středa 17. února 2016

Mandelinka mátová

Na mátě se ze škůdců nejčastěji objevuje mandelinka mátová. Jedná se o malého zelenomodře zbarveného brouka nebo larvu, kteří okusují listy. Tento brouk má dvě generace ročně.


Ochrana proti mandelince mátové. Likvidujeme ručním sběrem.

U léčivých rostlin se chemická ochrana nepoužívá. Dospělci i larvy požírají listy máty. Samičky kladou vajíčka na spodní strany listů.


Líhnou se po pár dnech a larvy čtyři až šest týdnů žerou, aby pak zalezly do půdy a zakuklily se tu. Mátu máme samou díru,krásný ale nenažraný škůdce MANDELINKA MÁTOVÁ nám ji místy až zlikvidoval. Poměrně hojný druh vegetující na mátě v mokřadech.


Také její méně obvyklá hnědá varianta z Vrabcova na Kokořínsku.

Pokud má modré zbarvení jde o mandellinku modravou. Mám mátu peprnou na zahradě, hned jsem se šla podívat, zda lístky nejsou děravé. Jsme na chalupě, kde je nadmořská výška 6m. Tato mandelinka mátová mi sežrala komplet celou meduňku a teď mi likviduje jarní cibulku a pórek!


Tady pomůže asi fakt jedině postřik. Ale plošně nějak… Máte někdo radu, jaký postřik použít? Chrysolina herbacea - mandelinka mátová. Koláčkova galerie - brouci - galerie.


Imperialistický brouk, jak bývala za minulého režimu mandelinka bramborová označována, je schopen dokonale zkazit veškeré příjemné pocity, které můžeme při pěstování brambor mít. Prostě jednoho krásného dne přijde a následně již klade malá žlutá vajíčka na spodní stranu listů. Mandelinka má na svém profilu pracovní příležitost.


Z těch se pak líhnou krve, nebo spíše listužíznivé červené larvy, které se postupně změní v dospělého jedince schopného letu. Křenu se obloukem vyhýbá mandelinka bramborová. Lichořeřišnice větší působí proti napadení mšicemi.


Máta od návštěvy zeleninových záhonů odrazuje dřepčíky a běláska. Na vině je jeho blízky příbuzná – mandelinka mátová (chrysolina herbacea)!

Prožrané lsity na mátě má na svědomí mandelinka mátová. Lze i použít postřik, ale to tu mátu už používat nebudete. Společně s naší novou, reprezentativní prodejnou v pražských Holešovicích jsme připravili i pestrou paletu zcela nových služeb v oblasti.


Bazalkou proti mandelince? Kopřiva, vratič, kostival a jiné rostliny obsahují látky, které nám pomohou chránit a hnojit rostliny, které pěstujeme. Levandule nevoní především býložravým plošticím. Hubení mandelinky pomocí hub a parazitů je podle vědců mnohem ekologičtější.


Navíc hmyz si dokáže časem vypěstovat proti toxickým látkám v. Mátu požírají dospělci i larvy. Je to larva mandelinky mátové.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky