čtvrtek 4. července 2019

Divizna sušení

Divizna - zlato, které léčí. Přesto, když je silný vítr. Prej se má sušit na sluníčku? Jak správně sbírat a sušit diviznu. I když dříve se k léčebným účelům běžně používaly i listy divizny , dnes.


Jakmile ale vyleze slunce, tak druhý den se kvetením div nestrhne (i kdyby mělo zase pršet).

Má v řízení jeden den zpoždění, což je docela dobré skóre, protože tady všude kolem, kam až dohlédnu – a mohu jet autem třeba hodiny – se zdá zpoždíno o let sto. Ve starověku byla opředena pověrami, ale již tehdy se používala na průdušky a plíce. K tomuto účelu slouží výhradně i dosud. Sběr a sušení drogy Sběr květů je divizny velkokvěté je nejvhodnější v červenci a srpnu. Květ divizny se ráno otevře a ve stejný den večer opadává, proto ho sklízíme průběžně každý den.


Zjistěte od ostatních pacientů zkušenosti s tímto lékem. Na zahrádce diviznou zakryjete méně vzhledná a vyprahlá místa, dobře se jí daří i na mírném svahu. Pokud pěstujete včely, určitě nezapomeňte nasadit poblíž diviznu, patří mezi velmi kvalitní medonosné rostliny.

Při sušení ji na rozdíl od většiny ostatních bylin neotáčíme, a to z praktického důvodu: Lístky i kvítky by opadaly. Sběr, sušení a zpracování: za slunečného počasí se sbírají květní koruny bez kalichu. Zásady ochrany osobních údajů. Můžete si přečíst naši aktualizovanou verzi zde. Protože obsahuje slizy a saponiny, působí také na hojení sliznic (žaludek, slezina, játra).


Přidává se i do sušených bylinkových směsí se slézem, podbělem, dobromyslí, jitrocelem, mateřídouškou a dalšími. Má blahodárné účinky i na kůži. SBĚR A SUŠENÍ BYLIN: Květy divizny sklízíme v plném květu v dopoledních hodinách za suchého počasí. Je rozšířena prakticky po celém světě s výjimkou severních oblastí zeměkoule.


V druhém roce se na místě objevilo hodně natěsnaných sazenic, pečlivě jsem je okopával a zaléval v naději, že budu mít dobrou úrodu květů k sušení. Když vykvetly, ukázalo se, že jsem se namáhal marně. Vyrostla mi divizna malokvětá, která je ke sběru méně vhodná. Již od antiky si lidé diviznovými listy potíraly tváře, čímž se vytvořil „přirozený ruměnec“, žlutou barvou květů se barvily vlasy, což měly v oblibě zvláště starší Římanky.


Indové ji navíc uctívali a dosud uctívají jako bylinu bezpečí. Jako ochrana před ďáblem se proto pěstovala například v rozsáhlých klášterních zahradách. Za teplého počasí byste měli okna otvírat a při dešti zavírat.


Dobrým místem k sušení bylinek je větraná kůlna, suchý přístřešek ve stínu či teplá půda.

Dobře poslouží i dobrá trouba či sušárna. Sušení na přímém slunci není vhodné u většiny bylin, velmi snadno se spálí, zčernají a ztratí svoje léčivé látky. Sušení a sklizeň Z divizny se využívají květy, které se v době květu sbírají a suší na suchém, teplém a vzdušném místě. Během celého roku je můžete používat k přípravě léčivého nálevu. Listy a květy divizny velkokvěté se používají vnitřně i zevně.


Z několika druhů divizen rostoucích na našem území se k léčebným účelům používají pouze druhy dva s velkými květy - divizna velkokvětá a divizna sápovitá. Květenstvím je hrozen s mnoha žlutými květy, které mají v průměru - cm. Květy jsou usazeny v plstnatém pěticípém kalichu.


Plodem je tobolka s drobnými hnědými semeny. Pro sušení jsou ideální místa s dobrou cirkulací vzduchu, jinak hrozí nebezpečí zhnědnutí koření a jeho zatuchnutí. Listy se při přípravě koření drtí, anebo se používají vcelku. Nať se také používá v čerstvém stavu.


Atraktivita: květ, list, snadné pěstování, k sušení Použití: Květy se užívají k rozpouštění hlenů a zmírnění dráždění. Suchou lodyhu můžeme namočit do oleje, a vyrobit tak dlouho hořící pochodeň. Sbírá se celá nedřevnatá nať.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky