čtvrtek 18. května 2017

Jaký kompostér

Jetzt Komposter auf Vergleich. Die besten Produkte im Test. Bequem online bestellen und liefern lassen oder reservieren und im Markt abholen. Chcete kompostér , který vám ulehčí promíchávání a dosažení kvalitní hygienizace kompostu (zničení zárodků chorob a semen plevelů)?


Pak je nutné zvolit model, který zabezpečuje homogenizaci a potřebné provzdušňování kompostovaného materiálu. Kompostér v interiéru (v domě, v bytě, na balkóně, na terase) je zatím méně rozšířený, ale je to velmi praktické řešení, kdy nemusíte bioodpad nikam nosit, protože kompostér máte pořád při ruce.

Kompostér v exteriéru (na zahradě) je běžnou praktikou zahrádkářů a majitelů domů se zahradou. Nejpřirozenějším prostředkem ke zlepšování půdy a jejímu hnojení je kompost. Příprava kvalitního kompostu však není rychlou záležitostí.


O tom, jak vybrat vhodný kompostér , se věnujeme v článku Jak vybrat ideální zahradní kompostér. Výhodou našich uzavřených komposétrů je ochrana biomasy před nástrahami počasí. Během deště brání vyplavování živin, a naopak, v teplých a větrných dnech zabraňuje vysychání kompostu.


Můžete doporučit nějaký kompostér , se kterým jste spokojeni? Na kompost dáváme domácí zbytky i všechno možné ze zahrady.

Dobrý kompostér nemá dno, aby se do kompostované hmoty mohli dostat mikroorganismy, červi a žížaly. Komfortním řešením je mřížka, která zabraňuje v přístupu drobným hlodavcům. Kompostér postavte na rovnou plochu Kompostér nemá dno a potřebuje mít styk s půdou, protože právě odtud se do kompostéru dostávají mikroorganismy.


Jakmile budete vybírat kompostér , myslete při tom na přístup žížal a jiných půdních organismů, podložka kompostéru by tedy měla být z propustného materiálu. Důležité je také plánované množství kompostovaného materiálu, pro menší zahrádkáře se nejlépe hodí plastové kompostéry o objemu asi 4až 6litrů, které jsou k dostání například na e-shopu. Plastový kompostér bývá většinou vyrobený z recyklovatelného plastu, který je levnější než dřevěný. Deutschlands größter Preisvergleich mit über 53.


Označit kompostér s nízkým počtem funkcí za špatnou by bylo nepřesné. Plno spotřebitelů hledá produkt, který zvládne základní činnosti, a víc nepotřebují. Přesně pro ně jsou takové produkty dostačující a nemusí připlácet za funkce, které jsou pro ně zbytečné. Naopak pokročilí uživatelé mohou vyžadovat funkce nad rámec základního účelu. S tím jde samozřejmě ruku v ruce i cena, která je u takových modelů vyšší.


Pokud to prostor na zahradě jen trochu dovoluje, určitě si kompostér pořiďte. Minimální objem má být m aby došlo k dostatečnému prohřátí celého objemu a tím k likvidaci škůdců. Kompostovat lze v kompostovacích boxech či kompostérech. Podmínkou je dobrý přístup, abyste mohli kompost překopávat a snadno vyvážet kolečkem.


Daří se mu v polostínu, přímé slunce ho příliš vysušuje. Kompost je základ zahrady, to ví každý zahradník i zahrádkář.

Navíc jde o nejšetrnější způsob zpracování biologického odpadu. Jaký kompostér pro malou zahradu, jaký pro velkou? Pro zahrady s velikostí nad tisíc metrů čtverečních se hodí dřevěná sila, která představují nejjednodušší typ kompostérů. Jejich výhodou je možnost vyrobit si je svépomocí s použitím pily a hřebíků, minusem je pouze rychlejší rozpad konstrukčního materiálu, kdy na dřevo působí vlivy počasí.


Dvoukomorový kompostér disponuje dvěma sekcemi. V jedné probíhá tlení a druhou využijete k přehazování. Při něm se kompostovaná hmota okysličí, do uvolněného prostoru postupně vrstvíte čerstvý odpad a navíc odpadá odkládání polorozložených komponentů na trávník. Chcete třídit bioodpady a kompostovat celoročně (tedy nejen od jara do podzimu )? Pro celoroční kompostování je vhodné zvolit kompostér. Kovovou konstrukci u kompostéru nedoporučujeme.


Kov není vhodný materiál pro jeho výrobu. Z tohoto typu se mohou do kompostu uvolnit nežádoucí látky, čímž dochází k degradaci celého procesu kompostování a tvorby nechemického hnojiva. Zejména vy, kdo jste se rozhodli kompostovat ve městě – v bytě, ve škole nebo v kanceláři, oceníte vermikompostér.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky