pondělí 15. května 2017

Kdoulovec plody

Zakoupit si můžete také různé miniaturní druhy, jejichž přírůstek je velmi malý, a proto se hodí do korýtek a jiných nádob. Prava kdoule kvete pozdeji nez kdoulovec a to velkymi bilymi kvety okraje naruzovele plody jsou podobne hruzce povrch kozovyty po uzrani voni jinda davali babicky do. Přesaďte ho do země, nezmrzne, já bydlím také v podkrkonoší.


Kdoule většinou rozdám, protože jich je hrozně mnoho, ostatní dám do skříní. Krásně voní, ale ne hned po utržení. Marmeládu jsem už také zkoušela, ale dá dost ppráce to nakrájet, protože to je hrozně tvrdé.

Nejpřitažlivější na něm jsou ale květy, oslnivé lososově červené, ale i jiné. Tvoří trnité keře nesoucí drobné. Kvete od dubna do května. Květy jsou jednoduché, ale mají dvojité okvětní lístky, které jsou poskládány na sebe.


Nejvhodnější pro jejich sběr jsou měsíce září nebo říjen. Zatímco zlatice kvete žlutě, kdoulovec má nádherné červené, cihlové, růžové či bílé květy. Bývá jimi obsypán ještě dříve, než zmizí všechen sníh. Některé druhy jsou pěstovány jako okrasné rostliny ozdobné květem.


Keře rodu jsou otrněné, poměrně nepravidelného habitu, značně variabilní.

Popis rostliny: Ve videu. I plody kdoulovce lze zpracovávat podobně jako kdoule - na rosoly (vynikající) a pod. Nevýhodou ovšem je, že jsou malé, takže to dá více práce.


Od dubna do května se objevují květy podobné květům jabloní. Plodem jsou vonné malvice velké - cm. Nároky: Půda běžná ornice, slabě kyselá až neutrální, při vyším obsahu vápníku se může na listech vyskytovat chloróza - žloutnutí listů. Každý rok plodí, ale nikdy jsme plody nesbírali letos je chci zkusit nějak zpracovat.


Kdoulovec je keř který má plody které krásně voní. Je to strom či keř s podobnými, pouze Je to strom či keř s podobnými, pouze většími a lehce ochmýřenými plody. Tento keř se totiž u nás s oblibou pěstuje jako okrasný pro své nádherné květy a lesklé listy. Okrasné keře s barevnými plody.


Ačkoliv podzimní mrazíky připraví většinu okrasných keřů o barevné listí, nemusí být vaše zahrada smutná. Mám kdoulovec v zahradě a musím ho hodně usměrňovat stříháním. Loni jsemz něj dělala zkušebně marmeládu a musím říci, že je vynikající a také výborně želíruje, nemusela jsem kromě cukru nic přidávat.


Květy mají tvar jabloňových květů a barvu oranžovou, růžovou, červenou. Dorůstá do výšky až metry. Na podzim se objevují plody podobné malým jablíčkům.


Pakliže chcete japonský kdoulovec množit semeny, je zapotřebí, abyste semena získaná na podzim dali na zimu do písku a chladu.

Semena pak na záhon zasejte až na jaře. Zatímco zlatý déšť kvete žlutě, kdoulovec může vykvétat červeně, růžově, cihlově či bíle. Protože květy vykvétají spolu s rašícími listy, jsou velmi nápadné.


Chaenomeles superba Jet Trail) - nízký vzrůst, rozkladitý, květy jsou čistě bílé, jednoduché. Preferuje slunná aý ž polostinná. Povaříme kdoulovcové plody ve troše vody, až změknou a slupka praskne. Dstraníme slupku a jádřinec, dužinu umixujeme.


Rozmixovanou dužinu smícháme se stejným množstvím cukru a za stálého míchání vaříme asi minut na pastu, až získá načervenalý odstín.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky