čtvrtek 18. února 2016

Kurkuma pěstování

Monatspackung bereits ab 1€. Jetzt beim Hersteller kaufen! Curcuma alismatifolia (kurkuma růžová) je tropická bylina pocházející z jihovýchodní Asie. Patří mezi zázvorovité rostliny.


Při optimálních podmínkách dorůstá až do výšky metru. Má oválné listy na dlouhých stoncích.

Barevná variace je jak fialová, tak růžová. Asi mnohé pro mnohé z vás bude překvapením, že kurkuma je vlastně zázvor. Jeho pěstování je nejvíce rozšířeno v Číně, na ostrově Jáva, na Tchaj-wanu a Filipínách. Tato zajímavá kráska pochází z Jihovýchodní Asie. Je známa také jako exotická bylina, jejíž kořen je nepostradatelný v asijské kuchyni.


V podmínkách České republiky nám kurkuma venku neporoste, ale můžeme ji zkusit vypěstovat v květináči. Specializuje se na pěstování , sběr a využití bylinek a radí dalším lidem, jak je mohou pěstovat na zahradě, balkóně nebo v bytě. Kurkumu si můžete vypěstovat i vy.

Dělí se o zkušenosti jak využít i jejich léčivou sílu k upevnění zdraví. Pochází z Indie, hojně se využívá však nejen v indické kuchyni, ale i perské, pákistánské nebo thajské. Vyžaduje teplé světlé stanoviště s vyšší vzdušnou vlhkostí. Upřednostňuje písčitohlinitou zeminu s drenážní vrstvou na dně květináče.


Střídá vegetační období s obdobím klidu. Pěstuje se jako pokojovka, jejíž kořen je známým kořením hlavně v asijské kuchyni, ve směsi kari. Z Indie a Srí Lanky jí tehdy dováželi arabští obchodníci. V té době byla používána kurkuma a její léčivé účinky ve větší míře nežli jako koření. Oblíbená byla také jako přírodní barvivo.


Curcuma - Lifestylový server o cestování, bydlení a dále na téma jako je zahrada, dům a stavba a krása a fitness a hubnutí. Pěstování je podobné jako u zázvoru. Do vzdušné, písčité půdy se sází kousky oddenků a rostou 9-měsíců. Vyžadují teplé podnebí, dostatek světla a nesmí být přemokřené.


Sklízí se při žloutnutí spodních listů a může sklízet celá rostlina, nebo postupně odebírat oddenky a nechat rostlinu stále růst. Takto lze kurkumu sklízet až roky. Další názvy: indický šafrán Kdo by neznal kurkumu jakožto koření, používané zvláště v asijských pokrmech.


Méně známé je však to, že jak sami.

Svými okouzlujícími květy v bílé a růžovofialové barvě připomíná květy tulipánů. Odtud pochází její lidové označení thajský tulipán. Tento druh je bezkonkurenčně nejsnadnější pro pěstování. Používat ji však můžete i samostatně.


Jemně ochucuje, prospívá zdraví, pokrmu dodá krásnou. Kaufe Curcuma Bio Gemahlen im Preisvergleich bei idealo. Použití kurkumovníku Koření se připravuje z aromatického oddenku, obsahujícího v siličných buňkách intenzivní oranžové barvivo, pro které si vysloužilo název „indický šafrán“. Lze ji pěstovat v květináči.


Curcuma longa – exotická kráska s léčivými schopnostmi. K optimálnímu pěstování vyžaduje kurkuma světlé. Rosdlina dosahuje výšky až m. Působí blahodárně na játra, žlučník a žaludeční stěny. Nejvhodnější dobou pro sklizeň je chvíle, kdy kurkuma odkvetla a její stonek se pomalu začíná zatahovat.


Rostlinu opatrně vyjmeme z květináče a oklepeme zeminu. V případě, že je hlíza opravdu velká, můžeme ji rozdělit na dvě části. První bude sloužit k našim užitkům v kuchyni a druhá pro následující pěstování.


Sklizené oddenky očistíme, zbavíme kořenů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky