čtvrtek 16. května 2019

Rez hrusni

Hrušně mají řidší prosvětlenou korunu a plodonosný obrost, který vydrží déle. Jejími hostiteli jsou jalovec čínský a jalovec klášterský. Doporučuji nepěstovat tyto stromy ve vzdálenosti cca 200m.


Já používám před květem a po odkvětu postřik přípravkem DELAN 7SC a nebo TOPAS C WP. Rez hrušňová, jak na rez hrušňovou. Již méně známá je rez slivoní, která sice nejčastěji napadá slivoně, ale vyskytovat se může i na meruňkách, broskvoních a mandloních.

Zaznamenali jsme to především u rajčat, okurek, tykví, cibule a brambor. Jedná se o dvoubytnou rez. To znamená, že pro své šíření potřebuje hostitele a mezihostitele. Hostitelem v našich podmínkách je jalovec chvojka.


Je odlišný od řezu některých jiných ovocných druhů. Prořezávání spočívá v odstranění. Oranžové flíčky na listech shora (a zespodu nijak sympatické několikamilimetrové výrůstky).


Na konci léta se rez stěhuje zase zpátky na jalovce (na hrušních nepřezimuje).

K infikování může dojít až na vzdálenost několika set metrů. Preventivní postřik lze udělat těsně před květem nebo po odkvětu (použijeme Baycor WP, Topaz, Dithane DG nebo další běžné dostupné prostředky). Bez pravidelného udržovacího řezu stromy během několika let zestárnou, tzv. Proto je vhodné koncem července až začátkem srpna udělat letní řez.


Na vrchní straně listů se objevují začátkem léta oranžové, oválné, postupně se zvětšující skvrny. Uprostřed skvrn jsou viditelné černé tečky, které jsou tvořeny spermogoniemi. Stříháme každoročně od 1. Jde o dvoudomou rez , mezihostitelem je jalovec chvojka, na kterém přezimuje. Spory jsou větrem přenášeny na listy hrušní. Od července do srpna se pak vytvářejí na listech hrušní oranžové až červené skvrny s černými plodnicemi, ve kter.


Na spodní straně se vytváří zduřeniny. Letní řez ovocných dřevin. V letním období se přibližně měsíce na hruškách napadených infekcí objevují pohárkovité rýhovité aecidie.


Na svrchní straně listů se objevují začátkem léta oranžové, oválné, postupně se zvětšující skvrny. Skvrny tmavnou a dostávají tmavě červené zabarvení. Větev střední neboli terminální roste svisle vzhůru v prodloužení kmene.


Ramena jsou hlavní větve vyrůstající z terminálu - je jich tři až pět. Původ - ČR , vyšlechtěna ve ŠS Těchobuzice, vznikla selekcí semenáčů odrůdy Avranšská z volného opylování.

Mohl by mi někdo poradit co s tím. S pozdravem Ing Štěpán Rajdus Jde o rez hrušňovou. Existují rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd hrušní. Nejvhodnější postřiky na boj proti Rzi hrušňové jsou: Baycor WP. Hlasování: Hlasování: OK zahrada-centrum.


Gymnosporangium sabinae (Dicks.) Wint. Rez se primárně vyskytuje na jalovci, kde také přezimuje. Na jaře se spory rzi z jalovce přenášejí pomocí větru na hrušně a to v době jejich květu. Na listech pak vznikají typické rezavé skvrny, na spodní straně s vyvýšenými útvary. Z těchto útvarů se na podzim opět vytvářejí spory, které jsou větrem přenášeny zpět na jalovec.


Ale mnohé poléhavé druhy jalovce tuto nemoc nepřenáší, rez na nich nepřežije. Teď se zaměříme na řez mladých stromů. Nutnost řezu je dána biologickými a ekologickými hledisky jabloní. Bez cílevědomého řezu by koruny většiny odrůd byly husté a plodily by nekvalitní ovoce.


Choroby ovocných stromů napadají listy, plody i hlavní části stromů. Houbovými chorobami napadené listy se pokrývají skvrnami, postupně zasychají a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky