pondělí 29. února 2016

Pnoucí letničky

Mohou se plazit po zemi, některé mají schopnost ovíjet se sami po nabídnuté konstrukci, jiné k podkladu musíme připevnit tenkým provázkem nebo speciálními svorkami z umělé hmoty. Pnoucí hrachor dorůstá maximálně do dvou metrů výšky, není ovíjivý – proto potřebuje jako oporu spíše mříže, pletivo nebo síť. Vyhovuje mu mírně polostinné stanoviště, případně slunné bez poledního úpalu.


MINA - Mina lobata – výška m, místo slunné, půda nepřesušená. Výsev únor-duben ve skleníku, výsadba ven v květnu.

Pěstujte pnoucí letničky. Plamének je pnoucí rostlina dekorativních listů i květů. Dosti opomíjené jsou u nás popínavé letničky, a mezi ně patří i Lathyrus odoratus — hrachor vonný — který se pěstuje především v zahradnictví jako pnoucí. Popínavými rostlinami se rozumí rostliny, které se pnou po pevné opoře např.


Typicky Název Cena Datum Buňkově s obrázky Řádkově s obrázky Eccremocarpus Scaber Mix barev - Úp. Popínavé letničky jsou lehké, stačí jim provázek, kolem nějž se obtočí. Nepotřebují proto žádnou složitou přípravu, treláže, nosné konstrukce.

Díky tomu nabízejí mnoho možností ke vtipnému experimentování. Pnou se kolem proutěných konstrukcí, bambusových tyček, plotů, které zkrášlují i zjemňují. Podle způsobu, jakým se popínavé rostliny přichycují na opěru, je můžeme rozdělit na rostliny kořenující, úponkaté, ovíjivé a vzpěrné. Pnoucí letničky doplňují zahradu a dodávají jí pozoruhodný vzhled. Asarina pnoucí nebo také maurandie popínavá (Asarina scandens) je liána původem z Mexika a označuje se také jako popínavá gloxínie.


Důvodem jsou atraktivní, široce rozevřené květy v bílé, růžové až fialové barvě, ve tvaru trumpetky. Přitahují motýly a kvetou od léta do podzimu. Rostlina potřebuje dostatek vláhy a polostín. Zuzana - odrůda African Sunset (latinsky: Thunbergia alata) je pnoucí letnička, která potřebuje oporu s drsným povrchem.


Vyžaduje teplé, chráněné stanoviště, propustnou půdu, bohatou na živiny s dostatkem vápníku. Vhodná k pnutí na plotech i do zahradních nádob na pyramidální konstrukce. Vytvářejí dlouhé, většinou tenké výhony, které nemají pevný kmen a při růstu do výšky se musí spoléhat na různé opory, jež jim kmen nahrazují. Zuzana (latinsky: Thunbergia alata) je pnoucí letnička, která potřebuje oporu s drsným povrchem. SEMO Šlechtění, produkce a prodej, osiva a semena, zelenina, květiny a bylinky.


Marvella: Dobrý den, jak já podle obrázku viděla prodávat semínka - kvamoklit, Quamoclit lobata.

Ale dá se opravdu najít i pod názvem Mina. Pnoucí a popínavé rostliny se nejčastěji dodávají v kontejnerech, které musíme před výsadbou odstranit. Kořeny ani nadzemní části rostlin nezakracujeme. Poraďte mi, prosím, které rostliny by se hodily do 8m. Abychom byli úspěšní při volbě daného druhu pnoucí dřeviny, promyslíme rovněž, jaké možnosti mu nabízí zamýšlené stanoviště.


Mezi rostliny, které jsou ideální na východní a severní strany, patří třeba fuchsie. Vyhovuje jim totiž polostín až stín, nesnášejí ale průvan a vítr. Přečtěte si více informací. Například hrachorům postačí vhodná opora a šplhat už budou sami, jiné, jako je lichořeřišnice, budou potřebovat trochu pomoci a výhony k oporám vyvázat. Jsme kamenný obcho který funguje od 1. Jelikož za ta léta máme mnoho zkušeností, rozhodli jsme se nabídnou svoje služby šiřšímu okolí v našem.


Koupila jsem si semena, vysela a zatím mám malé rostlinky. Balkonové květiny, pěstování a péče, bylinky, trvalky, letničky. Jak proměnit nevzhledné balkony a terasy v příjemná místa se záplavou balkonových.


I zahrádkáři vysévají hrachor vonný k nízkým plůtkům a pěstují jej.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky