úterý 23. února 2016

Jilm sibiřský množení

V našich podmínkách mohou roční přírůstky živého plotu činit - metru. Pokud jej srovnáme s oblíbeným Ptačím zobem, ten roste naopak velmi pomalu. Jilm Sibiřský dosáhne ve vhodných podmínkách již v druhém roce běžné výšky m. Jeho jediná výhoda je, že neopadá. Turkestánský brest se dá i snadno řízkovat. Pokud máte skleník nebo pařeniště, půjde vám to mnohem snáz.


Semínka zasaďte do pěstitelského substrátu. Druh, který vám představujeme jako ideální pro výsadbu rychle rostoucích živých plotů, je navíc proti grafióze vysoce odolný. Jilm sibiřský je nová dřevina, proto tak staré ploty z něj asi u nás nenajdeme.


Dá se ale očekávat, že stejně jako u ostatních stromů používaných do živých plotů (habr, buk, javor), bude mít po čase silné kmeny. Je to krásně vidět například v zámeckých parcích v době, kdy stromy nemají listí. Mě osobně se to ale třeba líbí :).


Dobrý den, dovolím si nesouhlasit s tím, že množení řízkováním je velice složité. Cca koncem září loňského roku jsme na zkoušku zapíchaliněkolik. Dobrý den, množení jilmu sibiřského je velice obtížné, lepší je si koupit mladé zakořenělé sazenice a dopěstovat. Já jsem je koupila v zahradnictví.


Jilm (Ulmus), zastarale břest, je rod opadavých anebo částečně opadavých listnatých stromů nebo keřů z čeledi jilmovité (Ulmaceae). Odběr řízků Použít můžeme úplně měkké. Množení dřevin zelenými, dřevitými, vzdušnými a kořenovými řízky I. Sázení živého plotu nám trvalo dny!


Káceli jsme akáty, trhali drny, odváželi starou a naváželi novou hlínu. A nakonec i zasadili nové stromečky. Jilmem se dají velmi snadno udržovat. Ihned po výsadbě jsem klacíky zkrátil na cca cm. Založíme proto s jeho pomocí například rychle rostoucí živý plot, ale též získáme pěkný solitér, pokud mu najdeme vhodné místo.


V Americe je dokonce považován za invazivní strom. Rychle roste (musí se často stříhat), hodně vyseměňuje a je napadán jilmovou nemocí a navíc listy chutnají všelijakým broukům. Ahoj Jilm žije svým životem, už jsem ho prořezával a dřevo použil do kamen. Dva mají už asi metrů.


Rozlézá se kořenama asi 2cm pod povrchem. Už to u souseda několikrát vyrostlo, stačí poškodit kořen a je tam hned nový výhon. Klíčení lze provádět jak v bytě, nebo i. Jilm byl uctíván jako jednoho z Varträd - strážce domu a dvora, ale také branou mezi světem lidí a přírodních andělů. V západních kulturách je jilm nazýván elfí strom.


Je bránou do světa pohádek. Jilm z jarní výsadby se ořízne těsně po vysazení. Před výsadbou namočíme kořeny až hodin, aby se dobře nasákly vodou.


Vzdálenější příbuzný jilm vaz, habrolistý (Ulmus laevis) roste u nás v lužních lesích nížin a středních poloh. Mívá často boulovitý kmen a velmi jemné metlicovitě uspořádané větvičky. Květy i plody jsou na dlouhých stopkách, listeny semen po okraji brvité.


Vůči grafióze je z našich domácích jilmů nejodolnější. Jilm horský se dožívá věku až 5let a plodit začíná ve stáří až roků. Jilm se vrací do zahrad Strom rostoucí dříve ve smíšených lesích i samostatných porostech téměř vyhynul.


Dnes naštěstí opět nachází místo v sortimentu pěstitelů a zahradních architektů: věřte, že jilm si to zaslouží. Rychlerostoucí keř či strom, který dobře snáší řez a lze jej libovolně tvarovat. V živých plotech se v ČR už pěkně zabydlel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky