čtvrtek 18. července 2019

Pupečník asijský účinky

Pupečník asijský má spoustu zajímavých vlastností a účinků. Konkrétně dovede pomoci s úzkostnými stavy a zároveň snižuje stres, posiluje nervy, zlepšuje soustředění i paměť. Roste na vlhkých, mírně zastíněných místech - okraje vodních toků a bažiny, ale i pastviny a skalnaté srázy.


U nás se jedná výlučně o pěstovanou rostlinu, která vyžaduje zazimování v mírně vytápěné místnosti. Droga má vysoký obsah organického vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku, chromu, selenu a mnoha dalších cenných složek, které laikovi asi hodně neřeknou.

Rostlina pochází z jihovýchoní Asie, kde roste v horských bažinatých oblastech a je rozšířena na zamokřené půdě subtropů a tropů téměř po celém světě. Jedná se o plazivý keřík, který se v našich. U nás je gotu kola (plazivá trvalka) velmi populární a je rozšířená jako pokojová rostlina (dekorativní a nevšední květina). Gotu kola se používá k léčbě bakteriálních, virových nebo parasitických infekcí i jako prevence proti těmto onemocněním. Je jednou z nejhlavnějších bylin pro regeneraci nervové soustavy do skupiny tzv.


Zklidňuje a posiluje nervový systém, podporuje inteligenci, dlouhověkost a paměť. Její velké listy mají neobvyklý tvar – někomu připomíná mozkovou hemisféru a druhým zase srdce.

Gotu kola má příznivé účinky na funkci nervové soustavy, při nervových. Mezi její příbuzné tedy patří třeba taková mrkev nebo celer. Na rozdíl od nich se však může pochlubit daleko širšími a bohatšími možnostmi využití. Je hojně využívána indickou Ajurvédou a Čínskou medicínou, jogíny v Himalájích a Indi.


Rostlina je je známá zejména pro své účinky na nervovou soustavu a buňky. Pěstovat ji můžeme jako pokojovou rostlinu. Pomáhá zlepšovat paměť a je lékem při psychických i fyzických potížích. Pokud tedy přemýšlíte o tom, co za rostlinu doma pěstovat pupečník asijský bude skvělá volba. Další pozitivní účinky rostliny: - přispívá ke zmírnění nebo zpomalení průběhu neurodegenerativních onemocnění.


Doporučujeme Rakytník  Myrta  Guarana. Brahmi znamená v sanskrtu vědomí či moudrost. Vzhledem k tomu, že se nejedná o mrazuvzdornou rostlinu, je vhodné pěstovat v nádobě po celý rok v interiéru či jako přenosnou květinu.


Velmi dobře vypadá v závěsném květináči, v truhlíku nebo košíku, ze kterého mohou listy volně splývat. Patří mezi nejvýznamnější léčivé rostliny a již po staletí je využívána v asijském léčitelství. Pochází z tropických oblastí Asie a je rozšířena v Číně, Indii, Srí Lance, Malajsii a na Jávě.


Pokud se objeví květy, tak jsou drobné,zelené a později tmavě červené barvy.

Gotu kola, pupečník asijský, patří mezi tradiční léčivé byliny asijské medicíny, které posilují tělesné i duševní zdraví a odolnost, odstraňují únavu a jej jim připisován i významný vliv na dlouhověkost. Je to plazivá - půdopokryvná rostlina. Je zároveň pohlednou plazivou rostlinou, která působí v nádobách svěže a dekorativně.


Jako léčivo se už tisíce let používá například v indické ajurvédě. Ve Vietnamu se odvar užívá k léčbě senility , epilepsie a některých forem hepatitidy. I já sama jsem blíže poznala tuto bylinu a jsem názoru, že spektrum jejího využití je opravdu dosti široké natolik, že každý z nás by našel důvod k jejímu vyzkoušení.


A pokud nás jako bonus čeká tradovaná dlouhověkost, myslím, že není víc, co si přát. Tak hlavně ve zdraví po dlouhá léta u nás všech. Vzniklo to na základě příběhu o bylinkáři, který si údajně každodenním užíváním pupečníku prodloužil život o 2let. Má tedy kladný vliv na psychiku, vše ale postupně….


Mezi složky, které obsahuje, patří chemické látky nazývané triterpeny (speciálně asiatikosidy), které jak se zdá, zvyšují tvorbu kolagenu v kostech, chrupavkách pojivových tkáních.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky