čtvrtek 18. února 2016

Černá skvrnitost růží postřik

Možná, že i vaše růže začínají mít na listech koncem léta stále více tmavých fleků. Marssonina rosae (Actinonema rosae) Rovněž velmi rozšířená a nebezpečná houbová choroba. Od léta do podzimu, někdy již koncem května, se objevují nejdříve na spodních listech malé, zahnědlé až černé skvrny s paprskovitě roztřepenými okraji. Především na horní straně listů vznikají hnědočerné, černofialové až černé skvrny, různě velké a různého tvaru.


Tvar i barva skvrn jsou často. Diplocarpon rosae) se považuje za nejhorší houbovou.

Ochrana K ochraně pomůže pouze prevence, a to postřik fungicidními přípravky Discus , Talent , Dithane DG Neotec , Folicur koncentrát nebo rozprašovač nebo fungicidní souprava Zdravá růže. K tomu, aby okouzlovala bohatými voňavými a barevnými květy, potřebuje dostatečnou péči. Choroby růží - černá skvrnitost. Je jedno, zda pěstujete miniaturní, půdopokryvné, pnoucí, stromkové či klasické růže.


Růže je okrasou každé zahrady. Každá z nich potřebuje dostatečnou péči, aby vás zaval. Nejvážnější chorobou je černá skvrnitost růže, která způsobuje na horní straně listů černohnědé, paprsčité skvrny. Skvrny postupně splývají a listy opadávají.


Výhony v žádném případě nestříhejte, oslabujete růži ještě víc.

Jde o velmi zákeřnou, velmi rozšířenou houbovou chorobu, která trápí růže během celého léta. Na listech i nových výhonech se objevují skvrny a dochází k opadu listů. Proto se vyplatí dodržovat určité zásady jako prevenci i později při napadení rostlin. Postřik Zdravá růže obsahuje postřik Talent ml - systématický fungicidní přípravek ve formě emulze typu olej rozpustné ve vodě proti houbovým chorobám (černá skvrnitost, padlí růží a rez růže) a Harmonie Mikroprvky - speciální listové hnojivo - obsahující živiny, přispívající ke zvýšení kondice a vzhledu okrasných rostlin. Hnojivo obsahuje N, K, S a mikroprvky bór, měď, železo, mangan, molybden a zinek.


Tato houbová choroba je velmi rozšířená a nebezpečná. Již při výběru se vyhýbáme odrůdám náchylnějším k nákaze. Folicur koncentrát Fungicidní přípravek určený k ochraně růží proti padlí, černé skvrnitosti a rzi, okrasných rostlin proti padlí a rzím.


Vážnou chorobou růží je černá skvrnitost listů, která se šíří především za deštivého a vlhkého počasí od konce května do podzimu. Na horní straně spodních listů se objeví malé zahnědlé a později černé a různě velké skvrny s paprskovitě roztřepenými okraji. Nad černou skvrnitostí nemávejte rukou. Naučíme vás je od sebe rozpoznávat a poradíme.


Silné napadení touto chorobou se projeví předčasným opadem listů. Silná nákaza propuká zejména během dešťů nebo při silném zavlažování – vysokou vlhkost totiž houby milují. Napadá takřka všechny druhy a kultivary růží.


Souprava dvou přípravků pro ošetření růží proti proti houbovým chorobám ( černá skvrnitost , padlí, rez) a výživovým poruchám. Pro pěstování všech růží platí pravidlo prevence – vyrovnaná zálivka, pravidelné přihnojení a častá kontrola stavu rostlin. Pokud toto vše budete dodržovat, minimalizujete tak výskyt nežádoucích nemocí i škodlivých živočichů.


Máte takové listy na růžích?

Podívejte se na video, zda vaše růže netrpí černou skvrnitostí. Z chorob je podstatná černá skvrnitost a padlí. V pozdním létě se dají ve školkách odhalit silněji náchylné odrůdy, jenž raději nesázíme. Poznáme ji podle tmavých skvrn různé velikosti, na okrajích jsou paprsčité. Bývají nejvíce na spodních listech.


Rostlina slábne, méně kvete a může v zimě snáze namrznout. Jejich pěstování nám, ale mohou znepříjemnit houbové choroby, které růže napadají zvláště za vlhkého a teplého počasí, které panuje v průběhu léta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky