pátek 19. února 2016

Kvašáky nálev

Hotové kvašáky omyju,nálev ve kterém okurky kvasily přecedím možno i přes filtrační papír. Okurky naskládám do sklenic omnia zaleju přeceděným nálevem,přidám na kolečka čerstvý křen,možno stroužek česneku i feferonku. Feferonku netřeba,kdo nechce pálivé okurky. Steriluji na stupňu C,tak,aby jenom chytly víčka cca min.


Teď už to dělám tak,že to steriluji v MV troubě na plný výkon 900W min. Nejdříve si připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl a koření (na 1l vody dkg soli).


Je lepší použít sůl bez přidaného chlóru nebo floru, aby se nenarušil kvasný proces. Vše svařte a nechte mírně vychladnout. Zatímco normální rychlokvašky musíte během dnů sníst. Já jsem s těmi svými dokonce vyhrál malou sázku.


Bylo to v květnu, kdy mi v jedné restauraci nechtěli věřit, že mám kvašáky. Ochutnali a vyhrál jsem. Jakmile mají kvašáky správnou chuť, zastavíme proces kvašení tak, že je uskladníme v chladnu a temnu. Poznámka: Okurky musí býti potopené v nálevu, jinak se vám rozloží (rozblebtnou) a nebudou k jídlu!


Na kvašáky či kvasáky exituje mnoho receptúr. My vám ponúkame jednu z nich. Váš ideální nálev , který se bude předávat dalším generacím coby rodinné tajemství ,leží někde mezi - záleží na tom, jak moc kořeněné máte rádi a jestli chcete přidávat další zeleninu, jako třeba mrkev.


Ivo, kvašáky potrebujú veľa slnka alebo aspoň tepla. Tiež ich len zalejem slaným nálevom, pridám kopor aj s kvetenstvom a hotovo. Každý hovorí, že sú výborné.


Pripravíme si nálev z vody, soli a rasce. Zamiešame a zalejeme uhorky až po úplný vrch hrdla. Zavíčkujeme a položíme niekde do špajze. Uhorky nemajú byť otvorené a nesmú byť na slnku.


Pod zaváraninový pohár dajte tanierik, pretože ako budú kysnúť, bude pomaly voda vytekať. Necháme ich takto kysnúť 7-dní, v závislosti od teploty. Dobrý den mam dotaz kvašaky mi kvasi uz dva tydny a ten nalev ubyva měla bych ho dolit? Ja mám rokmi overený recept po mojom otcovi: Kúpený NAKLADAČ uvarím podľa receptu ale nedám ocot - namiesto octu ešte vodu a nechám tento nálev vychladnúť.


Přidává se do nich kopr, mrkev, česnek, cibule, bobkový list a mnoho dalšího podle krajových zvyklostí. Máte-li rádi okurky pikantnější, přidejte do nálevu na kvašáky ví. Navíc jsou nejen chutné, ale také zdravé. Kvašáky nalev recepty, které budete milovat.


Recept na klasické kvašáky , které si můžeme vychutnat při různých příležitostech. A nenechte se odradit jako poprvé. Jsou rychle hotové, s hodováním není nutné čekat déle než - dnů. Rychlokvašky jsou rychleji hotové, ale taky se rychleji zkazí.


Spotřebovat by se měly několik týdnů po vyrobení. Predčasom som tu komentoval jeden recept na kvašáky s múkou, veľa ich tu je že sa pridáva aj chlieb či kôrka, u nás sa volajú tzv. Nálev dělám tříprocentní jen sůl.


Někdy přidám česnek, ale celý stroužek tak na pětilitrovku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky