáte na procházkách či cestách do práce. Má totiž velmi pestré možnosti využití. Kromě toho též rakytník jako rostlina působí velmi hezkým dojmem. Tato omega-7-mastná kyselina má mnohé pozitivní účinky na organismus – udržuje zdravou pokožku i vnitřní membrány dýchacího, trávicího a urogenitálního traktu. Rakytník při vnitřním užívání pozitivně ovlivňuje činnost jater, slinivky, podporuje hojení žaludečních a dvanácterníkových vředů, zlepšuje peristaltiku a dobře působí i při hemeroidech.


Byly u něj též objeveny protinádorové účinky. Mezi ně patří hlavně flavonoidy (rutin, kvercetin nebo kemferol), dále karoteny, lykopen, zeaxantin i jiné látky s antioxidačními účinky. Rakytník je jednou z rostlin (další jsou např. ženšen, guarana, eleuterokok ostnitý, klanopraška čínská, parcha saflorová), které se používají jako tonikum k celkovému posílení organismu, zvýšení odolnosti proti zátěži a stresu.


Zajímavostí je, že název (hippophae) v překladu znamená “lesknoucí se kůň”. Koně, které se pásly a spásali i rakytník, měli opoznání lesklejší a krásnější srst – odtud ten název. Obsahuje velké množství vitamínu C, díky čemuž funguje jako výborný imunostimulant a také antioxidant. Má však také vzácně vyvážený obsah vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové, vitamínu F, K a P, z minerálů potom vápník, železo a měď.


Obsahuje také látku zvanou alkaloid hippophein, která funguje. Rakytník je relativně bezpečná rostlina v dávce několika bobulí (10) či ekvivalentu jiných forem, ačkoliv vyšší množství již může způsobovat některé nepříznivé účinky. Nadměrná konzumace také dle jedné studie způsobuje zabarvení pokožky do bronzova po delší dobu.


Užívání rakytníkových produktů je přínosné dlouhodobě i příležitostně. Kvůli jeho léčivým účinkům byl využíván nejvíce na Sibiři, v Mongolsku nebo v Číně, ve starém Řecku nacházel uplatnění zejména v péči o tělo.

Jak pěstovat rakytník řešetlákový , aby plodil co nejvíc? Rakytník se používá k léčení kožních chorob a úrazů, zejména omrzlin a popálenin a to způsobených i radiací nebo chemickými látkami. Bylo prokázáno, že rakytníkový olej díky stereolům v něm obsaženým stimuluje regenerační procesy a urychluje hojení ran. Původem je rakytník ze severovýchodních oblastí Asie – jeho domovem je Kavkaz, Mongolsko, Nepál, Indie, ale i Sibiř.


Jejich léčivé účinky jsou přitom vskutku univerzální. Její léčivé účinky jsou totiž známy již dávno, takže se stala součástí mnoha tradičních medicín, včetně čínské a tibetské. Chceme-li mít pěkné keře a dobrou úrodu, je však zapotřebí navštívit nějaké zahradnictví, abychom znali původ rostlin a navíc zde obdržíme užitečné rady ohledně odrůdy a množství potřebných rostlin.


Pěstuje se především pro své oranžové plody ve tvaru koulí, které mají léčivé účinky. Nejlépe se jim daří na slunném místě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky