Jak vybírat a sklízet cibuli? Pokud máte možnost vypěstovat si vlastní, pak vězte, že můžete sklízet hne jakmile cibulky narostou. Jak skladovat cibuli a česnek, aby vám vydržely čerstvé celé měsíce 19.
I vám se už zřejmě stalo, že vám doma ve spíži začal klíčit česnek nebo vám změkla cibule, případně úplně shnila. Nejlepším způsobem, jak usušenou cibuli skladovat , je svázat ji do copů.
To věděly už naše prababičky. Jak poznáme zdravou plodinu Česnek, který to má již „za sebou“, má na horní straně menší zelený výhonek. Takto uskladněná dlouho vydrží, působí. Pokud jste cibuli sklízeli sami, klidně ji nechte několik dní položenou na záhoně, samozřejmě pokud neprší. Cibuli nechte řádně proschnout.
Jestli tuto možnost nemáte, nebo jestli jste si cibuli koupili, naskládejte ji na dno obrácených plastových bedýnek s děravým dnem. Nechte ji několik dní větrat na čerstvém vzduchu pod přístřeškem, případně v dobře větrané místnosti. Hlínu z cibulí neodstraňujte, během schnutí z plodů postupně opadá.
Podívejte se, jak pěstovat česnek. Sušení a uchování cibule. S cibulí je to podobné jako s česnekem.
Taky potřebuje vyschnout na teplém, dobře větraném a suchém místě. Uskladněte zimní cibuli. Měly byste ji sníst během několika týdnů po sklizni.
Pořádně říznou cibuli můžete ze záhonků vytahovat během celého léta, ještě když má zelenou nať – jsou v ní vitaminy a skvěle dochutí například. Její chuťové vlastnosti nabídnou. Hodí se prakticky do všech vařených jídel, zejména pak k masu, Zobrazit více. Nejprve musíte vybrat cibuli a vysuší.
Doma, mějte na cibuli koše, krabice, přepravky, sítě a dokonce i starý nylon skladování. Krabice a dělal lépe vybírat malé (méně než cm), a vždy se otvory pro větrání. Podařilo se vám vypěstovat cibuli? Pomalu se přiblížil čas její sklizně.
Dnes se podíváme na to, kdy a jak sklidit cibuli a jak ji uchovat, aby vám vydržela celou zimu a nebyli jste odkázáni na nekvalitní španělské nebo čínské produkty, jejichž chuť je nevýrazná a štáva se vytratila někde na dlouhé ceště. Obecně ale můžeme říct, že zralou cibuli poznáte podle toho, že jindy zelená nať uschne téměř až ke krčku cibulky a samotná cibule je žluto oranžová (případně červená).
Jestli máte starší dům s půdou, můžete úrodu zavěsit na trámy v sítích, kde vydrží delší dobu tvrdá a zdravá. Až udeří opravdové mrazy, přesvědčte se, že cibule nemůže na místě, kde ji skladujete, promrznout. Aby vám ale cibule vydržela opravdu celou zimu, je nutné vědět, jak ji skladovat.
Pro uskladnění cibule musíte najít především suché místo. Pěstujeme cibuli vysazenou ze sazečky. Sklízíme ji, když nať polehává. Ideální je skladování cibule v zavěšených svazcích na suchém místě. Jak cibuli sklidit, sušit a skladovat?
Záleží na tom, kdy jste cibuli sázeli. Protože jsem ji do záhonů zapíchala časně z jara, je teď, na začátku srpna, už zralá. Tím jsem ji podtrhl, začala uvadat.
Musím říct, že letos mám cibuli uskladněnou ve velmi dobrém stavu. Jiné roky, když jsem ji nepodtrhl, tak se po dešti.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.