pátek 26. února 2016

Levandule v zahradě

Buchen Sie Ihr Wunschhotel schnell und einfach mit der HDE Preisgarantie. Jetzt einfach anmelden und buchen! Nur für unsere Geschäftskunden. Vůně i modrofialková barva levandule lékařské (Lavandula officinalis) umí člověka příjemně omámit.


K jejímu pěstování nemusíte mít ani zahradu. V květináči na terase, balkoně nebo lodžii se dobře uplatní motýlková levandule.

Před mrazy ji snadno přenesete na vhodné místo. Podmínkou nejsou ani terakotové květináče typické pro Středomoří, svědčí jí to iv jiných typech nádob. Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) Popis. Dorůstá do výšky až cm. Kvete od června do srpna.


V naší bylinkové zahradě pro odpočinek i poučení se můžete seznámit s mnoha druhy léčivých rostlin. Prohlédněte si, přivoňte. Pěstování levandule na zahradě je sice snadné, ale existuje pár věcí, na které je třeba si dávat pozor.


Velké zásahy do rostliny dělejte ideálně z jara, nejpozději na začátku léta.

Léčebné využití levandule umožňují především blahodárné silice , co obsahuje. Ty při vnější aplikaci (olejem z levandule ) pomáhají při hojení infekčních ran, zánětů a vředů. Odpočiňte si v příjemných prostorách starého venkovského kamenného domu. Užijte si příjemný čas v Máchově kraji, Dubském Švýcarsku a Roverských.


Květináč umístíme na slunné místo a občasně zaléváme. S pomocí patřičných surovin, vanilkového lusku a potravinářského. Nemáte-li zahradu, nevadí.


Je ale třeba květináč na zimu uložit do bezmrazého prostoru, neboť by levandule v květináči venku zmrzla. Nejkrásnější květiny a výsledky pěstování se dostaví po dvou až třech letech pěstování. Taktéž vám pěkně při správné péči vyroste levandule v květináči. Nejjednodušší je koupit si už vypěstovanou rostlinku.


Tu můžete ponechat v květináči nebo ji přesadit do záhonu. Ale pozor, ne každá levandule odolá mrazíkům. U nás dobře přezimuje například levandule lékařská. Naopak levandule korunkatá sice vyniká nápadnými a krásnými květy, ale zimu v české zahradě nepřežije.


Specializuje se na pěstování, sběr a využití bylinek a radí dalším lidem, jak je mohou pěstovat na zahradě , balkóně nebo v bytě. Někteří z Vás nemají možnost pěstování v zahradě a. V přírodě se levandule původně vyskytovala jen v západním Středomoří, dnes ji však najdeme po celé Evropě. Ve velkém se ale pěstuje především na jihovýchodě Francie v oblasti Provence.

Ma dekorační i léku funkci v naší zahradě. Přečtěte si o druzích, účincích i. Dá se však vyrobit i levandulová marmeláda, z jejíž vůní budete doslova omámeni. Květy levandule se v domácnosti používají jako součást bylinných směsí.


Nálev z čajové lžičky květů levandule uklidňuje nervy, tiší bolesti hlavy, pomáhá při nespavosti, nervozitě, závratích a pomáhá při trávení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky