pátek 19. února 2016

Sazenice angreštu

Prodej kvalitních sazenic angreštu , velký výběr odrůd. Stromkové i keřové odrůdy, beztrnné odrůdy pro děti. Josta stromková - kříženec angreštu a rybízu.


JOSTA je kříženec angreštu a černého rybízu. Je opadavá a netrnitá, její listy jsou podobné listům.

Vzrostlejší sazenice ve dvoulitrovém kontejneru. Odrůda angreštu CAPTIVATOR je téměř beztrnná, středně raná odrůda. Plody mají červenou barvu, jsou střední velikosti a zrají od poloviny července. Chuť bobulí je sladká, velmi dobrá.


Nový prodej bude od října. Nabízíme i rezistentní odrůdy, které si získávají stále větší oblibu mezi. Hinnonmaki Gold je oblíbená odrůda angreštu pro jeho sladkokyselé a velké plody.

Nabídka angreštů vhodných pro pěstování v České republice. Nabízíme několik odrůd se žlutým (zlatý fík, invicta, rixanta a další) nebo červeným (matys, rolonda, neguš a další) zbarvením slupky. Při výsadbě zkrátíme výhony na – pupeny, aby se vytvořily silné výhony. Na jaře druhého roku z nich vybereme – nejsilnějších, které zkrátíme o jednu třetinu, ostatní slabší odstraníme. Jestliže se již v prvním roce vytvořil na výhonech postranní obrost, zkrátíme jej na jaře druhého roku na – pupeny.


Pokud sazenice nesázíme těsně před zamrznutím půdy, ještě na podzim částečně zakoření a na jaře lépe využijí zimní vláhu. Obvykle také v prvním roce vytvoří větší přírůstky. Jarní výsadba trpívá m, zejména když je provedena později, v době nedostatku vláhy je nutná závlaha.


NPK rychle narůstají výhony větví a plody se zdají tím potlačené (jsou malé a nerostou). Nicméně, podzimní výsadba angreštu je považována za vhodnější, protože kořenový systém v této době přežívá lépe. Vysazujeme je v řadách na vzdálenost až m, od sebe je dáváme na vzdálenost až m. Nejvhodnější dobou pro vysazování angreštu je podzim, protože sazenice částečně zakoření a na jaře lépe využijí zimní vláhu. V prvním roce je tak možné očekávat větší přírůstky.


Výsadba na jaře může trpět m, je tak nutná pravidelná závlaha. Stromky se vysazují ke kůlu nebo k drátěnce do sponu 3xmetr, tak aby kůl či drátěnka procházely.

JOSTA - stromkový kříženec angreštu a čern. Naprosto nenáročná a ke všem škodlivým vlivům odolná odrůda, připomínající větší černý rybíz (kříženec rybízu a angreštu ) zraje koncem července. Plody borůvkově modré, menší až středně velké.


Ovocné stromky, drobné ovoce, trvalky, skalničky, jehličnany a spoustu dalších rostlin. Sazenice keřového rybízu lze rychle namnožit řízkováním. V době nedostatku vláhy je po výsadbě nutná závlaha.


Stromky jsou určitě výhodnější, protože se snáze sklízejí, zaberou méně místa a bývají odolnější proti chorobám. Pěstování angreštu Angrešty můžeme pěstovat jako stromky nebo keře (mimochodem ty stromky jsou česká záležitost, byly poprvé vyšlechtěny právě u nás). Angreštu vyhovují otevřená stanoviště, s mírným průvanem. K nízkým teplotám je odolnější než černý rybíz.


Výhodnější je obvykle výsadba podzimní. Může se stát, že někdo známý musí nějaké sazenice vyhodit (např. přijede bagr). Angrešt můžeme vysazovat buď na podzim, nebo na jaře. V vlhkých uzavřených polohách však angrešt trpí americkým padlím.


Raději než plné slunce má rád přistíněné polohy někde v závětří zahrady. Těžké jílovité půdy jsou nevhodné k obdělávání, ale lehká písčitá půda není schopna udržet vlhkost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky