pátek 19. února 2016

Stavba kamenné zídky

Může být postavena nasucho a osázená skalničkami, nebo jí lze podepří. Hit každé zahrady: Skládané kamenné zídky. Základní pravidla, jak je stavět Základní pravidla, jak je stavět Zahradní zídky mohou barevně splývat s okolím anebo představovat moderní architektonický prvek.


Do svahu je tak důležité dělat stupně po jednom, tím se budete mít od čeho odpíchnout. Jednou z meto která na mnoha místech nahrazuje ještě nedávno tolik používaný a všudypřítomný beton, je výstavba tradiční suché kamenné zídky. Znáte je z výletů do přírody u nás či z dovolených ve středomořských zemích.

Návod na stavbu suché kamenné zídky Než začneme stavět, rozhodneme se, jaké použijeme kameny. Jak nejsnáze postavit kamennou zídku, aby byla alespoň trochu rovná? Od ruky jsem to zkoušel včera, bylo to velice zdlouhavé, každý kamen jsem musel 4x.


Zdicí kámen Muro je určen k přizdívání za pomocí betonu a série kamenů Wall je určena k vyzdívání na sucho. Kamenné zídky rozdělujeme do dvou sérií - Muro a Wall. U každého konkrétního typu kamenné zdi jsou uvedeny podrobnější informace.


Na fotografii výše je ukázka kamenné zídky z kamene Wall Medu. Fotografie je pořízena v naší prodejně ve Valašském Meziříčí.

Jednak je manévrování s kameny nad tuto výšku obtížné a především, vyšší stavby bývají nestabilní. Přiměřeně vysoká zídka v zahradní scenérii i opticky lépe působí. Zajímavou variantou, která se některým stavebníkům v praxi velmi osvědčila, je stavba opěrné zídky z betonových pražců.


Krásné suché kamenné zídky jste už určitě viděli – jsou kolem historických zahra hřbitovů nebo také na terasových políčkách. Ale můžeme si s ní vylepšit i svou zahradu, hlavně pokud je ve svahu, a dát jít tak přírodní vzhled i jakýsi punc starých časů. Do zídky můžete zakomponovat lavičku, schody apod. Poslední vrstva tvoří takzvanou korunu zídky. Můžeme ji buď nechat nepravidelnou, nebo ji zakončit kamennými deskami či plochými kameny, případně kameny poslední vrstvy zpevníme betonem.


Kamenná zídka na zahradě nebo u domu dodá vašemu bydlení neopakovatelný ráz. Zdění kamenů na sucho zvládne i laik a výsledek přetrvá po generace. Ono stavba kamenné zídky je opravdu zdlouhavá, obzvlášť, má-li to nějak vypadat. Záleží-li jenom na jedné straně, může někdy práci urychlit stavění podél kolmo napnutého řídkého pletiva. Suché kamenné zídky se opět dostávají do popředí zájmu.


Hodí se do každého prostředí, zahrada díky nim získá punc přirozenosti. Zídka často vypadá spíš jako přírodní dílo, než jako stavba vytvořená člověkem. Stavba kamenné zídky má svá pravidla, neobejdete se ani bez matematických výpočtů.


Přesto není problém její stavbu zvládnout, dokonce to není ani zvlášť finančně náročné.

Výkop vybetonujte a do ještě čerstvé hmoty vtlačte. Budte vítáni ti, kteří jste se proklikali až sem. V této kapitole se vyjádřím k problematice kamenných zdí. Rozděluji je na suché zdi bez pojiva anebo.


Pokládejte vždy kameny tou plochou stranou dolů a horní, členitější vrstvu pak následně dorovnejte hlínou. Vítejte na stránkách společnosti Stonetra. Našim záměrem je představit krásu přírodního kamene nabízením kvalitních produktů za mimořádně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky