středa 17. května 2017

Mšice na bazalce

Na bazalce máš pravděpodopbvně mšice, molice jsou drobné bílé létavé něco jako velmi malé mušky. Použít buď postřiky, na vosičky je asi už pozdě nebo opravdu ten černý pytel - dokud ti to nezaleze na ostatní. Vlastimil Šindelář nám poradí, jak můžeme likvidovat mšice na bazalce. S Ivanem Dobrovodským si budeme povídat o pěstování hyacintů. V první řadě se podívejte na rub listu, kde mšice bývají nejčastěji.


Vidět je ale můžeme i na jejich úpatí, případně na stoncích.

Nejčastěji se shlukují na vrcholových částech rostlin, kde jsou listy ještě nejšťavnatější. Je to významný škůdce okrasných rostlin a zeleniny. Mšice je hmyz sající rostlinné šťávy. Pojďte se v největším fóru podělit o vaše zkušenosti s mšicemi, nebo si přečíst názory ostatních. Najdete zde prostředky na hubení mšic.


Zde porůstají černěmi, což jsou houbové choroby způsobující černání povrchu rostlin, a nebo jsou vyloučené cukry v případě mšic vyhledávanou potravou mravenců a jiného hmyzu. Housenky se drží uvnitř keře, je tedy třeba keře prohlížet velmi pečlivě. V případě nálezu je třeba ihned zakročit a provést postřik.


Pirimor je specialistou na mšice.

Ninja je určen na mšice i molice, na zeleninu i okrasné rostliny. Nepostradatelným pomocníkem na zahradě jsou lepové desky, které jsou pokryty nevysychavým lepidlem. Ty vám nejen určí identifikaci škůdce, ale jsou i prevencí a ochranou.


Boj se mšicemi nikdy nekončí. Napadají téměř všechny druhy rostlin venku i doma. Usazují se v koloniích na spodních stranách listů. Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.


Jakékoliv otázky zdraví vašeho. Jak tedy o rajčata v průběhu vegetace pečovat? I rajčata , přestože jsou to velmi aromatické rostliny, bývají napadána mšicemi a sviluškami.


Do diskuze (diskutujícího) se naposledy zapojil uživatel wejuuneckaa a poslední změna proběhla před roky, měsícem. Napadené části se deformují a žloutnou. Takový černý broučci na stonkách u petrželky a žlutí na listech u máty, jsem z toho teda dost naštvaná, to už asi zachránit nepůjde co? Já mám teda mšice na bazalce už teď!


Budu muset zavolat hasič. Na mšice mám vyzkoušený výluh z kopřiv - kopřivy naházím do kýble a zaleju vodou, po hodinách je možno stříkat. Vyzkoušeno na růžích, malinách a rybízu.


Co se nespotřebuje na postřik, nechat ještě několik dní a je z toho vynikající hnojivo.

Dá se použít i na pokojové květiny (naředěné s vodou). Když mšice na rostlinách objevíme, je dobré co nejrychleji zakročit, dokážou totiž během poměrně krátké doby napáchat na květinách, keřích i stromech velké škody. Poradíme vám, jak na mšice bez chemie. Vysávají šťávy z rostlin a ty postupně vadnou a hynou. Také napadené rostliny vypadají velmi neesteticky – do vázy si takové květiny nebudeme chtít nařezat a napadená zelenina se nám bude ošklivit¨.


Do pánve přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, a podlijeme drůbežím vývarem. Jakmile se začne obsah pánve vařit, tak vmícháme nasekané lístky čerstvé bazalky a rajčata překrojená na polovic. V dl studené vody rozmícháme dvě lžičky hladké mouky a zahustíme lehce šťávu.


Na mírném ohni, necháme minut za občasného promíchání provařit. Dospělé mšice žijí v koloniích, většinou (odvislé od druhu) na spodní straně listu. Krkovička na bazalce s lesními houbami a cuketovým kuskusem. Tématické fráze: vepřová kotleta na rajčatech pečená kotleta na rajčatech kotleta rajčata maso na rajčatech a bazalce kotlety na rajčatech a zelenině kotleta s bazalka bazalka r. Působí nejen na mšice na paprikách, ale komplexně všude. Kuřecí plátky osmažíme z obou stran na oleji, přisypeme rajčata, cibulku a můžeme přidat ještě trochu nasekané bazalky.


Posypeme provensálským kořením, pepřem a solí. Dusíme asi minut, do změknutí rajčat. Během dušení podlijeme hrnkem vody.


Vodu necháme částečně vydusit, tak aby nám pod masem vznikla hustá rajčatová šťáva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky