čtvrtek 10. ledna 2019

Suché zídky

Stavíme zídky na sucho i zděné, bylinkové spirály a další zahradní prvky dle zadání. Věříme v sílu přírodních materiálů. Materiál na suché zídky je většinou snadno dostupný a kvalitně založená suchá zídka, vydrží bez problému po mnoho desetiletí (ba i století). Osazení suché zídky dokončíme na vrcholu zídky, kam je vhodné umístit například pupalku, tařičku, huseník anebo polštářovitou plamenku čili flox. Skalky a suché zídky nabízejí spousty místa k životu pro nejrůznější druhy živočichů.


Wall Ardesia se využívá ke stavbě suché zídky.

Jedno paleta váží cca 825kg. Stavba suché kamené zídky Dnes v sobotu, jsem se pustil do stavby suché zídky. V pondělí minulý týden jsme si s pomoci kamarádovi dodávky nechali dovézt dvě palety zdicích kamenů z pískovce v celkové váze cca tun.


Vysoké zdi špatně vzdorují tlaku a jsou méně vzhledné. Je-li výškový rozdíl větší, mají být založeny raději dvě nebo více nižších zídek terasovitě nad sebou. Zídky se mohou střídat s mírnými travnatými svahy, rovinkami, nebo mají být zídky přerušeny schodišti a chodníčky.


Kámen je jeden z nejkrásnějších doplňků zahrady. V místech, kde terén netvoří rovinu, se přímo nabízí využití kamene ke stavbě zídky.

Nízké zídky můžeme zakládat pouze na štěrkopískovém podsypu. U opěrných zdí vyšších než metru je nutný betonový základ. Možná si někteří z Vás řeknou, že mluvit v prosinci, kdy naše zahrady zasypává první sníh, o stavbě suché zídky je nesmysl. Prozkoumejte nástěnku „ suché zídky “ uživatele Jitka Vetrovska na Pinterestu. Drenážní vrstva je při stavbě suché zídky velmi důležitá, aby byla odvedena věškerá voda, která by v době mrazů mohla zídku poškodit.


Spáry mezi kameny pak osazujeme rostlinami, které tyto zídky oživují. Proto správnější název pro ně je květnaté zídky. Kamenná zídka, bylinková spirála, případně další prvky mohou dělat radost i Ve Vaší zahradě nebo na pozemku. Pokud jsme vás zaujali či inspirovali.


Pro suché zídky se hodí všechny druhy přírodního kamene. Nejlepší je informovat se, jaký kámen se přirozeně vyskytuje ve vaší. Na suché zídky se hodí i různé druhy u nás původních rostlin jako rozchodníky (Sedum), lomikámen (Saxifraga), netřesky (Sempervivum), dále mateřídouška (Thymus), jahodník měsíční (Fragaria vesca), jestřábníky (Hieracium), tařice skalní (Alyssum saxatile), různé rozrazily (Veronica) či dobromysl (Origanum). Nejsou proto klasickými xerotermními rostlinami, ale v takových zahradách tvoří příjemné jarní osvěžení.


Suché období roku přečkávají v zemi. Na stavbu suché zídky pro záhon použijeme kameny ze staré zdi, kterou je potřeba rozbourat, nejprve tedy budeme potřebovat pořádný krumpáč a palici na kameny. Při stavbě využijeme rýč, lopatu, malou lopatku i menší kladivo či palici.


Drny místo malty Jako „spárovací maltu“ můžeme využít pás travního koberce, který je díky svému kořenovému systému dostatečně stabilní, ale přesto ohebný a můžeme ho vtlačit do mezer mezi kameny.

Použít se tak dá porézní tufový kámen, jemný pískovec, ale také porfyr, žula a další. Všechny mají společný účel, a to poskytnout domov řadě rostlin i živočichů. Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Mezi velmi časté terénní úpravy zahrady patří realizace staveb suchých zídek.


Takto lze esteticky a efektně řešit i svažitý pozemek či jiné nerovnosti. Do zídky můžete zakomponovat lavičku, schody apod. Poslední vrstva tvoří takzvanou korunu zídky.


Můžeme ji buď nechat nepravidelnou, nebo ji zakončit kamennými deskami či plochými kameny, případně kameny poslední vrstvy zpevníme betonem. Před výstavbou kamenné zdi doporučujeme naplánovat výšku zídky – zpravidla nebývají příliš vysoké a nejčastěji je stavíme ve výšce – 1cm. Po stanovení základní charakteristiky je potřeba spočítat množství materiálu potřebné pro výstavbu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky