středa 3. července 2019

Přípravek pařez

Nakupujte Rany novovek nejlevněji na trhu. U způsobu chemického je výhodou to, že ničí i kořenový systém. Opakovaně se aplikuje na místo v blízkém okolí nechtěného pařezu.


Pařez opět vyhoří, ale nemusíme se bát o zasažení okolí. Případné zbytky pařezu snadno již rozrušíme běžným náčiním.

Obsah chemických látek vyhoří, takže pak už jen doplníme do vzniklé jámy dobrou půdu, utužíme a povrch srovnáme. Sypký přípravek zakoupíte v hobby obchodech, drogeriích či zahradnických centrech. Jeho cena není nijak závratná: 2g přípravku přijde přibližně na Kč a na velký pařez bude potřeba několik balení. Ten však v sobě už nesmí mít mízu – přípravek je tedy možné aplikovat po půl roce až roce po pokácení stromu. V případě, že byste chtěli použít chemické prostředky i na čerstvý pařez , muselo by to být na podzim, kdy strom stahuje mízu.


Většina prostředků, které jsou v současnosti k sehnání, obsahuje dusičnan draselný v práškové formě. Odstranit starý pařez dá zabrat.

Jako první se nabízí způsob mechanický: buď pracné kopání, nebo speciální fréza, kterou lze i objednat. Přehoďte přes něj igelitovou plachtu nebo podobný neprodyšný materiál. Bez slunce a deště nebude pařez dostatečně vyživovaný a proces uhynutí se celkově zkrátí na asi týdnů.


Občas ho zkontrolujte, po odumření by se měl začít sám rozpadat. Nastavite našu rubriku PITANJE-ODGOVOR. Tema današnjeg oslobađanja su žljebaste pločice.


Nudimo vam odgovore na niz pitanja koja naši tehnički savjetnici. Používejte přípravky na ochranu rostlin bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte označení a informace o přípravku. Likvidátor pařezů je krystalický přípravek , jehož působením dojde k celkovému odvodnění pařezů a po té je možno pařez zapálit nebo mechanicky.


Proto se chemický přípravek aplikuje nejdříve po půl roce. Poté se to zalije horkou vodou a zakryje igelitem. Tento postup aplikujeme minimálně každý týden po dobu jednoho měsíce.


Asi jde o přípravek, který jsme vyzkoušeli s nulovým úspěchem - pařez měl po cca půl roce být schopen vyhořet bez vykopání. Pařez se rozloží a vy ho můžete snadno vytáhnout.

Možná jsme ho špatně použili, vůbec to nefungovalo. Na staré pařezy sna ale na nové ani náhodou. Přípravek ROOT je pěkný šmejd.


Takto připravený pařez je nutné chránit před srážkami, je tedy dobré ho zakrýt například igelitem. Po cca až týdnech se pařez rozloží a jeho vykopávání tak už bude velmi snadné. Pařezník je sypký přípravek , který zakoupíme v hobby obchodech, drogeriích a zahradnických centrech. Na velký pařez bude třeba několik balení po 2g přípravku, přičemž jedno balení stojí cca Kč. Nicméně doporučujeme pařez umrtvit potřením řezné rány vhodným herbicidem, např.


Touchdownem, Roundupem, Glyfoganem, či něčím podobným. Očkovat pařezy je ideální v dubnu a květnu, čili uprostřed jara. Použít lze postupy: kolíčkovou sadbu, zrnitou sadbu a nebo výsadbu pomocí prkénka. Nejprve pařez obryjete a odstraníte okolní zeminu. Poté můžete přesekat výhony sekerou, krumpáčem nebo je uřezat motorovou pilou.


Jedná-li se o silnější pařez, pomůžete si páčidlem z ocelové trubky. Jednotlivé úkony musíte střídat tak dlouho, až se vám podaří pařez ze země vydolovat. První možnost: koupíte si přípravek určený k likvidaci pařezů jehličnanů (zničí i kořenový systém).


Používá se na pařezy, v nichž už není míza, a aplikuje se půl roku až rok (u tvrdších dřevin) po pokácení stromu. Je jedno, zda v zimě, na jaře, v létě či na podzim. Po 4-týdnech se přípravek vsákne do pařezu a pařez povolí.


Je možné ho posléze vykopat nebo vypálit. Kromě toho Pařezníku jsem vygooglil i nějaký přípravek Root. Na konci se pak ale má ten pařez pomocí vhodného podpalovače vypálit a to bych nerad dělal.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky